用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培英中學39周年校慶 DSE成績拍得住傳統神校? ...
樓主: elbar
go

沙田培英中學39周年校慶 DSE成績拍得住傳統神校?   [複製鏈接]

,呢個帖個標題係乜呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

好多學校都鍾意玩文字偽術。
我諗屋邨band one當中,數一數二唔玩文字偽術嘅只有上水鄧顯。
不過沙培亦係一間好學校!

Ktfk  同意。沙培是好學校。  發表於 17-5-2 10:40
October.  沙田曾肇添好公開透明啵,每間大學每個系公開晒  發表於 17-5-1 22:53

pcy307 發表於 17-4-25 21:43
我仔都在沙培就讀,我唔明點解有人要將DSE成績同D神級學校相比,曾記、呂記尚且未入流,為何要擺沙培上枱? ...

你講得亦有道理!

hkpapa852 發表於 17-4-30 12:41
,呢個帖個標題係乜呢?

搬左龍門瓜 ~~~

mcl203 發表於 17-5-1 20:18
搬左龍門瓜 ~~~

標題係
DSE成績拍得住傳統神校
咁即係擺明要同人地學校比公開試成績啦!

根住唔夠人比又話唔應該用公開試成績去比較.

咁其實應該加個備注"此帖只供閱讀, 不應討論", 只讀不回就OK

ANChan59  可能是州官放火呢!  發表於 17-5-4 17:47
ANChan59  Is it an advertisement for admission ???  發表於 17-5-4 17:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

學校以為化妝了別人看不出,不曾想有世外高人!

你的貢獻大家明白的,不用擔心,比心!!!(≧∇≦)

hkpapa852  只係感慨依家D人太鍾意搬籠門啫!  發表於 17-5-2 10:35

我係先睇數據,再睇其他。經過小學的經驗,更加體會到,想入Band 1 中學,在強小學考到中上成績已夠使,在弱校,考前十都危危乎。 選中學時,我鎖定幾間同級數中學(入3大的%),再睇那間較適合阿仔和考慮他的意願。 如果目標是入大學,唔睇數據可以睇乜呢?當然,有某些人,無論去到邊到一樣叻,但只是少數人。

TOKIN  Exactly, 要收窄範圍最初都係睇學校本身數據為客觀條件然後再看適合性  發表於 17-5-2 14:46

hkpapa852 發表於 17-5-2 09:13

DSE成績拍得住傳統神校
咁即係擺明要同人地學校比公開試成績啦!

根住唔夠人比又話唔應該用公開試成績去比較.

咁其實應該加個備注"此帖只供閱讀, 不應討論", 只讀不回就OK

樓主「原文」乃經濟日報文章,其原始連結如下:

https://topick.hket.com/article/1793219/%E6%B2%99%E7%94%B0%E5%9F%B9%E8%8B%B1%E4%B8%AD%E5%AD%B839%E5%91%A8%E5%B9%B4%E6%A0%A1%E6%85%B6%20%20%20%20DSE%E6%88%90%E7%B8%BE%E6%8B%8D%E5%BE%97%E4%BD%8F%E5%82%B3%E7%B5%B1%E7%A5%9E%E6%A0%A1%EF%BC%9F

所以樓主只是搬文。。。連自己的立場都無,又何來搬龍門呢?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-5-2 11:54
樓主「原文」乃經濟日報文章,其原始連結如下:
佢既立場咪就係:
"唔應該用公開試成績去討論"一篇叫人比較公開試成績既文章囉!

asweetmom 發表於 17-5-2 10:13

回覆 hkpapa852 的帖子

學校以為化妝了別人看不出,不曾想有世外高人!

以一篇第三者的文章就下了學校化妝的定論?會唔會武斷左d?

hkpapa852 發表於 17-5-2 11:56

佢既立場咪就係:
"唔應該用公開試成績去討論"一篇叫人比較公開試成績既文章囉!

加係內版,搵阿茂睇咩!社評都放A2啦!

再者,引文唔加來源,同自己立場唔同又唔加「警告字句」,
咁引黎搏乜?!

judy  引文唔加來源,係某人嘅風格嚟。  發表於 17-5-2 14:25

奥脫福 發表於 17-5-2 12:03
加係內版,搵阿茂睇咩!社評都放A2啦!

再者,引文唔加來源,同自己立場唔同又唔加「警告字句」,

第一張相已睇到 "topick.hket.com"!

奥脫福 發表於 17-5-2 11:58
以一篇第三者的文章就下了學校化妝的定論?會唔會武斷左d?
相片來源是沙培,沙培如何「表達數據」就是想別人如何理解數據。我笨,會直接相信,所以很需要照妖鏡!(≧∇≦)

係。d圖係培英校園小册子原原本本copy 出黎(培英website 便有), 其中包括呢句:

獲派入讀3大(港大,中大,科大)百份比高達 51 %

呢句又可能惹火小小嘅,樓主或者 triggered by 呢句至開咁嘅帖題目者, 又唔可以話培英完全係無啦啦比人擺上枱嘅。

Ktfk 發表於 17-5-2 14:43
係。d圖係培英校園小册子原原本本copy 出黎(培英website 便有), 其中包括呢句:

獲派入讀3大(港大,中大 ...
會用統計偽術,又豈止沙培?
就算DGS,坑真,以及不少一/二線直資,官津名校都有用啦!

Ktfk  邊間中學都好,揭露真相定必惠及各EK父母。呢方面你勞苦功高....  發表於 17-5-2 16:53

hkpapa852 發表於 17-5-2 15:21
...

DGS同坑真點樣作呢?願聞其詳

我個人覺得成績不是衡量中學好壞既唯一標準
但作到自己DSE可同神校比就真係誇左啲
好似有啲過份
唔知係'作者'定學校既問題

hkpapa852 發表於 17-5-2 15:21
...

部份用家都係護校深切,一講到數字偽術,大家立場唔同所以特別惹火。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

用家有感情分,路人甲沒有。

Ktfk 發表於 17-5-2 14:43

獲派入讀3大(港大,中大,科大)百份比高達 51 %

作為「Offers to UGC-funded Programs」個 Pie-chart 的 remarks 黎講,個敘述係無
問題。不過我同意其字體應該縮番細,同埋唔好超出幅圖個框框。

與其話係語言偽術,我就話係表達上的誤導更為適合。情況就好似下面兩條線,邊條
長d咁樣:

Ktfk  所以咪特別惹火囉.....  發表於 17-5-2 16:07

"""""數據"""""的存在從來都不是一個問題,只是{"""""講數"""""}的人而矣!可能大多數人都被一大推圖表數字而吸引住,["""""聽其說話;信其定義"""""]呢!一本("校務報告")或一份("網上報告"),真係好容易跌入她們的陷阱呢!好懷念{{{憫父}}}的分析呀!!!

‹ 上一主題|下一主題