用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1女生,留在在官塘網和還是過油尖旺網較好? ...
樓主: tester5
go

B1女生,留在在官塘網和還是過油尖旺網較好? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-7-5 18:00
我認為循小應沒有50%B1學生,否則循中根本唔需要同佢脫龍。
直屬位係B1優先,估計要至少top 30%內才保證係B ...
其實坊間好難估到循小既B1學生比例,由85%改為(不少於)50%,只可以話暗示咗循小既B1學生比例,一定低於50%,甚至遠低於50%。
要估既話,問題反而係需要先估循中願意接受幾多循小既B2學生?假設循中願意接受唔多過二分一循小B2既話,又假設最勁既10%會跳船,咁循小既B1學生比例應該都有近四成。

王家爸爸 發表於 18-7-6 09:29
其實坊間好難估到循小既B1學生比例,由85%改為(不少於)50%,只可以話暗示咗循小既B1學生比例,一定低於50 ...
有40% B1唔出奇,不過要肯定有資格優先用到直屬位,應該目標係要Top 30%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-6 10:13
有40% B1唔出奇,不過要肯定有資格優先用到直屬位,應該目標係要Top 30%
講得啱,安全啲好。

想不到循道小學Band 1 率那麼低,我還以為循小是名校呢!

請問直屬位是什麼意思?是可以早於派位知道直升循中嗎?要保持30%應該不難,只要保持級50以上應該可以吧,是嗎?

留在官塘,我擔心要保持頭級20才較有保障派到B1A....

tester5 發表於 18-7-6 13:24
請問直屬位是什麼意思?是可以早於派位知道直升循中嗎?要保持30%應該不難,只要保持級50以上應該可以吧, ...
循小好似一級120人,要保持Top 30%,即係要係級36以內
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-6 14:10
循小好似一級120人,要保持Top 30%,即係要係級36以內
明白.

但這個30%保証是怎樣安排呢? 也是經統一派位呢?還是小學可預早通知學生, 只要你選循中, 就可直入呢?

王家爸爸 發表於 18-7-5 16:31
其實有50%升英中既機會已經唔差。如果小朋友成績係喺50%之後,讀英中,可能係惡夢。 ...
也是呢....

回覆 tester5 的帖子

妳所講的循中,是否 小西灣 個間呢?

我建議妳,吾好諗。。。

根本就無人選 循中

係 升中派位講座,個校長不斷 sell 循中, 其實 因為 循中無人會選。

如果 住藍田學生去小西灣,不如選 香港島其他有料的學校

蛋皇哥0127 發表於 18-7-6 15:03
回覆 tester5 的帖子

妳所講的循中,是否 西灣河 個間呢?
佢地講個間係油尖旺區個間

西灣河應該無一間中學個名有"循道"兩個字, 西灣河一帶, 只有中婦同港島民生, 聖馬可勉強都可當係西灣附附近

炮台山有間循道衞理中學, 不過呢間唔係一般家長想小朋友入既學校

hkpapa852 發表於 18-7-6 15:12
佢地講個間係油尖旺區個間

西灣河應該無一間中學個名有"循道"兩個字, 西灣河一帶, 只有中婦同港島民生, 聖 ...
柴灣小西灣  

你對,我 現在 腦閉塞。。。

希望 7月 10號 開返

醒目開學勳章

蛋皇哥0127 發表於 18-7-6 15:21
柴灣小西灣  

你對,我 現在 腦閉塞。。。
小西灣都無循道喎。。。衛理就有間。。。

bobbob 發表於 18-7-6 15:47
小西灣都無循道喎。。。衛理就有間。。。
柴灣小西灣   叫 衛理 ,我意思就係呢間。

都係 循道 團隊

蛋皇哥0127 發表於 18-7-6 16:00
柴灣小西灣   叫 衛理 ,我意思就係呢間。
是油尖旺的循道中學, 都是一間B1的中學. 全人教育, 英中. 當然可能成績不是B1A, 但也是一所很好的中學.

所以, 唔知好唔好轉唔轉去油尖旺好...苦思中..

升中是一個大挑戰, 唔想阿女咁大壓力. 若保住頭36可入循中, 可能是一個不錯的選擇......

tester5 發表於 18-7-6 17:37
是油尖旺的循道中學, 都是一間B1的中學. 全人教育, 英中. 當然可能成績不是B1A, 但也是一所很好的中學.

所 ...
明白,過埋明天,我話妳知   等我煎熬完先

tester5 發表於 18-7-6 17:37

所 ...

自行 in 兩間心儀

大膽D,抽獎 個張表就填D 妳認為 TOP 的 中學,這樣妳就有3個機會率

回覆樓主:

我仔今日派位,其實我收返黎既風,叻果班,全部都唔係揀循中,伊中喇沙華仁華英女拔男拔油真聖芳濟都有人入,band 1生真係唔多揀循中,入循中應該十個內
而今年升小五開始,乙一直屬位剩返41人,按以往入循中數量估計,band 1揀佢會全入,band 2就要睇隨機number前唔前,如果好後,就入唔到循中

王家爸爸 發表於 18-7-6 09:29
其實坊間好難估到循小既B1學生比例,由85%改為(不少於)50%,只可以話暗示咗循小既B1學生比例,一定低於50 ...

當年女讀循小時應該有60% B1,但之後轉校長同副校又轉埋學習mode後就應該真係冇咁多%lu,其實以前都算透明,有數得計。而家真唔知咩料!望翻有人話老師講80%,我估會唔會係get錯其實80人呀?80人同80%係兩碼子喎哈哈,以前確實有過80人入英中既

BABYPURPLE 發表於 18-7-10 15:17
我仔今日派位,其實我收返黎既風,叻果班,全部都唔係揀循中,伊中喇沙華仁華英女拔男拔油真聖芳濟都有人入 ...

當年兩班精英班基本冇乜人會揀循中,入循中只得一兩個

蛋皇哥0127 發表於 18-7-9 09:00
明白,過埋明天,我話妳知   等我煎熬完先
蛋哥, 咁你煎熬完未??
‹ 上一主題|下一主題