用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做. ...
樓主: candycsy
go

小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做.   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-6-4 11:43
因為我想佢自己從考試經驗去感受呢啲考試技巧,從而改進。另外,出卷亦類似貼題目,我希望孩子自己能從考 ...

嗯。。。 你提既幾好,等我諗諗先。

平時除功課外,無任何練習題,操練等等。。

平時功課拖拉,時間掌握重要。

Snafkin 發表於 17-6-4 12:35
回覆 shadeslayer 的帖子

謝謝指教,我會好好學習,但我就意思樓主都冇話攞卷操練,大家起勢咁話換卷不當 ...

你唔覺得自己啱?  Textbook definition of Hypocrites.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Snafkin 發表於 17-6-4 12:26

只能抱歉您誤解我的意思了,我從來不同意不認同操卷,只係覺得小朋友如果冇行常 ...

小女正是那種由少到大無恆常操卷, 做課外練習的孩子, 但到緊張關頭卻會發力。我相信如果由小一到大恆常操卷, 課外練習, 只有少數才操到18歲還未身心疲累。

講真, 香港學校的練習還不夠多咩? 要參考埋其他學校, 外國試卷?

Hypocrite 您覺得係咪係囉!

希望唔好介意我回最後一次,因沒意願爭吵,抱歉!首先,我真係好耐冇上呢度,我只係想上黎學野同分享,當然分享就一定有不同意見,所以我已禮貌地説了句不喜勿插,其次我回應時亦表達得好清楚,冇覺得您不對還是我對,只是純分享想法,學習方法好多種,冇咩叫啱咩叫錯,唔犯法下可改善到問題就叫搵到合適方法,好似前面有朋友就分享左,學習好多方法,郊遊也可學習到,我十分認同架,見好野我咪靜靜學習囉!唔同意咪大家友善分享自己經驗囉!您話我理解有問題,我係真心聽入,再努力去改,咁又中一槍,連hypocrite 都出來了。點解唔中文講啫,只能怪我自己差,又誤解左或曲解左就唔好意思啦!

老實講,這平台應用作分享,而唔係排己吧!

candycsy    發表於 17-6-4 14:55

Snafkin 發表於 17-6-4 14:38

Hypocrite 您覺得係咪係囉!

你講左去邊?  你唔應該寫不喜勿插,你應該寫「不喜勿回」。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

其實我覺得互相交換考卷無問題。
考試或者考卷分數唔緊要,我更加重視小朋友究竟是否已經完全掌握到已學的知識。

一份出的好的考卷,可以發現小朋友那一類的知識沒有掌握,或者思路方面有何問題。

每次測考之後,我最開心的就是發現小朋友被扣分的題目,的确是知識尚未掌握。這樣就可以做到査遺補漏的效果。

考試溫習時做一下考卷,也是這個目的。

不過我唔會俾家姐past paper兩個細的做,同一間學校,內容接近,擔心考出高分,實為假象。

所以借鑑一下其他學校考卷,其實頗有幫助。

Snafkin    發表於 17-6-4 16:35

shadeslayer 發表於 17-6-4 14:13

小女正是那種由少到大無恆常操卷, 做課外練習的孩子, 但 ...

請教你細路是否讀國際學校?

傳統學制要段段交數,唔易行自己果套。

retriever 發表於 17-6-4 17:24
請教你細路是否讀國際學校?

傳統學制要段段交數,唔易行自己果套。

她小學是非常傳統的學校,卻無一科做任何課外練習,更沒補習。  每個小朋友不同,要有調整,但大原則我相信不變。

b3410 發表於 17-6-4 16:00
其實我覺得互相交換考卷無問題。
考試或者考卷分數唔緊要,我更加重視小朋友究竟是否已經完全掌握到已學的 ...

我不說對或不對,但這是典型的中國式查找不足。我唔 buy 的。

我亦不明假像咩意思,即學弟做學長 paper 會是假象?咁學長有無學長? 依此類推,咁即係全間學校也是假象?  其實你講緊咩呢?

candycsy 發表於 17-6-3 14:25
每個人都有選擇權,人地做,你可以唔做,也希望你尊重人地決定,希望大家冷靜討論!
...

吾使驚,當年我都有俾啊女做,當做一份練習有何不當?學期尾呢份會好啲,因都會教過,但常識因吾同出版社的書,課程會有啲出入。

吾通依家嘅家長吾會買課外練習俾孩子做?做佢地嘅孩子真happy 。睇來啲出版就快倒閉,但每年見書展新聞報導,好多家長都係去掃練習

其實要別校的試卷同在街上買補充是差不多, 大部分學校的課程是跟指引, 不會太深, 加上學校出卷的考慮比較多, 如要顧及學生程度等. 所以可能作坊間補充的人比一間學校的老師會注重補充內容的多元化, 及有齊深淺程度供市埸需要.  個人認為, 想要自己小朋友做深程度的測試, 買此些補充更有效.  

但是做補充基本是上只是以操分數為目標, 相對利用有限時間去橫向學習,  可能焗限了橫向學習的時間及動力.   

醒目開學勳章

回覆樓主:

即使用同一本書,例如常識科,不同學校問同一個topic 都可以從不同角度和不同形式問,多做一些其他學校的考試卷,教導孩子從不同角度回答同一個問題,點解唔好?

shadeslayer 發表於 17-6-4 18:31

我不說對或不對,但這是典型的中國式查找不足。我唔 buy ...
方法方面唔緊要,大家share,適合自己的方法就好。
假象的意思為,通過做同一間學校的past paper而取高分,以為自己小朋友樣樣叻,其實唔係。

jelly-pudding 發表於 17-6-4 20:46
即使用同一本書,例如常識科,不同學校問同一個topic 都可以從不同角度和不同形式問,多做一些其他學校的考 ...

你孩子讀一間學校未夠辛苦,要「參考」多幾間學校更全面?

b3410 發表於 17-6-4 20:50
方法方面唔緊要,大家share,適合自己的方法就好。
假象的意思為,通過做同一間學校的past paper而取高分, ...

依此類推,全港學校也是假象,因為學弟做學長留下來, 同一間學校的 past papers。

b3410    發表於 17-6-4 22:40

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-6-4 21:10
你孩子讀一間學校未夠辛苦,要「參考」多幾間學校更全面?

我地都係考試前睇吓做吓啫,唔駛咁緊張。

知己知彼,參考吓又何妨。
意見不同,不喜不要回,EK已經有板主作訓導主任

回覆樓主:

我大仔小六,就算有人比過其他學校試卷比我,我都冇比佢做,各校程度不同冇參考價值。亦冇接觸過學校past paper。反而只在考試前比坊間補充練習,針對性的重組句子弱就做重组句子,閱讀理解弱就做閱讀理解。坊間每科幾十本練習,自己找岩小朋友程度的及接近學校考試模式的好過做唔岩的past paper.

P.S. 冇興趣爭拗,純分享。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg
‹ 上一主題|下一主題