用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年中西區女仔結果
樓主: jackiesoon
go

今年中西區女仔結果   [複製鏈接]

LSYHK 發表於 20-7-16 00:12
乙部 你可以睇下中學學位分配中西區部分

即係中西區學生也可以在乙部填這列比的他區中學?只是可能他區學校學位分配比中西區會少啲?

非保留學位 = 統一派位學位?睇番中西區幾間女校,非保留學位都只係單位數,因為大多有直屬小學。咁我又唔係好明點解大多數人會覺得中西區囡會有優勢?我囡讀嗰間小學並冇直屬中學,所以唔係好明白玩法。

我又覺得佢去唔去英華個 level. 所以有啲擔心。同埋英華下一年係咪搬去深水埗?咁佢仲係咪屬於中西區校網?謝謝大家解釋 (emoji)

littleape 發表於 20-7-16 16:22
即係中西區學生也可以在乙部填這列比的他區中學?只是可能他區學校學位分配比中西區會少啲?

非保留學位  ...
英華下一年係咪搬去深水埗?

時空旅行者?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

非保留學位  ...

搬校過多百年先啦!

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-7-16 16:39
好懷疑係咪住響中西區

醒目開學勳章 王國長老

非保留學位  ...
英華女歸位年幾喎
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

非保留學位  ...

他區學校 會 借位俾 中西區
只要係呢份表上有出現的學校 你都可以擇

非保留的學位 就係大抽獎的數目
中西區band 1的女生有優勢
因為中西區的band 1 女校學位數目夠俾band 1女生入 連帶band 2 都可以偷雞入到band 1 學校

英華女校已經裝修完 由深水埗搬返去中西區

你好唔熟個升中過程 建議你及早了解

回覆樓主:

請問中西區有冇B1女乙一失手英華女?

非保留學位  ...

他區會劃一部份學位畀中西區專屬去抽,但係有啲學校畀位唔多,得幾個位。同樣,本區都有劃少少學位出去畀其他區專屬去抽。

非保留學位 = 統一派位學位。英華女都有85個位畀本區,點會只有單位數非保留學位,你要再睇下。

英華女去完深水埗返來無耐,唔使再出門。

你今個暑假功課係睇熟個升中遊戲規則,開學之後你未必有時間。

eli_leung 發表於 20-7-16 18:15
請問中西區有冇B1女乙一不入英華女?
有,去聖提囉。

LSYHK 發表於 20-7-16 17:55
他區學校 會 借位俾 中西區
只要係呢份表上有出現的學校 你都可以擇

可能我睇錯左舊的資料,多謝大家提醒。而家已經惡補了解番升中流程。

即係B1女一定入到YWG 或SSGC?

聖提,英華,邊間比較勁?

checkylam 發表於 20-7-16 20:31
無話邊間勁D. 英華比較平民, 聖提比較貴族D. 英華有靚靚新校舍. 多數家長比較喜歡英華.

Kikobaby 發表於 20-7-16 20:05
即係B1女一定入到YWG 或SSGC?
唔一定. 想當年如果唔係被自行收左, 肯定碌左去YWG.

hkpapa852 發表於 20-7-16 16:39
back to the past

非保留學位  ...
英華係2012年重建既時候搬咗去深水埗德貞既舊校舍,六年後既2018年英華既新校舍已經完工,一早已經搬咗返嚟。

checkylam 發表於 20-7-16 20:31

聖提女/英華女2019年成績如下:

2019年 SSGC | YWGS | 全港
考生數 122人 | 149人
中文5+ 32.8% | 31.1% | 10.1%
英文5+ 49.2% | 42.3% | 9.2%
數學5+ 39.3% | 32.9% | 15.2%
通識5+ 36.9% | 22.8% | 10.1%
主科5+ 39.6% | 32.3%
33222 88.5%* | 92.6%
22222 98.4% | 無公布 | 70.9%

* 3322+22

SSGC 2019
Annual School Report 2018-2019
https://www.ssgc.edu.hk/attachment/dev/15754458129QTTk.pdf

HKDSE
https://www.ssgc.edu.hk/academic.php?cid=7

Graduates' Destinations
https://www.ssgc.edu.hk/academic.php?cid=8

YWGS 2019
Principal's Report 2019-2020 (p.6)
http://www.ywgs.edu.hk/sites/default/files/report/P-report-2020-eng.pdf

Public Examination Results
http://www.ywgs.edu.hk/public-examination-results

University Offer
http://www.ywgs.edu.hk/university-offer

Poyau 發表於 20-7-17 12:50
聖提女/英華女2019年成績如下:

2019年 SSGC | YWGS | 全港
ssgc 成績好D喎,點解ywg 在EK咁受追捧嘅

cafeva 發表於 20-7-17 14:14
ssgc 成績好D喎,點解ywg 在EK咁受追捧嘅

外貌協會
另外好多人仲係舊記憶,
冇認真比較近年嘅DSE。
‹ 上一主題|下一主題