用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人諗過派位唔理想,會轉去國際學校讀? ...
樓主: amazinggrace23
go

有無人諗過派位唔理想,會轉去國際學校讀?   [複製鏈接]

回覆樓主

IS早一年升小。要插班grade2比較難,除非你有priority。

gv2017 發表於 17-12-15 21:01
回覆 virginiatse 的帖子

大埔的ASHK,我個仔讀左2年覺得好開心, 呢間新校口碑幾好又近所以揀左~我地屋企 ...

對呢間American school印象幾好

hkpapa852 發表於 17-12-18 11:41
香港有三類私立學校:

1. 普通私立學校, 當中有包括開辦傳學制既民生, 培正, 以及開辦國際課程既學校, 沒有 ...

普通私立學校,豈不比,私立獨立學校更有彈性?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆樓主:

龍B超多人爭,你以為國際學校好易入? 不如你去考吓先講。
同埋國際學校唔係水泡,你要有心理準備讀國際學校,你唔會諗住會好似local school咁每日學到好多字返嚟,國際學校真係無乜功課,你唔好一陣覺得俾咗咁多錢學費但小朋友返學學咩返嚟

回覆樓主:

其實我同樓主有相近諗法, 考直私現只有 1間 waiting 和 1 間等2nd in, 所以会去抽獎, 目前有一新的國際学校 offer, 如果抽吾中心儀就会讀國際, 本身冇 preferrence 一定 local or IS, 我覚得兩边都可以, 只要不是太谷太多功課考試的也可接受, 將來也大机会出國留学, 所以看看抽獎结果才下決定

virgokaren 發表於 17-12-18 14:42
普通私立學校,豈不比,私立獨立學校更有彈性?
收生上可以係咁講
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-18 15:55
收生上可以係咁講

咁點解要做獨立學校?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 17-12-18 15:58
咁點解要做獨立學校?

好似政府資助方式有D唔同
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 virgokaren 的帖子

一九九九年,政府引入了新的私立學校類別 -“私立獨立學校”,以推動私營學校的發展。這類學校屬非牟利性質,由政府以象徵式地價批出土地,並提供一筆非經常撥款,以供興建校舍。

mimibama 發表於 17-12-18 15:47
其實我同樓主有相近諗法, 考直私現只有 1間 waiting 和 1 間等2nd in, 所以会去抽獎, 目前有一新的國際学校 ...

嘅然你覺得local或IS都冇所謂,而日後出國又乜都可以解決,不如慳返D錢第日出國好過...點解仲要用筆錢去IS?

hkpapa852 發表於 17-12-15 18:09
你以為國際學校好易入?

咪係?

dbchu 發表於 17-12-18 16:35
嘅然你覺得local或IS都冇所謂,而日後出國又乜都可以解決,不如慳返D錢第日出國好過...點解仲要用筆錢去IS ...

我冇得揀嘛, 如冇直私收, 就睇下抽吾抽到心儀, 抽到会讀呀, 但抽吾到都冇辦法

mimibama 發表於 17-12-18 16:50
我冇得揀嘛, 如冇直私收, 就睇下抽吾抽到心儀, 抽到会讀呀, 但抽吾到都冇辦法
...

這想法太膚淺!

回覆樓主:

願聞高見, 如抽到宝校照讀也嗎?

回覆樓主:

有些人滿手 offer 吾会明白冇 offer 的家長的諗法, 漁翁撒網式報多幾間不同類型的學校有問題嗎? 請尊重别人的想法

mimibama 發表於 17-12-18 17:02
願聞高見, 如抽到宝校照讀也嗎?

萬一真係抽中寶校,又入唔到一間比較似樣嘅國際學校,樓主會點算?

ol_bb 發表於 17-12-18 16:05

一九九九年,政府引入了新的私立學校類別 -“私立獨立學校”,以推動私營學校的 ...

所以獨立學校有大校舍和受限制。
明白了。
Thanks!

dbchu 發表於 17-12-18 16:54
這想法太膚淺!
怎樣才不膚淺?????

ol_bb 發表於 17-12-18 16:05

一九九九年,政府引入了新的私立學校類別 -“私立獨立學校”,以推動私營學校的 ...

請問private school有什麼誘因轉international school? 又是土地問題?

dbchu 發表於 17-12-18 16:54
這想法太膚淺!

不是每個人都有好多選擇,話人膚淺真無聊。
‹ 上一主題|下一主題