用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs華仁
樓主: hzch
go

港同vs華仁   [複製鏈接]

littlefaith 發表於 16-11-22 16:58
其實升上我間中學的華小生,雖然資質屬中下,但並非不可教,他們只是未有適當栽培而已。小學時,由於被認為 ...
其實官津小學, 學生都係派番嚟, 能力差異而又得不到合適輔助, 未必全係學校問題, 家長責任更大吧!

說到底, 其實可能係家長心底裡捨不得放下名校光環去找更合適既學校培養孩子.

littlefaith  所以有云:「成也名校、敗也名校」,讀得叻可以成龍成鳳,讀唔惦就搞到冇晒自信。名校,對家長嘅講,可以變   發表於 16-11-22 20:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:haihaimom+發表於+16-11-22+16:29+同

原帖由 littlefaith 於 16-11-22 發表
其實升上我間中學的華小生,雖然資質屬中下,但並非不可教,他們只是未有適當栽培而已。小學時,由於被認為 ...
咁轉左去你學校,可否會有適當栽培??  可否分享下 港同 和 貴校 栽培B2/3生既分別係 ??~~~

hkpapa852 發表於 16-11-22 17:05
其實官津小學, 學生都係派番嚟, 能力差異而又得不到合適輔助, 未必全係學校問題, 家長責任更大吧!

說到底, ...
就算揀學生既直私一樣有能力差異既學生,學校唔係唔提供輔助,但真係有學生幫都幫唔黎。其實我想知如果讀港同成績十分差,係唔係應該一樣照讀落去,係唔係港同做足補底工作就一定冇差既學生? 或者呢尐學生離開港同會嗢到一間更適合既學校,例如Littlefaith教緊果間學校呢?

請教下, 以港同近年報名人數大增, 一位難求, 所收的學生揀選過, 尚有幾大的學習能力差異?

其實會吾會係讀直資既家長修補能力強D

雲牛 發表於 16-11-22 17:36
請教下, 以港同近年報名人數大增, 一位難求, 所收的學生揀選過, 尚有幾大的學習能力差異? ...

真係可以5歲定80

adriantai 發表於 16-11-22 17:40
真係可以5歲定80
用皮紋機去測試?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-22 17:44
用皮紋機去測試?

應該用出生年月日計紫微斗數命盤,電腦一分析就好易㨂到邊個係讀書既才料啦

雲牛 發表於 16-11-22 17:36
請教下, 以港同近年報名人數大增, 一位難求, 所收的學生揀選過, 尚有幾大的學習能力差異? ...

唔好玩啦,間間學校都有人考第一,有人考第尾,第一同第尾唔會冇差異掛!有人英文叻,但中文唔得,有人語文叻,但數學唔得。愛因斯坦都寫唔出文學巨著掛!

punlik 發表於 16-11-22 18:07
三次面試,就是觀察小朋友有沒各方面既問題.然後是家長教育程度,睇埋職業,最好媽媽是家庭主婦.家長要認同 ...

順便睇埋家長面相

其實港大畢業有無分加?

littlefaith  齋HKU graduates係冇分加,要入HKUGA做Life Member先會有分加。  發表於 16-11-22 20:29

男孩發力一般較遲,有朋友囝囝當年係華小成績差少少分數上吾到華中,去左附近的中中男校,最後des 29分入港大。

dereklg  即係波記,都話左間間出狀元架啦  發表於 16-11-23 03:09

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 16-11-22 17:56
唔好玩啦,間間學校都有人考第一,有人考第尾,第一同第尾唔會冇差異掛!有人英文叻,但中文唔得,有人語文 ...

今日同老闆講recruitment,我至話一定要做written test。有d人把口好吹得,但做/寫出黎嘅野嚇死人。
小一入學得面試,極其量咪辨認到邊個轉數快d,無可能個個都讀書材料吧。
我都話我朋友個仔考唔到港同,人地而家讀緊醫學院喇!面試總有走漏眼的

haihaimom  吹得有吹得既好,我見港同學生好多都好吹得,又唔怕醜  發表於 16-11-22 20:26
lolu    發表於 16-11-22 18:37

其實時間能夠證明一切,想當年未有直資制度之前,名校不外乎係果10間8間,DB, DG, SPCC, LS, MCS, SJPS, SMC, WY, SSG, SH,GH, HY等等......今時今日睇返呢D學校,有部份轉咗直私,有部份依舊係津校,我又唔覺得排位同成績上有咩大逆轉,始終學校有佢地傳統同做得好嘅地方,並唔會因為係咪轉咗直私而改變,一間好嘅學校唔會因為收生自由度而降低咗教育質素嘅。反而對於新派直私,如果冇成績backup,又跟傳統學校一樣嘅教學模式,搵鬼入去讀咩?都係果句,時間能證明一切,若干年後就會知道係咪因為收到所謂talented student就等如會事半功倍,btw, 小學要讀6年,邊個真正有talent 真係可以喺呢一刻肯定?如果收咗並非真正talented student,學校咪一樣要照顧學習差異!所以講到底都係要相信學校嘅教育方法同理念原則,並非直私與津校嘅分別。

引用:其實時間能夠證明一切,想當年未有直資制度

原帖由 monodad 於 16-11-22 發表
其實時間能夠證明一切,想當年未有直資制度之前,名校不外乎係果10間8間,DB, DG, SPCC, LS, MCS, SJPS, SM ...
呢度都唔止10間8間,仲未寫晒添

punlik 發表於 16-11-22 18:53
上述唔少傳統名校已經或正在申請轉直資,放棄自己派位學生,是什麼原因呢?
...

上述只有聖公會屬下DBS, DGS (DGJS係私校), SPCC, HY係直資學校,而聖母無原罪會屬下GH一路都係私校。

耶穌會屬下所有WY學校,喇沙會屬下LS,SJ、瑪利諾會屬下MCS、MPS,嘉諾撒會屬下SMC喺可見既將來都唔會轉為直資,而SSG被否決轉為直資後再冇下聞。有邊間仲申請緊轉為直資呢?

睇黎聖公會既學校最鐘意揀學生黎教,可能已經忘記創校時學校稱為School & Orphanage既原意。 Anyway,直資推行多年,但上述呢堆直資及津貼學校喺整體成績上跟前直資年代冇乜好大既分別,津貼学校亦冇被直資学校抛離。

Soundervolt 發表於 16-11-22 17:32
就算揀學生既直私一樣有能力差異既學生,學校唔係唔提供輔助,但真係有學生幫都幫唔黎。其實我想知如果讀港 ...
我哋學校主要係用彈性分班,表面上分4班,但中、英、數會按能力重組學生,分組上堂,每組水平差不多,老師可以有效調節教學進度。當然,課後補底亦不能少。對有進步學生,學校會嘉獎,使學生更有信心向前邁進。
誠然,由於我們in take並非至top嘅學生,的確難培育出狀元,但見學生由中一開始不斷努力,建立返自信,比初入學時進步,到DSE縱使不似名校成績咁亮麗,入U率不高,但見學生畢業後都找到出路,我們已經很欣慰。

Soundervolt  其實學校之間百花齊放係好事,無論係晤係各校,幫到學生增值已經係好學校!   發表於 16-11-22 23:30
‹ 上一主題|下一主題