用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門心情
樓主: YY1314
go

叩門心情   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

ar_mak 發表於 17-6-27 20:47
唔係馬??你呢埋係邊度見到?照計家長冇得睇住架喎!
又咁講,如果一組人入面,有一個情緒不穩,而有一個小朋友上 ...
係要喊嘅, 未上課室已經黎料啦
上到去至喊反而少呀
識人個小朋友面試期間有極度不合作行為, 俾人開咪搵家長帶走 (學校有問個仔想唔想繼續, 個仔話唔想)

其實單獨面試幼稚園已有

picalo 發表於 17-6-30 07:54
其實單獨面試幼稚園已有

反而想問,現在巳到叩門的重要階段,而小朋友未入先喊…… 是否準備不足?
五歲了,考 PN,K1,直、私小…… 我唸阿仔起碼去左三十間不同學校,考小一冇見他喊过
如果一直冇乜作戰經驗,一心抽獎就真難為了小朋友了

gwenstephen 發表於 17-6-30 08:59
反而想問,現在巳到叩門的重要階段,而小朋友未入先喊…… 是否準備不足?
五歲了,考 PN,K1,直、私小… ...
同意
或者性格天生
但如果不是第一次,應該不會再大喊
朋友個女天性極怕醜
in直私時開頭都會含住泡眼淚入去
後來都無
其實,有d野係要練返來

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

一個一早去過n次直資私校面試的小朋友,萬一6月要叩門,應該一坐低就進入狀態了

比較黎來,零面試經驗的,難免蝕底

回覆 picalo 的帖子

agree no more

幾年前我小朋友去interview,差不多每間學校都有小朋友大喊。而group in的話,老師要處理喊果個,其他小朋友一定受影響,無辦法。

其實5,6歳,都經歷幾年獨自上課,當時都唔太明白點解會喊成咁

Charlotte_mom 發表於 17-6-30 10:11
一個一早去過n次直資私校面試的小朋友,萬一6月要叩門,應該一坐低就進入狀態了

比較黎來,零面試經驗的, ...

唔止小朋友要經驗,直私2nd in見家長都要練,到叩門時段2nd in再見家長,我地能夠表現出默契,亦都冇咁驚。。。幸運地今年叩入2間好好嘅津校,星期一註冊,叩門比直私有唔同,叩門著重誠意,亮麗嘅portfolio, 小朋友中英數閱讀等,其實學校講嘅111並非每間小學都睇重。

Charlotte_mom 發表於 17-6-30 10:11

上開EK既人多數都會知,要報啲直私學校做熱身...

HK-MAN 發表於 17-6-30 10:28
上開EK既人多數都會知,要報啲直私學校做熱身...

最怕啲人,口說天生天養,天父会預備最好的; 仲口口声声话唔明点解要参與面试班
最後,抽左去宝校咪愁爆囉
要信天父要信到底,宝校也信是最好

gwenstephen 發表於 17-6-30 10:39
最怕啲人,口說天生天養,天父会預備最好的; 仲口口声声话唔明点解要参與面试班
最後,抽左去宝校咪愁爆囉 ...
面試班我認為唔需要,借直私面試應該足夠..一個5,6歲小朋友面試喊可能其他問題啦.
當然要明白準備好晒都唔一定叩到門,臨場發揮,甚至考官既心態都好大因素...

同意!!
所以雖然知道有直私OFFER機會好微, 我都同小朋友去考下, 經歷下, 萬一要叩門都有望表現淡定D....

gwenstephen 發表於 17-6-30 10:39
最後,抽左去宝校咪愁爆囉 ...

信天父都要自己有準備!
即係好似考試咁, 自己唔溫書又祈禱天父俾你攞100分, 邊有咁嘅道理...

如果真心係天生天養, 就要真心地接受抽獎結果... 唔好咩都唔預備, 遊戲規則點玩都未清楚, 張FORM又亂填, 之後怨抽到間唔鍾意嘅學校...

但偏偏周圍唔少呢D人... 唔關信唔信天父事...

利申︰我係信天父嘅, 但同時亦會做足功課同準備, 剩下來的就交俾神~

Jane1983 發表於 17-6-30 10:23
幾年前我小朋友去interview,差不多每間學校都有小朋友大喊。而group in的話,老師要處理喊果個,其他小朋 ...
始終同返學環境唔同, 返學日日去同一個地方, 面試係陌生環境... 同埋個個小朋友性格唔同...

最近帶阿仔去面試都見有小朋友喊到豬頭咁, 真係好可憐...

Binlojai 發表於 17-6-30 11:11
始終同返學環境唔同, 返學日日去同一個地方, 面試係陌生環境... 同埋個個小朋友性格唔同...

最近帶阿仔去 ...
因為小朋友呢排受既壓力好大才會出現咁既情況...屋企人成日話派既學校好差,佢地會以為係自己唔叻所以入唔到好學校之類既負面既野....家長們一舉一動小朋友係知架,唔好成日自欺欺人話盡量唔係小朋友面前提住..實際乜野都寫晒係塊臉到...

我就是那個認為天生天養的家長,沒有報考直私,讀happy 幼稚園,沒有參加面試班,相信小孩讀中小學有十二年免費教育。不應交學費的。
最後也抽中寶校,不過小朋友幸運地叩入滿意津小,回想起來,如果谷吓小朋友,會不會有更好的選擇呢?
同埋未到九月,機會還是會來的,祝明天會更好

HK-MAN 發表於 17-6-30 11:21
因為小朋友呢排受既壓力好大才會出現咁既情況...屋企人成日話派既學校好差,佢地會以為係自己唔叻所以入唔到 ...
都係呀, 其實小朋友好敏感嘅, 家長嘅情緒佢地完全接收到...

我同阿仔去IN直私咋... 如果要叩門, 相信可能見到更多人喊... 唉...

Jane1983 發表於 17-6-30 10:23
幾年前我小朋友去interview,差不多每間學校都有小朋友大喊。而group in的話,老師要處理喊果個,其他小朋 ...

你小朋友無喊係唔明點解會有返左k1,k2同返緊k3都仲會喊,而我小朋友就是這種,我都唔明,只能說我仔有問題囉。

chrischo2002 發表於 17-6-30 11:32
你小朋友無喊係唔明點解會有返左k1,k2同返緊k3都仲會喊,而我小朋友就是這種,我都唔明,只能說我仔有問題 ...
相信你都幾頭痛...
‹ 上一主題|下一主題