用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 網傳英華小一面試題 串字兼乘除數 校方:不需準備 ...
樓主: akachanman
go

網傳英華小一面試題 串字兼乘除數 校方:不需準備   [複製鏈接]

即係話你本身屋企係有教養有閱讀習慣,咪唔係叫做特別準備囉,如果你屋企根本冇閱讀習慣,係要特登去扮嘢做,咪叫做要準備囉。

回覆 mummyWai 的帖子

請問KG即是什麼?Thx

ar_mak 發表於 17-8-7 20:08
"校長校長,而家出面D人猛咁話你,你做咩唔駁番幾句呀?"
"喂喂喂,已經講左九萬幾次,對住D蠢人,講夠十萬次都冇 ...

哈!

一笑置之

不過仲係好懷念閣下有關大文食藥果篇偉論,可惜俾人刪咗,唔知點解呢?哈哈!

Wmacy89 發表於 17-8-7 18:27
請問是否在你眼中認同你學校的就是自己人,稍有不讚同的就叫「有心人」?
見之前個post話YW談不得,我想唔 ...
New Member,
Don't be so nervous !
The place is not for you.

ar_mak 發表於 17-8-7 20:17
咁緊係笑下算啦,唔通喊咩~
果篇野比人刪左,我真係唔知,你而家講我就知. 不過你都唔是好人,係我個傷口上灑鹽 ...

玩下啫⋯⋯唔好嬲....但真係好想睇你認下錯,負下責任嘛⋯⋯如果唔肯認嘅話,咁你回應下咩點解可以假設到有個小朋友可以又入男校又入女校咁神奇?

ar_mak 發表於 17-8-7 20:26
岩岩睇番,真係刪左. 我估計刪除原因係同討論內容無關,而唔係板主唔鍾意我.
你話認錯,係冇問題,但你都想睇到 ...

而家係問閣下點解可以假設一個人可以同時入到男校又入到女校呀?點樣假設出嚟......有冇假設錯.....

PS. 包藥留返你自己食完先至答,ok?

ar_mak 發表於 17-8-7 20:26
岩岩睇番,真係刪左. 我估計刪除原因係同討論內容無關,而唔係板主唔鍾意我.
你話認錯,係冇問題,但你都想睇到 ...

費時同你講,騎劫咗人地個post,你好好休息吧⋯⋯

ar_mak 發表於 17-8-7 20:38
我唔知你份人係蠢,係板板九十一,定係玩番我轉頭.
我話假設你係女人,你猛咁同我講,話你係男人......喂阿哥, ...

哦,原來假設就即係講咩都得咁解!唔怪得閣下咁多假設啦⋯⋯即係想自己講晒佢,唔需要常識,更唔需要認錯,明白明白!!咁我唯有假設你唔駛食藥係啦,唔好嬲呀,乖!早抖早抖!

Wmacy89 發表於 17-8-7 15:37
空穴來風唔會冇原因嘅,係咪真的問傳聞中嘅問題呢?就算係假都好,總之同人講唔需要準備喎,信嘅就真係太天 ...

絕對要考學術?學術不需準備嗎?

ar_mak 發表於 17-8-7 20:46
D阿伯係公園捉棋,捉捉下可以捉到傷人,錯手殺人,就係咁解.

結論:唔好落公園捉棋,特別係唔好同阿伯捉,佢地係 ...

同意呀,好多強奸同殺人犯都係假設自己係無罪㗎,被判死都話自己無錯嘅

ar_mak 發表於 17-8-7 20:57
"法官大人,唔該同我請呢位證人出去,我冇野要再問佢."
"證人,請你注意下自己既言論,唔好講D同本案無關既野." ...

Ok ok! 唔好再講果D無常識嘅假設令被告尷尬,法官大人。

回覆樓主:

直資學校向來是不少家長的心頭好,但是僧多粥少,每年學額也要爭崩頭。下個月就是名校之一英華小學面試的日子。近日,網上流傳英華小一面試內容,需考驗學生中、英、數、常及表達能力,考題絕不簡單,究竟小朋友懂不懂?

與去年一樣,小朋友入學要經過三輪面試,英華小學校長林浣心曾經表示小朋友「進來前不需要甚麼前設,不需要有十八般武藝」,強調不需要為面試準備太多。

網上流傳英華去年小一面試題目,記者細閱內容,發現考題範圍甚為廣泛。在英文試題中,需考小朋友串字能力,例如:鴕鳥ostrich、松鼠squirrel等。數學題,會考核乘數及除數。除了學術科之外,亦要考小朋友的應變能力,例如:喜歡什麼鞋?你喜歡的鞋和其他鞋有什麼分別?對於幼稚園學生來說,似乎一點也不簡單。

記者曾致電學校查詢,惟林校長不在香港。接聽電話的秘書高小姐指,學生面試時,沒有甚麼需要準備,「我們第一輪面試的時間,其實是一組組地進行,讓小朋友看看書。」她又指,校長經常叫家長不用準備,「都冇咩特別題目。」

回覆樓主:

我又講小小。當年呀仔都係無証書,無關係,無上interview班,唔係名幼都入咗。你可以話好彩,但仔仔真的好喜歡閱讀,佢見到啲書真係好開心的。

有一次,有朋友仔仔係讀名幼,入到第二round,叫我幫佢仔仔練下interview技巧。但我見佢揸住本書,一啲都唔專心,左顧右盼,睇得出佢唔係鐘意閱讀,果然係入唔到第三輪。

回覆 monsterparentss 的帖子

校長就係睇到呢D細節
‹ 上一主題|下一主題