用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何發掘小朋友強項,加強自信?
樓主: mlau216
go

如何發掘小朋友強項,加強自信?   [複製鏈接]

shanshankakamum 發表於 17-7-16 19:07
回覆 mlau216 的帖子

似乎細孖可試試學做手工/摺紙/玩泥膠/合唱團之類的興趣班。其實小朋友唔肯學/試,係 ...

不用參加什麼什麼,只要生活上多加讚賞,少些批評即可!

skkeung 發表於 17-7-16 19:17
不用參加什麼什麼,只要生活上多加讚賞,少些批評即可!

同意生活上多加讚賞,少些批評,可卻樓主現在也有做呀,有時要雙管齊下。

mlau216 發表於 17-7-14 09:50
佢地自理不論在家或在學校都冇問題,試過好多次叫佢試吓自己叫野食,比錢果啲就死都唔肯試,如果迫佢只會 ...

我小朋友都係只鈡意聽書和睇图畫,如要讀字便不肯看了,校長話唔緊要,佢以前都讀图書比佢小朋友至小二。

shanshankakamum 發表於 17-7-16 19:47
同意生活上多加讚賞,少些批評,可卻樓主現在也有做呀,有時要雙管齊下。
...

綱友是小朋友嗎?

我女兒是12月尾的細B,K1到小一,除了在寫字和講嘢方面有點落後,其他都很正常,但從小一下學期起,已看不到差别了。要小朋友有信心,一定要打好個底,對事情熟識自然有信心。

shanshankakamum 發表於 17-7-16 19:07
回覆 mlau216 的帖子

似乎細孖可試試學做手工/摺紙/玩泥膠/合唱團之類的興趣班。其實小朋友唔肯學/試,係 ...

幫佢地報左陶藝班,聽日開始上堂,由三四日前開始細孖已不斷話好期待,好想快啲上堂,我真係好開心!!!第一次見佢期待去學野。。finally!!!

不過今日補習姐姐上黎前佢一直喊。。話唔想比姐姐上黎 ,我諗應該暫時唔會再私補

回覆樓主

反鎖,我覺得不能接受。可以入房推埋房門,已經有私人空間,但不可關門不可鎖門。

我個仔都係細b, 佢某d地方好有自信,某d冇。唔係乜都試,自己會叫餐,但去學游水就唔肯,只肯跟爸爸學。相信大d會好d.

Lu324 發表於 17-7-17 00:28
反鎖,我覺得不能接受。可以入房推埋房門,已經有私人空間,但不可關門不可鎖門。

我個仔都係細b, 佢某d地 ...

我個女情緒方面係有啲難攪,喺街發脾氣佢唔會大喊或lur地,但會自己走左去,每次我都要追住佢!
今日佢又反鎖自己,我用鎖匙開門,嘗試氹吓佢,佢不斷叫:走開,唔好掂我!
昨天係幼稚園最後一個家長日,班主任都話要注意佢情緒,話佢好容易會trigger 到啲負面嘅energy,同埋乜都收收埋埋,唔會將自己嘅情緒表達出來,喺學校好少發言,老師都話呢樣嘢先係最擔心嘅地方,其次就係語言發展

aeneas2011 發表於 17-7-16 20:24
我小朋友都係只鈡意聽書和睇图畫,如要讀字便不肯看了,校長話唔緊要,佢以前都讀图書比佢小朋友至小二。
...

但而家連Apple,girl, red 呢啲咁簡單嘅字都認唔到呀,真係好驚。。。phonics老師都話佢地listening ok, 講都算可以,不過成日用單字對答,冇信心成句講,認字就只有K1程度,比佢講到我自己都心慌慌

mlau216 發表於 17-7-17 00:52

我個女情緒方面係有啲難攪,喺街發脾氣佢唔會大喊或lur地, ...

比佢知道,佢可以有私人空間冷靜,但唔可以鎖門。
另外,每個女是否有獨自同媽咪相處時間?

回覆樓主:

可以試試遊戲治療,有些社福機構/大學有家長班(不過學費幾貴,要數千元),教家長如何透過遊戲了解小朋友,有啲野小朋友平日唔會講,但自己玩時就會用啲玩具扮番,可以知道小朋友的心結所在。有些機構也有這些服務,不過收費很貴,也很難排。

圖書館有相關書籍可作參考,主要都是陪伴小朋友玩,治療時家長不要俾意見和問問題,只是描述小朋友當時在做什麼,以兒童為本。進行時最好錄影,因為進行時會忙著,未必有時間分析/理解到小朋友的反應。要預備一些道具,可以是有人仔的玩具屋,圖畫紙,也可以是發洩類的如槍械,不倒翁之類,任由小朋友選擇。

mlau216 發表於 17-7-17 01:03
但而家連Apple,girl, red 呢啲咁簡單嘅字都認唔到呀,真係好驚。。。phonics老師都話佢地listening ok, 講 ...
上到小學只會更難和辛苦,不如你再seriously consider 讀多年k3,比自己和小朋友一些時間和空間去catch up,亦建議你去多些parenting 的講座(不少是免費),小朋友情緒和態度問題是要大人和細路一起去解決。若你有正苦註冊cp證明unfit for 小一,可以再參加統一派位,但不能就讀過小一,上一日堂都當讀過

Lu324 發表於 17-7-17 01:27
比佢知道,佢可以有私人空間冷靜,但唔可以鎖門。
另外,每個女是否有獨自同媽咪相處時間?

平時冇特別去分一個媽咪獨處時間嫁,通常都一齊,有時會一個跟爸爸,一個跟我出街,分開左就好乖,好聽話,情緒都冇我之前講咁波動!

mlau216 發表於 17-7-17 13:34
平時冇特別去分一個媽咪獨處時間嫁,通常都一齊,有時會一個跟爸爸,一個跟我出街,分開左就好乖,好聽話 ...

每個小朋友都係獨特,需要同父母獨處時間。可能小朋友會更願意表達內心感受。

Lu324 發表於 17-7-17 14:12
每個小朋友都係獨特,需要同父母獨處時間。可能小朋友會更願意表達內心感受。

...

你點醒左我,唔該曬!

MrBeast 發表於 17-7-17 07:14
上到小學只會更難和辛苦,不如你再seriously consider 讀多年k3,比自己和小朋友一些時間和空間去catch up ...

其實都有同學校傾過但老師唔認為佢地真係unfit for P.1, 當時佢仲叫我唔好repeat K3, 因為我女喺學校好靜,亦好聽老師話,但返到屋企係180度轉變!係咪佢喺學校太抑壓所以返到屋企就爆發?佢地明顯地由K3開始返學成日都好靜,唔肯發言,但一返到屋企就好cranky。
可能佢今年進度落後左其他同學仔所以冇自信發言。有時佢加減數功課計唔到佢好忟,我就話教佢,佢大大聲話:唔洗呀,我唔想學!
。。。我真係冇晒辦法

mlau216 發表於 17-7-17 00:52

我個女情緒方面係有啲難攪,喺街發脾氣佢唔會大喊或lur地, ...
不如你試下俾你小朋友睇下inside out或一齊睇處理情緒既繪本/故事書,例如米米發脾氣。唔止係睇,睇完仲要同佢傾/解話,代入故事角色睇件事件,唔好針對你自己小朋友。教佢認識人的情緒,平常化人係會有唔開心/生氣,不過要點處理先係正確呢?例如你可以問:頭先米米咁咁咁岩唔岩?如果下次米米好嬲,可以用咩正確方法宣洩?引導佢思考,如果佢講唔到,你俾d選擇佢:米米可唔可以同爸爸媽媽傾訴?米米可唔可以食d甜野/深呼吸cool down自己等等......(雖然小朋友到嬲果時未必真係咁快會做到,但起碼要向佢灌輸有咩方法處理先)

mlau216 發表於 17-7-17 00:06
幫佢地報左陶藝班,聽日開始上堂,由三四日前開始細孖已不斷話好期待,好想快啲上堂,我真係好開心!!! ...
可能你小朋友怕生寶/慢熱,對某D小朋友來講,一些突變/多變/未知數會大量増加焦慮感,如果可以,要多做一步先讓小朋友有心理準備跟住落黎會做咩野,解釋流程大概會點,點解要咁做。
另外,照顧小朋友情緒固然重要,但要注意唔好俾小朋友產生錯覺 :以為一哭鬧就可以唔洗再做一D自己唔鐘意/唔想做既野。如果佢地condition左呢樣野係work既話,第日就會更容易鬧情緒了。

shanshankakamum 發表於 17-7-17 17:45
不如你試下俾你小朋友睇下inside out或一齊睇處理情緒既繪本/故事書,例如米米發脾氣。唔止係睇,睇完仲要 ...

多謝你嘅建議,一於試吓!

mlau216 發表於 17-7-17 14:41
其實都有同學校傾過但老師唔認為佢地真係unfit for P.1, 當時佢仲叫我唔好repeat K3, 因為我女喺學校好靜 ...
好多時borderline case ,不同的e生亦會有相反的建議,正所謂三歳定八十,幼兒成長經驗對性格形成有很大影響,當年我小朋友kg 老師都話冇需要做大,但我看到好多學習問題,要問到去校長才說做大會更好。孩子是妳的,或者你再考慮下。
‹ 上一主題|下一主題