用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私失意圍爐區
樓主: Fatjelly
go

直私失意圍爐區   [複製鏈接]

deleted

剛剛開咗呢度帳戶 正好用來給各位加油
自問不是自戀狂、戀女狂 ,從來都認平凡
但每次俾學校拒絕嗰吓真係好屈辱....

呢個月真係好難挨,各位要小心情緒問題

pwhr 發表於 21-10-26 12:29
作為爸爸, 我認為不需要擔心太多, 可做的都已做 (練習, 外補, 報校等絕不比一眾虎媽少), 阿仔亦已盡力, 反 ...
好欣賞你對自己同仔都有信心,自問真係好難做到,有時甚至會懷疑入錯幼稚園
夠學術既又驚唔夠表達,夠面試技巧又驚個底打得唔好
有課外活動獎狀又怕無考語文證書,有自信既又驚無人脈關係。。。
總之。。。樣樣都怕做得唔好
一係我自己出錯,一係我幫佢安排得唔夠好

yhchanchan 發表於 21-10-26 12:45
好欣賞你對自己同仔都有信心,自問真係好難做到,有時甚至會懷疑入錯幼稚園
夠學術既又驚唔夠表達,夠面試 ...

請不要自責......表達好唔好係天生,盡力幫咗就好了,不要怪責自己和小朋友......他也一定有自己的才能的。

回覆 pwhr 的帖子

絕對同意,盡力就好,過程中有得著就更好
我都係爸

RE: 直私失意圍爐區

yhchanchan 發表於 21-10-26 12:45
夠學術既又驚唔夠表達,夠面試 ...
係果種內疚, 果種自己害左小朋友感覺最難受

Fatjelly 發表於 21-10-26 12:58
係果種內疚, 果種自己害左小朋友感覺最難受
我都成日會不自覺諗,如果當初我有做xxx結果會唔會唔一樣呢,我冇怪小朋友,我怪我自己多啲

daijuju 發表於 21-10-26 12:58
請不要自責......表達好唔好係天生,盡力幫咗就好了,不要怪責自己和小朋友......他也一定有自己的才能的 ...
就係覺得小朋友唔差,係我累佢

TY168 發表於 21-10-26 13:04
我都成日會不自覺諗,如果當初我有做xxx結果會唔會唔一樣呢,我冇怪小朋友,我怪我自己多啲
...
太好有同路人

yhchanchan 發表於 21-10-26 13:06
就係覺得小朋友唔差,係我累佢

小一面試太多外來因素了,好難控制的

每間學校幾千人報,offer就得百零個,而且都係集中係果班人拎到,無offer係好正常

識咁諗就會無咁失望

Fatjelly 發表於 21-10-26 10:31
我未同小朋友講無學校收......
我唔怪佢, 我睇得出佢有嘗試盡力

遲啲有啲學校會有第2輪收生,可考慮報

TY168 發表於 21-10-26 13:04
...
黎到第二名小朋友, 我反而乜都唔想做
考學校係配對遊戲, 未入讀已要我拉牛上樹, 咁我要拉到幾耐!?  咁不如入間唔洗我拉牛的學校好過啦!

我但願留返條命仔係佢長大工作時有阻礙能夠提點下佢;又或者需要娘家時我能幫上手

zaba    發表於 21-10-26 14:35

海豚BB 發表於 21-10-26 12:02

我仲有福小 培穚2nd, St. Paul boy 2 nd 就大結局。 呀,仲 ...

報廿間絕對正確,報名只係父母辛苦d, 好多時面試撞期。坦白講考小係學校揀你唔係你揀學校,到有offer在手就真係可以開始你慢慢揀,你亦可揀去唔去in.好過之後後悔miss左。

考到間心儀學校,享受的會係黎緊六年甚至十二年,玩面試至多玩一陣。

我收到WKF reject 嗰日, 我唔開心左一日。返屋企, 我見到阿女好開心咁跑埋嚟攬住我,話我知佢已經做晒功課。我就覺得,佢開心健康就好啦。如果真係冇直資,讀津校都唔一定差。其實考小學的得失只係我呢個阿媽在意,係佢呢個年紀,佢已經做左好多,做得好好。而家每一次interview, 入去前我叫佢加油同盡力,出嚟就問佢開唔開心同讚佢叻。其他的都唔再問啦﹐我唔想將我的壓力同負能量傳染比佢。

kimlam953 發表於 21-10-26 13:26
黎到第二名小朋友, 我反而乜都唔想做
考學校係配對遊戲, 未入讀已要我拉牛上樹, 咁我要拉到幾耐!?  咁不如 ...
我都有第二個小朋友, 幾年後考小一又唔知係咩環境.... 好鬼驚...

sillyorange 發表於 21-10-26 13:31
我收到WKF reject 嗰日, 我唔開心左一日。返屋企, 我見到阿女好開心咁跑埋嚟攬住我,話我知佢已經做晒功課 ...

講得好好。諗起我以前5歲都唔記得做過乜,只記得返下幼稚園,玩下又一日。邊似而家又要做功課又要學嘢又要面試拍片......不論結果如何,其實佢哋已經好叻啦!

海豚BB 發表於 21-10-26 11:15

大人尚且有抒發情緒既渠道,小朋友就只有父母。

從來升小 interview 都同小朋友能力冇太直接既掛勾,否則學校都冇位比人插班。呢間當小朋友係草,另一間可能視佢為寶。

當年我報21間,從來冇一刻考慮過 EK、外界當唔當我係怪獸家長,冇諗過向任何人交代。有去 in 既超過半 rejection,但其中一間最心儀既當佢係寶,成為提前收生、唔駛3rd in 既一批。

總有學校、老師會懂得欣賞你小朋友,有時未必一定係直私。無論外面既人點睇,佢都一定係你既寶貝,一點點既挫折可能令大家更早學懂珍惜呢。

當年三私一直完敗,我SFA唔記得交實體 form,到今日都比老婆講緊。TSL 撞期。APS、KTS 都冇 2nd in。今日睇返 rejection 得啖笑

回覆樓主:

好明白你們的心情。

有個小建議,如果真係好心儀,收到waiting, 便开始写求位信。写四至八封去到明年九月開學前。校長們在叩門階段是喜愛學業叻的,稍微多於運动藝術音樂。私小真的试過Reject 变offer. 寫下信,叫做盡力了。

但如果叩極都無消息,有時,不是小朋友唔叻,係太叻所以唔收。小一老師好有經驗的,太聰明的:會坐唔定,會搞事,要人手,要時間去安撫, 難教的。名校超大班成班四+個,邊有時間每個慢慢呵?

一叻就坐唔定,一叻就多嘴。 看神態就知,眼神精神奕奕,動作好快好敏捷,多數難掌握。不要罵了,看到心疼啊。我仔幼稚園無分數,比賽坐定眼神微笑,輸了。

但現小一,科科都高分,個個練習做到又快又好。已經跑出了,讀小學不同考小那種玩法。多讀一兩年,情绪又定d。而分數好,有小二,小三到小五玩插班。

大人细路收拾心情,開心d。歲月不會辜負您的。加油。

現在,1xxxx 人考 8000 直私學位(1/3 神校名校,1/3 好學校,1/3 中等學校)
幾年後,50000 人考呈分試,band 1/2/3 大概分開三份

如果中期目標係讀 band 1 中學,其實唔使太擔心
就算直私第一次報名/ 第二次報名/ 叩門/ call waiting/ 抽獎都落空(好難全部落空)
由於考直私家長大部分都係有所準備
之後幾年的插班/ 和小五呈分試都可以預期比較有競爭力
相對考小一,考中一先係真正死線。。(按我所知)

可能其他不少家長小學五年級呈分試先知道壓力。。
‹ 上一主題|下一主題