用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 神級名校是如何煉成的
樓主: Doray
go

神級名校是如何煉成的 [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-7-31 09:07
I may have been over generalizing local elite schools for the sake of discussion and simplicity, bu ...
That’s why I didn’t quote your sharing.  

ABC-DAD 發表於 18-7-31 09:25
That’s why I didn’t quote your sharing.

But if you think there is no truth in what I said, you are in a parallel universe.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我覺得某類專欄文章內容,不時刻意對學校教育有藐視和偏頗嘅言論,由其針對辦得好嘅學校。唔去表揚師資、課程、文化教育嘅重要,反而刻意去描繪社會階層,經濟條件嘅差異,但甚少指出辦學有必要改善嘅學校,內中嘅價值觀,就非常耐人尋味。

shadeslayer 發表於 18-7-31 09:51
But if you think there is no truth in what I said, you are in a parallel universe.
I wonder if you are seeking my confirmation?

cow 發表於 18-7-31 07:05
名校唔一定好,但學校對學生一定有影響,如果相信學校影響不大,都不用在這裡出現。 ...

我完全明白這類學校的好處。首先,不能抹煞學校的努力,他們必須保持成績吸引尖子,有尖子有實力就可以加強課程,例如孩子所讀小學會按照孩子們英文水平設計課程(即係每年加深),配合小一入學時的篩選,六年後的水平當然唔錯啦。所以我的睇法是先有尖子,再配合學校教法,便能發光。尖子的好處是只要有適合的環境,大部份會自動跟上或超越。

QC,SPCC,DXS擁有選擇尖子的權利,加上教法,所以大部份學生都有滿意的成績。LSC,MCS要收8成小學學生,個人感覺成績已大致到達頂點,好難再上一層,點都不能追上SPCC與DGS。最感興趣的是SMCC,一條龍,升中亦溝不了多少,直升到中六剛好兩年,睇其他帖子好似這兩年有點問題,尤其今年。有朋友孩子在讀,會跟進一下學校嘅應對辦法。港華英華係一個例子,中學成績唔夠好,小學尖子會走,會形成一個惡性循環。

各校尖子匯聚,形成學校實力,除了狀元榜眼外,在校內所謂成績中等仍然入3大。

shadeslayer 發表於 18-7-31 08:08
本地名校唔係唔好,但孩子要由細到大捱得住,生性聽教聽話(或老師面前聽教聽話),聰明但又有 discipline  ...
唔好講得咁恐怖。第一,有啲人唔使勤力就可以考到中上成績;第二,啲男校中學好自由㗎。
以每年考DSE6萬人計,1%有600人(1%亦係大約5**成績),呢班咪係所謂嘅尖子囉。咁呢1%幾多在名校讀書?

星西部 發表於 18-7-31 13:37
IS家長對LS,好多 stereotyped judgement。反之亦然。你好難同樣熟悉兩邊,最容易聽聽埋埋,壞事放大。
...

我女兒本地/國際也讀過。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我好想提一提,遠係現在被稱作「尖子」嘅阿爺讀書嘅年代,文中提到嘅「學校」就已經係師資非常高水平嘅英中。
到底學生『尖子』如何成就學校?

飲水思源?定係本末倒置?

可能我咁講引來不快,但事實如此放係眼前。

教育,宜腳踏實地。幾許名人受邀請回母校作嘉賓,致辭內容未聽過類似上面「學生成就母校」如此論調。

薪火相傳,對。自視過高,缺。

ABC-DAD 發表於 18-7-31 18:21
我好想提一提,遠係現在被稱作「尖子」嘅阿爺讀書嘅年代,文中提到嘅「學校」就已經係師資非常高水平嘅英中 ...
個人經歷,師資高教得好呢啲就真係見仁見智了,教師從來唔教考試技巧,中四中文全年淨係作咗2大篇文。中六中七個個上堂時埋首自己做嘢;多年後亦有同學抱怨如果自己讀其他學校可能成績更好。不過,我諗而家唔係咁了,實比家長鬧死。

成班同學喺Group到講笑就係因為咁教先成就美名。

akys 發表於 18-7-31 18:41
個人經歷,師資高教得好呢啲就真係見仁見智了,教師從來唔教考試技巧,中四中文全年淨係作咗2大篇文。中六 ...
用個人經歷去解釋其他自己未經驗過嘅,似乎唔係好有力。

akys 發表於 18-7-31 18:41
個人經歷,師資高教得好呢啲就真係見仁見智了,教師從來唔教考試技巧,中四中文全年淨係作咗2大篇文。中六 ...
咁你理想中嘅學校係點嘅呢?

星西部 發表於 18-7-31 19:17
有道理
請教一下,阿爺讀書年代,中學算係高學歷,西校有22間 grant schools,官校重少,老師校長多 ...
我都唔識話畀你聽。你自己揾下資料,我唔係作家,又唔想分享

呀,補充返,我唔同意咩神校呀,尖子呀口的論調,教壞後生子女。

星西部 發表於 18-7-31 19:17
有道理
請教一下,阿爺讀書年代,中學算係高學歷,西校有22間 grant schools,官校重少,老師校長多 ...
再補充,無見過有辦學團體為成就尖子而辦學,恕我粗疏。
‹ 上一主題|下一主題