用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 手持宣小,派到仁立
樓主: thenewme
go

手持宣小,派到仁立   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-6-13 09:54
我响公海都澄清左幾次, 個個都以為級頭3x名就必入林護。

仲有荃官又係咁以為。。。    ...
我地呢 d 上晒岸既仲係度蒲, 就係唔想其他人一知半解咁去衝, 我有時真係睇完都唔想再答......................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-6-13 10:05
我家人舊年係仁紀畢業生, 自行一林護, 放棄自行二冇揀, 甲一乙一林護, 最後先成功抽入。
...
朋友女自一林護, 自二跨區 B1A

林護自行無 second in 時已知衰左, 所以甲1, 乙1都係林護, 好彩 no 好加上有聯繫位, 否則應該去左蕭明.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

cattz288 發表於 18-6-13 10:06
不老的傳說!! 小一派位, 升中聯繫位
neverending story

頭先無聊一數, 打左 351 個字去回唔知咩叫聯繫位......................

無它既, 因為老師會同你講, 3x名, 可以填林護,

派位數據又真係, 每年太約35人左右入林護

!(其實是博林護)

荃官重跨,朋友今年聽學生的升中講座,人地話7X都是B1。。。 

subb 發表於 18-6-13 10:20
派位數據又真係, 每年太約35人左右入林護 !(其實是博林 ...

乜野升中講座咁大整古

其實林護响自行階段收幾多雙仁生? 我相信一定好少, 自行位得嗰3X-40個, 梗係收盡來自全港精英。 雙仁生自行放林護, 係方便叩門, 起碼中學有個底(全港排名次第)。

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 18-6-13 10:20

派位數據又真係, 每年太約35人左右入林護

!(其實是博林護)

荃官重跨,朋友今年聽學生的升中講座,人地話7X都是B1。。。 
同我囡小學差唔多喇, 話頭 40 名係 B1, 我計黎計去睇左咁多年數據都諗唔到點樣可以頭 40 名係 B1, 反而識既畢業生家長講既頭 27 名先係 B1 就中晒, 七除八扣加埋邊緣人頭 31 名左右係囉.

讀既又唔係校長同老師既仔女, 派得唔好搏得滯衰左又唔關佢地事, 點解唔講大 d 等家長衝呢.

gracelam 發表於 18-6-13 10:23

乜野升中講座咁大整古
仁位, 仁紀唔知 ! 
但官小最近的校內升中講座,就一個字:跨 !

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-6-13 10:23

乜野升中講座咁大整古
通常吹到咁大, 家長又會信既只有係學校搞既講座

miriam 發表於 18-6-13 10:07
我地呢 d 上晒岸既仲係度蒲, 就係唔想其他人一知半解咁去衝, 我有時真係睇完都唔想再答................... ...

佢地無知去衝的話尚情有可原, 但可惜不少家長實際上只係知D唔知D, 但仲以為自己已經極之瞭解, 人地一去糾正佢就起晒槓

次次去同人分析某D學校既直屬位/聯繫位情況, 都會有班 IP (Iron Powder) 嚟話我唱衰佢地

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-13 10:45
佢地無知去衝的話尚情有可原, 但可惜不少家長實際上只係知D唔知D, 但仲以為自己已經極之瞭解, 人地一去糾 ...

hkpapa852 最勁!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-13 10:45
佢地無知去衝的話尚情有可原, 但可惜不少家長實際上只係知D唔知D, 但仲以為自己已經極之瞭解, 人地一去糾 ...
大把 IP, 今朝已經諗緊要唔要用千字文去解釋, 諗諗下要懶人打咁多字, 咪玩喇.

miriam 發表於 18-6-13 10:52
大把 IP, 今朝已經諗緊要唔要用千字文去解釋, 諗諗下要懶人打咁多字, 咪玩喇.
...

你好心地,先會喺度教精人。

俾我都廢事嘥口水

有啲家長,唔知個世界有幾大,人云亦云,係井底之蛙

hippoo 發表於 18-6-13 10:59

俾我都廢事嘥口水

連official既規舉都唔去睇吓, 只係盲目信人

出咗事可以怪邊個?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hippoo 發表於 18-6-13 10:59

俾我都廢事嘥口水
要挑機唔緊要, 但都做下功課先挑嘛.

miriam 發表於 18-6-13 10:52
...

前輩,我好尊重你地㗎!
可唔可以教埋我st Clare’s 啲直屬位係點?
我蠢但我會留心,麻煩你地!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-13 11:01
連official既規舉都唔去睇吓, 只係盲目信人

出咗事可以怪邊個?
我依家口頭蟬係呢句

不要問, 只要信, 一定係, 除非唔係

醒目開學勳章 王國長老

applekit 發表於 18-6-13 11:03
前輩,我好尊重你地㗎!
我懶搵一級幾多人...................有無資料呢.................

miriam 發表於 18-6-13 11:25
我懶搵一級幾多人...................有無資料呢.................

今年一年級大概有120人

applekit 發表於 18-6-13 11:03
前輩,我好尊重你地㗎!
去睇下EDB今年中學統一派位中西區既學額。
今年係St Clare近幾年第一次要用盡直屬位。

之後自己計下機會有幾高

荃官就一定唔係啦。四間小學分。分得幾多
‹ 上一主題|下一主題