用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙 vs 林護
樓主: cathywong2012
go

喇沙 vs 林護   [複製鏈接]

回覆樓主:

聽喇沙高年級家長講越高年級D老師越好,低年級要靠自己。
喇沙有好多不同活動丶校外比賽,都係同學仔自己组隊,所以你淨讀書都ok。

cathywong2012 發表於 21-7-14 18:01
我想問下喇沙用家,睇下教書情況,成績好既同學係唔係要靠外補。

插得入來LSC, 高中都應該係FG班人馬,外補係學D技巧,奪星班,補唔補個人選擇,有人科科補先有安全感,唔補又未必會成績差。一級二百幾人,只讀書嘅都唔少,不過文靜D嘅teams都好多嘢玩,識下師兄都好,Old boy connection 個人覺得幾重要。

aaqq_mom 發表於 21-7-15 11:19
回覆 mianyang_99 的帖子

如果LW 和 YW比較,個人也覺得LW較好,因為兩間公開試成績有距離... ...

Agree

識得林護舊生都比個仔讀喇沙

cathywong2012 發表於 21-7-14 16:43
小兒有幸得到喇沙同林護中二插班申請取錄,想請教兩校用家對貴校課程與教學的睇法。

小兒係純讀書型,音樂 ...
以你仔能插入這兩間學校的級數, 其實真係無謂計較那DSE成績的些微差別...
一間谷d, 你仔亦未必需要谷, 太多無謂功課亦會覺無聊
一間自由d, 你仔亦會識得自主學習

反而考慮你仔的成長和認識的同學,你是否希望六年後你仔變成喇沙仔, 嗰款形格氣質是否你杯茶?

如果目標係海外升學,喇沙會比較適合

成績唔差得遠但工作後一定係識人好過識字

回覆 cathywong2012 的帖子

林護用家.這兩年出現資歷高的老師退休潮情況, 教學質數慢慢下降了, 不再建議選擇.

cathywong2012 發表於 21-7-14 16:43
小兒有幸得到喇沙同林護中二插班申請取錄,想請教兩校用家對貴校課程與教學的睇法。

小兒係純讀書型,音樂 ...

沙  

回覆 DYPT 的帖子

會唔會同早幾年轉左校長有關?

回覆樓主:

我的仔仔在LS畢業,老師不是教得特別好,有些還有點
hea, 但同學之間的影響對他在學習方面有很大推動。

回覆樓主:

如果成績和其他條件差不多,你是大學校長或老闆,二揀一,你會揀那一個?

回覆 gokou 的帖子

LW兩年前換了校長, 都有影響, 以前的校長超勤力和認真, 現在的那個一般吧, 可能老師們都會鬆懈了.

我被個vs 標題嚇了一跳!完全係唔同級數的比較

iloveyoga 發表於 21-7-18 22:40
我被個vs 標題嚇了一跳!完全係唔同級數的比較
講名氣就可能係,講成績就未必

小鹿揀學校 發表於 21-7-16 08:55
以你仔能插入這兩間學校的級數, 其實真係無謂計較那DSE成績的些微差別...
一間谷d, 你仔亦未必需要谷, 太多 ...
點解甘多建議揀林(即話睇DSE數據喔)?係同我的念法一樣,等人地啲勁人個個唔要LS,然後自己靜靜鷄甘~~~

medicine 發表於 21-7-19 05:47
點解甘多建議揀林(即話睇DSE數據喔)?係同我的念法一樣,等人地啲勁人個個唔要LS,然後自己靜靜鷄甘~~~:joyous ...
今次同意你。比我一秒都唔駛諗 一 定 LS C

medicine    發表於 21-7-19 08:28

medicine 發表於 21-7-19 05:47
點解甘多建議揀林(即話睇DSE數據喔)?係同我的念法一樣,等人地啲勁人個個唔要LS,然後自己靜靜鷄甘~~~:joyous ...

兩校2020年成績差不多
喇沙整體5+ 46%
林護人均5+ 2.87 (44%假設考6.5科)

cathywong2012 發表於 21-7-14 19:31
話說我有個朋友,佢仔讀喇沙書院,佢成績top 10%,級2X名。佢話喇沙啲老師hea教書,叻果批全部靠補習。

...

叻嘅學生嘅能力已經超越課堂上學習,覺得老師教書已經滿足唔到佢地,所以會有學生/家長認為老師冇料,如果要教先至識書本上知識,叻極有限。當今世上補習成風,渣或叻嘅學生都會去補習,叻學生去補習唔等於去學習老師教唔到佢哋嘅嘢,而係操卷、考試答題、點樣可以攞更高分等技巧。

好多人都未明白, 傳統名校同地區名校既最大分別
地區名校, 操成績因為幫學生盡量入U, 主要係放眼本地大學入學率

傳統名校, 唔會只著眼本地入U率, 會協助學生係不同路向既發展 (海外升學, 甚至就業)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題