用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一派左卷,滿意成績嗎?
樓主: 貪靚媽
go

小一派左卷,滿意成績嗎?   [複製鏈接]

lailaie 發表於 17-6-14 15:06
我女小一時靠食老本, 考到級十, 之後我就突然緊張起來, 緊貼佢功課, 中文作文我忍不住改文同加意見, 佢由本 ...
其實你以前教落佢果些佢係吸收到架,佢之後的佳績依然係有你的功勞。

貪靚媽 發表於 17-6-14 06:52
我好滿意,中丶英文閱讀佔分重,唔使點溫,事實父母返工都唔得閒溫,算係咁啦
...

中,英,數,超級滿意
常,超級唔滿意,唔係因為分數,係因為溫習態度,因上次拎到班一,即懶

Ocean419 發表於 17-6-14 09:18
我囝果級頭10其中3個同我囝熟,在考試之前開始始加補音樂普通話等小科,父母心態係0.1分都要儘量爭取
...

要保持級十的確是很辛苦,所以我不會這樣要求自己的小朋友。

雖然我平時每天會用少於一小時和小朋友做練習或溫書,但放假時她基本上都是玩樂的。

時間上我其實不是很谷小朋友,但我的方法只是令她考試拿高分(大家考試多年,總會估到老師考哪些內容機會大些),她卻完全做不到學會學習,這正是我現時的憂慮所在。

多謝各位的意見,二年級我會慢慢放手,希望她自己能有獨立的學習態度。

回覆樓主:

明天先開始考仲要20/6先考完,都冇咩心機同佢温,派完卷再報告。

佢上次期中考考級9,但小一二名次冇咩意思,上小三四課程深啲會洗一次牌,呈分又再洗一次。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

geminialing 發表於 17-6-14 07:49
成績尚可, 但我最滿意係佢態度改善
由上學期要喊打喊殺都唔溫書, 到下學期肯聽話坐定定溫
...

真心請教點可以有咁大轉變?

回覆樓主

我想問如果成績不好,暑假可以點幫佢

回覆 little_kid 的帖子

先讓佢有目標
我目標係好實際, 唔係話升咩中學做咩工
而係去旅行, 聖誕假同佢去日本玩完佢想再去
我話媽媽日日放工要趕返黎同佢做功課溫書
就快比人炒, 邊有得旅行丫

佢為左去玩就開始自覺做功課, 我亦比佢如果做得哂可以返屋企睇電視
加上可能同學仔影響
好多時學校已完成大部份功課
我放工就幫佢睇下功課, 有唔明有時間即教返(上學期時做得慢係做完功課就瞓)

加上針對弱點做少少補充, 英文請左姐姐專科教
我又多讚少彈, 佢可能覺得掌握得到
自信心好左, 少左發脾氣, 就肯坐定定溫喇

回覆樓主

單從分數睇4科主科有2科進步左,1科退步左,但下學期嘅卷深左又多左,全班分數有下滑趨勢,希望佢整體名次有機會上升

不是小一,阿女仍在考試當中,考到下星期二,她的學校可能是全港最遲考完試的小學。眼見朋友的多小朋友都一早已經考完,不斷玩樂,實在不是味兒!

回覆樓主:

我嗰女小一在學校派咗卷,但未攞返家,中、英、數全跌,有啲失望。不過佢温書時都合作,等派回來先睇吓衰咩,再作改善。

貪靚媽 發表於 17-6-14 06:52
我好滿意,中丶英文閱讀佔分重,唔使點溫,事實父母返工都唔得閒溫,算係咁啦
...
應同在職家長,如平日忙閲讀確是有好大幫助,小女小一全女校,個個家長都好博命幫囡溫書,都幾大壓力,考試期自己要工作忙同踫正病,就同囡傾要靠自己,佢見我得半條人命,都認真自己溫,個刻我都冇能力幫到手,派卷出了的成績,係好驚喜,不是因高分,而是阿囡真係有温,原來平時佢依頼我幫手溫,反而未必入哂䐉或記我應為重要的,家長有時用左自己應為岩既方法幫小朋友,可能吾work。在職阿媽要番工,長遠也要靠自己。

暫時算滿意,主要因為不小心的情況有改善,所以各科成績都高分了。不過我今次都陪佢溫好多,來緊要想想可以點放手。

回覆樓主:

亜女三次考試都係四科分别有80幾同90幾,本身满意,但成绩表一出,级排名都80幾90就有d 擔心

上學期多小朋友考100分, 下學期明顯無,  我地課程深教快, 聽其它家長說上學期不用點溫都可取高分, 下學期就要開始努力了.

joetsang 發表於 17-6-21 00:02
亜女三次考試都係四科分别有80幾同90幾,本身满意,但成绩表一出,级排名都80幾90就有d 擔心
...

現在只是小一,對小朋友有信心,仍有進步空間!

IloveJJ 發表於 17-6-14 12:50
謝分享!
對,其實小朋友既睇法,都係視乎大人去引導。今次我仔都算努力,所以即使數學科未如理想,我都同 ...
好彩我阿大從來無「過於自信」既問題啫, 可能佢係細B, 由細到大都係人哋叻過佢(其實計同年齡, 佢叻過好多人), 佢只係追追追。佢唔係天才型, 所以佢好努力。我都係咁同阿細講, 家姐成績好, 唔係因為家姐叻, 係因為家姐俾心機努力, 只要努力, 個個都可以做到。不過, 阿細聽唔聽得入耳又係另一回事。

IloveJJ 發表於 17-6-21 10:44
我都係咁同佢講,不過佢自己覺得自己叻!
其實係因為對上一次測驗,佢去到20名,我哋20名都幾叻(成186人一 ...
可能男仔同女仔唔一樣, 男仔比較容易飄飄然。我阿大去到邊度都俾人讚(無辦法啦, 態度好丫嘛, 老師唔理學生叻唔叻, 最緊要態度好唔搗亂), 佢會開心, 但唔會輕率的。

好似佢依家學緊康文署一個粵劇基功班, 12月會有大匯演, 佢咁細個, 正常一定係做跑龍套角色(即行行企企, 食飯幾味果種)。上星期, 老師派咗曲譜, whatsapp咗音樂, 叫班花旦返去聽熟佢。曲譜入面乜角色都有, 但要全部聽熟, 一星期時間, 阿大依家日聽夜聽, 噚晚放工見到佢响床度一面做暑期作業, 一面練唱。我問阿細估下有幾多同學好似家姐咁練習緊, 阿細諗咗一陣, 話應該只得家姐。連阿細都對家姐既勤力咁有信心, 真係good。

‹ 上一主題|下一主題