用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文的「不供詞填充」
樓主: IloveJJ
go

英文的「不供詞填充」   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 17-3-17 07:37
我都有叫小朋友「use the force」,暫時未見到效果

The Force is probably the best in the Universe but it takes time.

但每人對 the Force 領悟不同, 花在領悟的時間不同, 途徑不同, 以致最後用 the Force 的能力有所不同。

不把過多時間花在無謂的東西有助 the Force 的領悟。

MrBeast  意思不是操練,而是啟發。  發表於 17-3-17 10:27
MrBeast  有時都要運氣幫佢打通經脈   發表於 17-3-17 10:25

小朋友細, 無見過題型, 有時一驚, 就唔識轉彎而已。你知啦, 好多小學老師有model answer, 小朋友估唔到老師個標準答案想佢哋填乜丫嘛。

我啲小朋友冇"model answer"呢個概念,阿仔見到空位就填,有時有的空格填咗proposition, 有的空格又填上單詞。

IloveJJ 發表於 17-3-17 09:33
佢唔係唔識喎,佢話好易喎。不過,佢當時係奇怪有咁既出法,可能因為佢好少做其他卷,咁就少見多怪啫。
...

好易仲有乜問題? 仲使乜担心如何温?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-3-17 14:15
我初初唔知佢覺得易,同埋又想知點溫,我問完唔係一定會教佢,會睇下識係要咩元素,睇下佢欠缺咩能力啫。
...
唓, 咪同中文不供詞填充一樣囉, 睇多D書, 肚裡面多D墨水咪識囉。

阿仔好似三年級才開始有不供詞填充。preposition , pronoun, proof reading, composition, etc一路都考緊

IloveJJ 發表於 17-3-15 11:22
好的,謝謝你!

Search cloze passage online. There are lot of practices for free

IloveJJ 發表於 17-3-17 15:11
哈哈,咁我英文渣,唔知係咪呀嘛!咁咪問下囉!而家知啦!會繼續叫佢睇書。
...

應該係。睇書多係有著數。

我見某校四年級既供詞填充,除咗一兩個字深D,基本上同細路而家小一差不多。

回覆樓主:

名校小一上學期已有,尤其名女校,每次起碼有3篇,唔係啲女啲英文點操出嚟

sissysze 發表於 17-4-6 07:28
名校小一上學期已有,尤其名女校,每次起碼有3篇,唔係啲女啲英文點操出嚟
...

主要用填充等練習操出來的, 難有高水平。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-4-6 12:37
主要用填充等練習操出來的, 難有高水平。
但唔操個心唔踏實。

見到大家都買練習做, 我無買俾阿女, 好似好蝕底咁, 所以今個學期初一開始就買咗一本攝下書架, 唔理做唔做, 攝响度見到個心都好似踏實D咁。:wahaha:

回覆 little_yolky 的帖子

雖然本練習係你定海神針,不過買左都叫女做下啦,咪白白浪費錢嘛!:happy:

little_yolky  叫咗,佢唔做有乜辦法。  發表於 17-4-6 13:09

greentea000 發表於 17-4-6 13:00

雖然本練習係你定海神針,不過買左都叫女做下啦,咪白白浪費錢嘛! ...
叫咗佢一個禮拜做一個練習, 佢唔做掐死佢嗎? 考試時放早, 唔溫書仲要攞本閑書出嚟睇, 我又要返工, 放工見到佢咁已經浪費咗一日, 鬧死佢都無用了。佢依家反叛期, 仲要駁咀話佢已經溫晒, 而且考中文佢睇中文閑書, 考英文佢睇英文閑書的, 咁你一巴掌打死佢? 識就攞一百分啦, 攞唔到即係未溫熟囉, 唔溫又去睇閑書, 又唔做練習, 仲要等個妹學埋佢一齊睇閑書唔溫習, 你話依家D細路到底諗乜嘢的。:anger::censure:

如果你有睇我個post,我考試果幾日係晚晚睇電視,下午訓覺,咪話睇閑書,淨睇電視咋!咪又激死阿媽囉!
果幾日放學只想relax,咩都無興趣。

練習閑日做,唔做咪買,當然啦如果本練習係你安慰劑都算有另類作用。

little_yolky  我兩個女無你叻丫嘛。  發表於 17-4-6 13:26

好奇一問,你會利誘佢做練習嗎?:happy:

little_yolky  從不利誘。  發表於 17-4-6 15:09

又好奇一問,你做小學生果陣同你兩個女唔同嗎?
我D補習學生除左阿媽逼住/自己知太差,無几多個考試果几日仲日溫夜溫,因為阿媽一定有做時間表集中考之前溫習完。
‹ 上一主題|下一主題