用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 男拔
樓主: Joebike
go

港同 vs 男拔   [複製鏈接]

Joebike 發表於 19-12-25 17:34
背景:卷幼丶有記性丶觀察力良好丶喜愛學習丶性格外向活潑丶無弟妹丶無音體專長。

大部分家人都傾向男拔, ...

我自己讀db(雖然喺咸豐年前,又只係中學,但都可以參考卦),女就讀港小,我估可以俾啲意見

db校園當然無得比,學習上比較講求互相競爭,師資就要睇個別老師(有的真的比較懶),而家長普遍較有錢,能大量補習同參加課外活動,如你講求學習成績(如果屬前列)應該較正路,喜歡課外活動(如體育)更是不二之選。當然,男校一定有啲齋校既問題。

港小比較著重正向教育,學校喜歡培育學生學習興趣,對中等資質既小朋友較為有利,由於比較新,即使創校老師都只教了十幾年,老師普遍有教育熱枕。課外活動雖有不少,但著重學習過程,又少人出外再學習/加練,故大部分水平不算十分突出,但唔會過分練習(我細個見田徑果啲成日冇得上堂我會覺得好慘),小朋友亦十分享受。家長當然家境比較普通,少部分就同db差不多。

annie133 發表於 19-12-26 18:03
講緊谷唔起中文啫,谷得起英文就啱考IB.

之前有家長話DBS要求ib 中英文皆要求考母語水平,除非個別例子,或唔考中文考另一外語

DB 和港同的中學部都收很多外來成績好的學生,想知道中學讀得叻嗰d是否多數小學部升上去的?

poonseelai 發表於 19-12-28 07:49
之前有家長話DBS要求ib 中英文皆要求考母語水平,除非個別例子,或唔考中文考另一外語
...

DBS IB Graduates
Bilingual Diploma (2 Lang A)

2019 47 / 56 (83.93%)
2018 52 / 53 (98.11%)
2017 48 / 55 (87.27%)
2016 46 / 52 (88.46%)
2015 55 / 59 (93.22%)

https://ib.dbs.edu.hk/ib-exam-results/

非常多謝大家嘅意見同對仔仔嘅鼓勵,解決咗英文方面嘅疑慮!

我哋當然知道DB嘅「神」,但仍然覺得要VS, 係因為真係想揀一間適合小朋友/家庭,仔仔可以發揮嘅學校!還有,港同的小朋友有禮,主動,自信,是我們去過咁多間學校印象最好的!(沒有去過DB開放日, 嚟緊一月中會去感受一下)

#41 樓前輩亦提出左不少我哋考慮嘅因素:家境,外補需要,父母參與度,男女校,小朋友長大後偏向成為那類的人,還有小朋友自己嘅意願。佢係較喜歡港同,應該係interviews 嘅感觀

回覆樓主:

continue.... and 男女校有關。

我哋嘅圈子冇讀DB嘅朋友, 還有一些問題想請教大家:
- 仔仔受教,但大情大性,好多時都需要提點, DB在品德教育方面著力嗎?
-普遍老師嘅教學有熱枕嗎?尤其對成績稍遜的學生,定係會依賴父母自己去跟進外補
-對於音樂體育冇特別才能嘅學生,會唔會有好多其他嘅機會比佢哋發揮?因為唔想仔仔做隱形人

再次多謝大家,我哋會盡快作出決定!

jantan28 發表於 19-12-28 09:34
DB 和港同的中學部都收很多外來成績好的學生,想知道中學讀得叻嗰d是否多數小學部升上去的?
...

港同2019的外校畢業生,即2012考入,那時的港同,我並不覺得收到全港最top。

Joebike 發表於 19-12-28 10:38

教師都係人,始終會喜歡乖同成績好既學生,亦有少數係打份工既心態,呢方面我覺得港同好少少。不過,我覺得兩間學校都仍需要家校合作,小朋友先會學習品格正常發展。
我以前覺得唔太好既阿sirs,竟然可以頌係度教(如上堂做自己part time野),我都好意外(當然佢地屬老一輩)。。。

男校同男女校確有好大分別,男校會易培養到brotherhood,但欺凌也較多。男女校則男女溝通較好,少欺凌,但就怕太早拍拖。

至於音樂,我又唔覺db唔理音樂普通既學生,我自己音樂體育都唔得 ,但都可以搵到自己既興趣。

還要留意,港同同其他一線男女校一樣,女仔會較多。

LinusYip 發表於 19-12-28 11:19

教師都係人,始終會喜歡乖同成績好既學生,亦有少數係打 ...

請問女仔較多,是指每班/級多幾多?謝謝!

kimlam953 發表於 19-12-28 12:46
請問女仔較多,是指每班/級多幾多?謝謝!

男女比例2比3左右

Joebike 發表於 19-12-28 10:38

DB 每星期有一節德育課, 但校風始終比較自由, 不要期望學校會去倒模一班”乖仔”, 反而在課程的鼓勵下, 小朋友發揮/發掘自己興趣, 從而培養各人不同的character, 鬼鬼馬馬, 充滿自信

至於英文, 除了中文及半科常識, 其他科目全是英文教授, 有人非常ok, 有人開頭會吃力小小, 但G1是適應期, 忘記了好像first term (or 全年) 考試不計分的, 小朋友學習能力強, 一下子便適應到, 不用太擔心

Kdadd 發表於 19-12-26 14:34
一定係DBS

同要考慮一個好實際問題:

其實不用想太多, 小朋友(特別是男仔)最緊要係好玩, 大家著同一校服, 食同一飯堂既lunchbox, 交一樣的學費, 大家甘高甘大, 至於讀書階段如此!

眼見各家長們也很客氣, 名人明星也跟我們平民一齊做義工家長, 大家只為仔仔著想

曾經班中有小朋友們互相推撞, 學校立即通知雙方家長, 不對一方(so called 有錢人)的家長也有私訊 say sorry, 第二日回校, 兩個小朋友咪又攬頭攬頸, just take it easy

樓主, 兩間好學校也揀你仔仔, 即佢兩間也合適, 就揀仔仔喜歡, 你又感覺舒服無壓力果間啦

醒目開學勳章 王國長老

jantan28 發表於 19-12-28 09:34
...

以我女2018港同畢業為例,dse「高才生」中14人大合照,起碼9個係小學上
有出名嘅4個學生,3個係港小生
https://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2017-18/DSE2018_V2.pdf

Joebike 發表於 19-12-25 17:34
背景:卷幼丶有記性丶觀察力良好丶喜愛學習丶性格外向活潑丶無弟妹丶無音體專長。

大部分家人都傾向男拔, ...

請問樓主,小朋友是讀哪間券幼可作參考嗎?平時有咩心得培養孩子有神校offers? 謝謝

Kdadd 發表於 19-12-26 14:34
一定係DBS

同要考慮一個好實際問題:

其實都有好多一般家庭

beamsxmia 發表於 19-12-28 23:01
請問樓主,小朋友是讀哪間券幼可作參考嗎?平時有咩心得培養孩子有神校offers? 謝謝
...

仔仔來自有廿幾所幼稚園的辦學團體卷幼,學校雖對考小是沒有支援,但採用探究式教學,培養小朋友自學興趣,從多方面去思考。由於學校一星期只有一日功課,我哋k2 開始每天抽不多於半小時「自救」一下,eg . 英文學sight words , 認動物/食物/自然現象生字;中文睇「基礎漢字五百」;數學簡單加減、順數/逆數。

心得也來自EK 前輩,你可以搜尋一下。如有禮貌,坐好望人,肯嘗試,良好表達能力及專注力,與人協作是必須的。平時多看書,去多啲街,留意身邊事物。

講故事技巧我覺得係重要,差唔多每一間學校都有考;還有可train 小朋友比較物件 (DB & SPB 也有考)

另外我哋報考學校數目不是太多,只報一些仔仔「氣味」相同,能力可以應付到的去考,所以三私一直、福小這些學術型就沒有報了!

Joebike 發表於 19-12-29 00:05
仔仔來自有廿幾所幼稚園的辦學團體卷幼,學校雖對考小是沒有支援,但採用探究式教學,培養小朋友自學興趣 ...

好厲害 請問除了DB 港同,還有SPB offer嗎?

千語mami 發表於 19-12-29 09:42
好厲害  請問除了DB 港同,還有SPB offer嗎?

SPB只是備取。

Joebike 發表於 19-12-29 11:26
SPB只是備取。

今年識幾個cases都係咁,spb waiting 但DB offer, 睇來兩間學校target嘅學生真係好唔一樣呢
‹ 上一主題|下一主題