用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網~馮晴派位..
樓主: HK-MAN
go

95網~馮晴派位..   [複製鏈接]

apple~y 發表於 17-8-1 21:03
親戚真係心儀,去簡介會聽下如果唔想答問時間問,可簡介會散會時問問校長主任
我有問過用家,學校都有支援sen ...

其實都有傾過馮晴未必適合佢個小朋友,但親戚一心一意揀馮晴,接受唔到其他二線學校

gugupug 發表於 17-8-1 20:42
請問馮晴對有讀寫障礙的小朋友有支援嗎?
幼稚園老師懷疑親戚兒子有讀寫障礙,但父母心儀馮晴
...
講得心儀,應該都聽過簡介及了解清楚學校了(例如佢既中文科應該係TKO最強)認為合適就冇問題啦.

HK-MAN 發表於 17-8-1 21:45
講得心儀,應該都聽過簡介及了解清楚學校了(例如佢既中文科應該係TKO最強)認為合適就冇問題啦. ...

佢嘅心儀=一意孤行,完冇去過簡介會,只係一心想個仔入讀近屋企,而又係佢認為最好嗰間。

所以我有啲擔心小朋友升小後嘅學習情況。當然到最後都只能係佢父母決定,我哋冇得comment

gugupug 發表於 17-8-1 21:51
佢嘅心儀=一意孤行,完冇去過簡介會,只係一心想個女入讀近屋企,而又係佢認為最好嗰間
...
即係乜學校都冇了解過冇聽過簡介,有冇問過抽唔到馮晴會點先??可否講下家庭背景呀??

gugupug 發表於 17-8-1 21:22
其實都有傾過馮晴未必適合佢個小朋友,但親戚一心一意揀馮晴,接受唔到其他二線學校
...

Sen小朋友選校要更加小心唔到家長接唔接受到
唔係睇升中派位,熱唔熱門,近唔近屋企
係要睇學校支援接納小朋友程度
有運抽左入去,萬一小朋友同學校唔太夾
到時想走出去無咩學校收,想走都走唔到
有些融合學校據聞插班盡量唔收sen,因為突然收個番來跟住處理問題會加重老師工作,所以盡量小一收晒,由小一教上去容易攪

apple~y 發表於 17-8-2 09:07
Sen小朋友選校要更加小心唔到家長接唔接受到
唔係睇升中派位,熱唔熱門,近唔近屋企
係要睇學校支援接納小朋 ...

好多人接受唔到SEN既事實.講幾多都沒多大意思.
關心子女既話,小朋友是否SEN其實幼稚園時候已經知道的.經微的早啲跟進上正常小學是沒問題...

HK-MAN 發表於 17-8-2 09:52
好多人接受唔到SEN既事實.講幾多都沒多大意思.
關心子女既話,小朋友是否SEN其實幼稚園時候已經知道的.經微 ...

的確親戚到而家都接受唔到小朋友可能有讀寫障礙。當老師指出可能有讀寫障礙時,佢話係個仔唔鍾意答老師,唔係認唔到字。

但我眼見佢個小朋友寫左右/上下結構字時,組織唔到。即係寫'禾'同'口'字冇問題,但要寫'和'就點都寫唔到。

gugupug 發表於 17-8-2 12:13
的確親戚到而家都接受唔到小朋友可能有讀寫障礙。當老師指出可能有讀寫障礙時,佢話係個仔唔鍾意答老師, ...
個問題唔係k3先知K1認字,k2寫字應該老師心中有數
點幫小朋友要睇家長下一步想點行
讀寫問題唔代表小朋友唔叻一定差
有適當支援,可以發揮好好

apple~y 發表於 17-8-2 12:20
讀寫問題唔代表小朋友唔 ...

老師一直有提點,但家長唔接受,旁人愛莫能助。

gugupug 發表於 17-8-2 12:13
的確親戚到而家都接受唔到小朋友可能有讀寫障礙。當老師指出可能有讀寫障礙時,佢話係個仔唔鍾意答老師, ...

以老師既專業,小朋友應該真係有讀寫障礙, 但可能好屬於輕微.懂得方法去幫小朋友,應該可以改善到,但用錯方法就會弄巧反拙.
點都好,SEN小朋友唔能靠晒學校的,學校真係幫得唔多..要靠家長自己長年累月去教導先得.

至於佢想讀馮晴或其他學校都冇所謂,佢認為自己有能力幫到小朋友適應便可.

馮晴出名谷 (no pain, no gain),我覺得根本唔適合有讀寫障礙嘅小朋友。想近, 又想(升中)成績唔太差嘅,你叫佢留意下坑口間信羲會(升中成績當然有馮晴咁亮麗)。我識有個又係讀寫障礙嘅小朋友讀緊。佢媽咪話都讀得幾好。

ok3 發表於 17-8-2 12:32
馮晴出名谷 (no pain, no gain),我覺得根本唔適合有讀寫障礙嘅小朋友。想近, 又想(升中)成績唔太差嘅,你 ...
家長接受現實,處理得好便可. 至於話讀得幾好意思..我怕其他人會誤會喎. 一般知道/接受小朋友係SEN的家長,相應要求會好底...例如唔太落後就叫好好了...

apple~y 發表於 17-8-2 12:20
讀寫問題唔代表小朋友唔 ...
冇錯,讀障唔係智力有問題,早啲處理係OK架.

gugupug 發表於 17-8-2 12:22
老師一直有提點,但家長唔接受,旁人愛莫能助。

你想幫小朋友如果唔介意做多些9月參觀唔同學校,順便問讀寫有咩支援,mark低資料
再同個家長傾
我識家長大女係2線津校讀緊,細仔自閉個家長都唔敢跟家姐讀
話大女個班就有一個sen小朋友
長期坐埋一邊無咩人理年年考包尾,等畢業

apple~y 發表於 17-8-2 12:47
你想幫小朋友如果唔介意做多些9月參觀唔同學校,順便問讀寫有咩支援,mark低資料
再同個家長傾
我識家長大女 ...
呢啲情況唔好怪學校,家長有冇用心去處理過先??長期坐埋一邊冇支援,家長自己又唔幫佢轉一啲有支援既學校??點解呢??學校見家長好用心去幫小朋友,必定會多出一分力,反之,見你都唔理...學校可以做啲乜呢??

HK-MAN 發表於 17-8-2 12:55
呢啲情況唔好怪學校,家長有冇用心去處理過先??長期坐埋一邊冇支援,家長自己又唔幫佢轉一啲有支援既學校??點 ...
係發覺唔適合想走好難走無咩學校會收
個小朋友唔攪事唔影響其他人上堂,咪坐埋一邊番學等放學,
有情緒攪攪震,就可能抽起學生或叫家長接走小朋友早退,太過影響上堂又比其他家長投訴
家長同學校傾,如果學校支援有限都無法
再傾叫家長搵更加合適學校,但又走唔到
所以有部份差sen學生家長唔接受轉特校咪坐係度等畢業

HK-MAN 發表於 17-8-2 12:39
家長接受現實,處理得好便可. 至於話讀得幾好意思..我怕其他人會誤會喎. 一般知道/接受小朋友係SEN的家長,相 ...
所以我咪叫家長自己留意下囉!我又冇詳細追問人地詳情呀!只係聽佢講小朋友都跟到同學校都包容。當然,家長自己對小朋友嘅分數不能有不合理嘅期望啦!

apple~y 發表於 17-8-2 13:10
係發覺唔適合想走好難走無咩學校會收
個小朋友唔攪事唔影響其他人上堂,咪坐埋一邊番學等放學,
有情緒攪攪震 ...
好無奈,六年時間就係咁過...不過人人家境不同,支援處理方法都唔同既...

ok3 發表於 17-8-2 13:17
所以我咪叫家長自己留意下囉!我又冇詳細追問人地詳情呀!只係聽佢講小朋友都跟到同學校都包容。當然,家長 ...
信義會當然係好學校,家長處理得好,容入常規學校讀係一件好事.

其實sen學生情況好普遍,我見通常輕微case有支援一般都跟得好好
我女去馮晴小一迎新活動,聽番呀女講無考學術
聽老師講故仔舉手答問題,畫畫
副校話活動主要睇下小朋友基本能力,同老師傾計,坐唔坐得定,需唔需要其他人協助,完左活動再發信通知編到邊班
我覺得學校想初步睇下班新生有無sen學生
‹ 上一主題|下一主題