用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若瑟英文小學 vs 基華小學(九龍塘)
樓主: Mama@me
go

聖若瑟英文小學 vs 基華小學(九龍塘)   [複製鏈接]

回覆樓主

樓主,你有基華學位,是否住在九龍城校網?如是,對你來說,校網不是大問題,升中可跟住址。

但是否ST JO. 考直私好d?掌握具體資料會好d。好似無公佈升中資料?會否在校出示過slide丶notice board等等?最好問問現有家長。

如果只是概念式丶流傳式或想當然以為英私小就好d,有d risky.

心中疑問:一間收費不低的私小,而且沒有band 1中學backup, 如果升中亮麗,是否會公告出來以作招徠呢?

各位的意見都令我獲得很多資訊,謝謝。是呀,我住九龍城網。
我和老公分析過,我們會為兒子選St.Joe,因為較適合兒子性格,多活動及運動,谷得來開心D。兒子暫時英文底子也可以,應該不會太難適應。另外,St.Joe也會見到一些舊同學仔。
最後,我不想只是為了校網而留下,我想選合他性格的,讀書得來要開心,每天上學的是他。(當然不代表讀基華不開心)將來讀書是靠他自己。感謝各位
考小一心路歷程 : 曾踏遍 刺腳的彎路 疲倦了 誰來傾訴 遇過幾多癡情(對神校) 怎會不知道 但我深知 總有一日 定會找得到最好

Mama@me 發表於 17-8-7 10:09
各位的意見都令我獲得很多資訊,謝謝。是呀,我住九龍城網。
我和老公分析過,我們會為兒子選St.Joe,因為 ...
到升中時都可轉回九龍城網派位,到時進可以攻,退可以守

Mama@me 發表於 17-8-5 08:00
急: 聖若瑟英文小學(St.Joseph's Anglo-Chinese Primary School) vs 基華小學(九龍塘) , 如何決擇 ? ...
我用了半年多時間考慮左你的問題,最後都take左基華的學位,冇落St Jo 大訂

點解有呢個決定?其實真係想了很多次,比錢好定係免費好。我想,六年比左廿幾萬學費,但到頭來又係要等派位,好似唔係好值
其實我係覺得st jo比基華好一點,但用多廿幾萬學費,只係買那好一點,好似唔係咁值

我又係住KLN3,但要轉校網,不確定因素太大(特別係邊緣人)

不過咁,如果想途中跳船,st jo是一個好的選擇

cloudcloudrobot 發表於 17-8-7 14:34
我用了半年多時間考慮左你的問題,最後都take左基華的學位,冇落St Jo 大訂

點解有呢個決定?其實真係想了 ...
不如你又試下了解啲人為何唔介意深水埗網都讀 SFA  

elbar 發表於 17-8-7 15:35
不如你又試下了解啲人為何唔介意深水埗網都讀 SFA
九龍灣St Joe, 又豈可拿來和SFA比呢?

Lingfung813    發表於 17-8-7 23:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-7 15:40
深水埗網, 一個被認為升中比觀塘網更差校網

elbar 發表於 17-8-7 15:52
深水埗網, 一個被認為升中比觀塘網更差校網
SSP, 升中男仔較KT差, 但女仔遠比KT優勝.
而且SFA過4年每年平均至少70%學生升讀B1中學, 九龍灣St Joseph最高升讀英中比例只係上年, ~60%, 前幾年只有~40%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

全男班有60%好差? 點解間學校要俾錢都咁多人放棄津校去揀佢當然有佢嘅原因,除左學術,Buy St joe的人仲有原因係因為學校教小朋友的規矩,同埋成班有差唔多理念同目標的家長教導下的小朋友一齊返學,大家互相影響,成長學到的價值觀。呢d都係有家長肯6年俾廿幾萬讀St joe的原因。學壞好易,學好難。

hkpapa852 發表於 17-8-7 15:40

同意。

KLN BAY SJ  一年只有 3考,沒有測驗,QUIZ 亦唔多,學校其實唔谷,老師嚴中有愛

SFA 一年 3測 3考

leecn 發表於 17-8-7 17:14
全男班有60%好差? 點解間學校要俾錢都咁多人放棄津校去揀佢當然有佢嘅原因,除左學術,Buy St joe的人仲有 ...
英中=/=B1中學
直資學校, B1-B3水平都可以做英中, 而且部份官津英中, 其實只係水鬼升城隍, 成績根本未達B1水平

hkpapa852 發表於 17-8-7 16:29
SSP, 升中男仔較KT差, 但女仔遠比KT優勝.
而且SFA過4年每年平均至少70%學生升讀B1中學, 九龍灣St Joseph最 ...

又唔係:觀塘區有3間英中女校,深水埗區有2間英中女校(德雅)有中文班不算

elbar 發表於 17-8-7 17:54
又唔係播:觀塘區有3間英中女校,深水埗區有2間英中女校(德雅)有中文班不算
...
又係以"英中"去計

應該係 60% 升EMI 中學, 大家只能從派位名單中估計下當中有幾多係 band 1 & band 2 school

hkpapa852 發表於 17-8-7 17:57
又係以"英中"去計

培正唔喺有自己小學生,何來會有 band 1 生捧場

IYY 發表於 17-8-7 17:58
應該係 60% 升EMI 中學, 大家只能從派位名單中估計下當中有幾多係 band 1 & band 2 school ...
話時話, 妳有冇EMI既名單?
印像中早幾年, 入到既EMI係包括: 啟思, 匯知, 林大輝.....

elbar 發表於 17-8-7 18:00
培正唔喺有自己小學生,何來會有 band 1 生捧場
你認為一定無? 問過 little_yolk 未?
觀塘既呂郭都係英中, 不過呢, DSE成績同入U率, 可能連何文田官立都不如, 更加唔好講同德雅比了.

事實上, 計入U率, 德雅都比梁式芝高5%-10%

hkpapa852 發表於 17-8-7 18:03
你認為一定無? 問過 little_yolk 未?
觀塘既呂郭都係英中, 不過呢, DSE成績同入U率, 可能連何文田官立都不 ...

你應該要研究埋各學校增值情況,只以成績估收生水平還有偏差

elbar 發表於 17-8-7 18:08
你應該要研究埋各學校增值情況,只以成績估收生水平還有偏差

用成績對比, 仲比只用"英中"對比更合適.
至於所謂增值...... 坦白講, 大部份B1中學都無乜

而且, 如果一間所謂高增值既學校, 都係由B2C增值到B2A, 相信亦唔會係B1學生既目標
‹ 上一主題|下一主題