用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪好多K小朋友鋼琴小提琴3級? 起碼5級先對考小一先有 ...
樓主: Beazel
go

係咪好多K小朋友鋼琴小提琴3級? 起碼5級先對考小一先有用?   [複製鏈接]

有閲讀習慣的小朋友,考Cambridge 不成問題,串字不難因平日看書見到熟口熟面,基本上K2中可考完movers。
搞掂閱讀,大把時間時間搞音樂其他,否則日日連功課作文都要花上長時間就不太理想了。
我識那些有禮貌有閱讀習慣的小朋友,根本不用去到叩門那一步已入心儀學校。

純粹有感而發:聽朋友講6-7年前,幼稚園k2/3開始學樂器,考Cambridge starter,已算係升小唔錯的profile 。時移勢易,現在樂器5級/flyer /gapsk 卓越 先算係decent profile? 幾年後ket/pet/ junior toffel 可能係新常態。證書似乎越來越貶值,但參加得升小遊戲,無可避免都要有D cert 砌下portfolio 。預期好快會有更多具認受性的幼稚園版數學比賽/考級證書, 各項運動好似考琴咁有考級制度。

如果小朋友好有天份 / 興趣,好肯練琴,家庭支援充足,如媽媽教琴或好精通,咁係順理成章。但如果無以上的條件,追求樂器的優勢去考學校又未必值得。

回覆 Jane1983 的帖子

認同,如迫出來破壞關係,校長一問已知迫出來無寫好過寫。

雲牛 發表於 17-5-15 11:13
對做總統也很重要

訪華見習近平 普京彈住鋼琴等

i am so delightedly surprised to see his performace!

過來人經驗分享, 我小朋友有學樂器, 而無考試及比賽, 小一面試沒有 highlight, 但有好多好好小一offer。

坦白說,就算去考著重音樂科既學校都不會因為考級高grade決定是否取錄小朋友,除非考中學時會列入一小部分分數,始終考學校睇小朋友面試表現作取錄先決。

回覆 HappyCheerBaby 的帖子

回顧覺得什麼最重要?有沒有"神級"offer?

Beazel 發表於 17-5-15 10:00
係咪好多K小朋友鋼琴小提琴3級? 起碼5級先對考小一先有用?

我見過小朋友K3之前已經五級,仲攞晒冠軍,開頭都覺得好神奇,但後來發覺大有人在。至於對考小一有冇幫助,我認為有,但學校唔係在意幾多級,係在意家長有冇喺各方面都栽培小朋友,至於妳認為快樂學音樂重要定有一個系統去學,係個人見解。其實一路學上去,恆心同毅力最重要,我未見過邊個出色嘅鋼琴家係快快樂樂嘅做咗頂級鋼琴家。

國家 發表於 17-5-15 11:24
其實考小一交portfolio時只係K2, 即4-5歲人仔, 小兒什麼級都冇考,只是叫老師按佢興趣及天份去教。所以考小 ...
一年由五級跳八級,會否skip左某些譜不彈?只集中彈考試歌?
二年級已經考到樂理,好叻仔

其實而家好多學校唔睇porfolio ,反而面試過程中發現父母俾小朋友好多興趣班,考好多cert果啲,神校一定唔like,神校要睇父母有幾多時間陪伴小朋友,點樣教育

whycyh 發表於 17-5-15 22:05
其實而家好多學校唔睇porfolio ,反而面試過程中發現父母俾小朋友好多興趣班,考好多cert果啲,神校一定唔l ...

咁多份申請,唔靠證書獎項,點突圍而出有面試?

回覆 晴晴小B 的帖子

乜第一論唔係報得都有面試嗎?啱學校嘅一路去收埋,唔需要去叩門,點解會有cert先可面試?依家講直資私校
唔眀?
我朋友一張cert都冇,入英華

晴晴小B 發表於 17-5-15 22:53
咁多份申請,唔靠證書獎項,點突圍而出有面試?

各校老師、主任、校長們有曬收生經驗,基本上佢地見完小朋友後便知係咪佢地杯茶,加上小朋友面試表現(學術、言行舉止、性格、溝通等),所以估唔到佢地要d咩學生。

Hailey88899 發表於 17-5-15 23:26
回覆 晴晴小B 的帖子

乜第一論唔係報得都有面試嗎?啱學校嘅一路去收埋,唔需要去叩門,點解會有cert先可 ...

唔止YW
我朋友個仔冇交任何cert & awards,亦係n無人仕,入左男神校。

Hailey88899 發表於 17-5-15 23:26
回覆 晴晴小B 的帖子

乜第一論唔係報得都有面試嗎?啱學校嘅一路去收埋,唔需要去叩門,點解會有cert先可 ...

我講緊叩門

一線學校不太看cert, awards, 反而面試禮貌、言行、閲讀習慣、反應。

I see 希望唔駛行到叩門呢步

國家 發表於 17-5-15 23:41
一線學校不太看cert, awards, 反而面試禮貌、言行、閲讀習慣、反應。

直資面試多數人人見,但如果去到叩門或考插班,呢啲證書卻可以令你從幾百個申請者中脫穎而出,取得面試機會呢
‹ 上一主題|下一主題