用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長撒網報直資 學生易感挫敗 校長:最多報5至6校 個案: ...
樓主: elbar
go

家長撒網報直資 學生易感挫敗 校長:最多報5至6校 個案:報20.. [複製鏈接]

每次interview佢開心玩完就算了
有offer先係bonus,冇先正常,每次500/5000...可能仲少
正面想大部份都不是贏在起跑線
現階段健康快樂就夠了!

若然間間都係好津, 亦沒有寶校的存在, 我不信個個都旨在攞苦嚟辛同埋嫌錢腥!
拜託先落返平地再發表偉論!

hom320 發表於 19-10-18 15:25
我都係"幸運兒",上晒堂交埋功課都係唔收...傷心挫敗

長痛不如短痛

hfnyd 發表於 19-10-18 15:32
若然間間都係好津, 亦沒有寶校的存在, 我不信個個都旨在攞苦嚟辛同埋嫌錢腥!
拜託先落返平地再發表偉論! ...

我完全認同。
眼見身邊朋友津小一開學,學校就跟你講升中目標,一條龍的確輕鬆好多,課程發展也自然可以較全面,不用一面倒催谷學術,就會明白為何這麼多人考直私,想控制權由大抽獎落回自己手中。

hom320 發表於 19-10-18 15:25
我都係"幸運兒",上晒堂交埋功課都係唔收...傷心挫敗

最後,去咗邊間?
呢個校長,堅離地,由交表到interview 都與我無緣!

某版友真係堅離地!
間間學校課程基本上的確是一樣,但師資不會一樣,學校資源不會一樣,學生水平、秩序亦不一樣...... 有學校係會教唔晒課程,有學校係會教淺考淺,有學大部分課堂時間用於處理秩序...... 有啲學校係會將某版友常說的 金子 變成暗啞...... 只能說某版友見識不足,常沉醉於自己的幸運世界中,說一些口號式說話,無甚參考價值,信佢一成都足以致命

B.B.BaBa 發表於 19-10-19 10:59
某版友真係堅離地!
間間學校課程基本上的確是一樣,但師資不會一樣,學校資源不會一樣,學生水平、秩序亦 ...

玉不琢不成器

B.B.BaBa 發表於 19-10-19 10:59
某版友真係堅離地!
間間學校課程基本上的確是一樣,但師資不會一樣,學校資源不會一樣,學生水平、秩序亦 ...

你指邊個?
‹ 上一主題|下一主題