用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學廁所好奇一問
樓主: steveppc
go

小學廁所好奇一問   [複製鏈接]

其實台灣都係主要用踎廁,去台灣旅行就會發現唔少旅遊點踎廁廁格係多過坐廁廁格的。而台灣學校亦可能是踎廁多,有本台灣繪本叫「我會上學校的廁所」,就是告訴小朋友學校的廁所跟家中的廁所不同。本書幾有趣的,把踎廁形容成大拖鞋,教小朋友兩隻腳點放和扮青蛙蹲下,仲教小朋友如大便痾了在廁邊點處理,雖然真係有點核突。可能我們習慣用坐廁覺得踎廁落後d,但踎廁對女仔真係衛生d啊。就算坐廁幾乾淨,人人個pat pat都坐落去,感覺真的唔太好。不過如果踎廁內有扶手給小朋友扶住就更好。我女女去完台灣旅行,有得揀也寧願去踎廁,貪唔洗抹廁板方便嘛

bb2911 發表於 16-10-17 19:08
同意!
廁所乾淨與否,首先要看使用者,唔識用踎廁,弄濕廁邊、地面、褲腳、鞋面⋯⋯ 好少濕咗個地要去沖乾 ...

又咁講,使用公共坐廁通常是無影櫈,但使用者用得有公德都一定乾淨過踎廁

bb2911 發表於 16-10-17 19:08
同意!
廁所乾淨與否,首先要看使用者,唔識用踎廁,弄濕廁邊、地面、褲腳、鞋面⋯⋯ 好少濕咗個地要去沖乾 ...
非常認同。

WinnieCatCat 發表於 16-10-17 19:29
其實台灣都係主要用踎廁,去台灣旅行就會發現唔少旅遊點踎廁廁格係多過坐廁廁格的。而台灣學校亦可能是踎廁 ...

台灣可能跟日本。

引用:其實我覺得某程度上Mou廁仲好,小朋友又唔

原帖由 snoopyman20 於 16-10-16 發表
其實我覺得某程度上Mou廁仲好,小朋友又唔識消毒廁板喎,諗起就咁坐上去就核突喇...而且之前都有報導話mou ...
絕對認同,尤其是小朋友都有可能會有尿道炎的問題,如果次次都未消毒就直接坐上去,分分鐘會感染到架! 所以我自己較鐘意mou廁!

大家知道keyboard 平板不定時清潔隨時多菌過廁所板嗎?最重要是良好個人衛生習慣,多喝清水

回覆樓主:

韓國都多踎廁,上次有朋友就係喺公廁踎得唔好,坐左落地,出到嚟喊晒口

Felix223    發表於 16-10-18 12:29

其實係最怕踎廁小便時D尿尿反彈上鞋面,諗起覺得好核突

little_yolky  好過人哋D尿尿印响你pat pat度丫。  發表於 16-10-18 17:26

retriever 發表於 16-10-17 10:16

睇點用姐,公廁都好多踎廁,唔見乾淨左。
最不衛生/最衰格/最自私,就是坐廁當踎廁用,為了自己方便而夾生印 d 腳印上去。

老實講,有不少家長有教孩子用呢招。

呀......唔止,仲有一d 變態家長教小孩子一見馬桶少少不乾淨,就直接在地上攪掂的。

little_yolky  真係無聽過。  發表於 16-10-18 17:26
Felix223   唔係呀化......  發表於 16-10-18 12:53

回覆樓主:

喺香港,大家都慣咗攞起廁板坐無影櫈,用得唔好一樣會整濕馬桶邊或者地下。我今個暑假去英國旅行,發覺無論火車站、博物館或者餐廳廁所,就算大排長龍,九成九廁板都係放低兼且乾淨、地下唔會濕,我相信英國人唔似亞洲人咁坐無影櫈或者踎上去,所以公廁都真係普遍乾淨d。

retriever 發表於 16-10-17 10:18
有唔臭既厠所?
嘩你千祈唔好話無, 我辦公室之前有個阿姐, 樣後生不特止, 洗廁所仲超乾淨, 好清潔既氣味, 乾淨到你可以放心將自己個pat pat放响個廁所板度, 同埋大家見到咁乾淨, 用既時候都會小心D, keep乾淨D。可惜阿姐唔習慣人事, 做咗大半年無做, 佢阿頭個阿頭問:做得咁好點解唔做呀? 真係可惜。

little_yolky 發表於 16-10-18 17:25
嘩你千祈唔好話無, 我辦公室之前有個阿姐, 樣後生不特止, 洗廁所仲超乾淨, 好清潔既氣味, 乾淨到你可以放心 ...

姐呀可能有潔癖, 做野太慢...

老細話: 又唔係度食飯, 駛鬼咁乾淨咩?!

retriever 發表於 16-10-18 17:27
姐呀可能有潔癖, 做野太慢...
唔係, 全世界都好鐘意佢, 只係佢其他同事好似愛登事家庭D人咁, 佢新嚟唔習慣, 頂唔住, 走咗, 我哋見足幾十年先慣。

little_yolky  好過人哋D尿尿印响你pat pat度丫。

所以我一早教阿女坐無影櫈

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-18 18:50
little_yolky  好過人哋D尿尿印响你pat pat度丫。

所以我一早教阿女坐無影櫈 ...

你女够高坐無影櫈?

Eat_Sleep_Play  細個唔夠高時唯有鋪厠紙  發表於 16-10-19 21:14

小朋友如果踎踎下冇力, 失重心直接HIDE 晒落個踎厠度就大鑊, 水洗都唔清.

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

你就好, 我女好細粒, 佢去廁所坐都要'i'住廁板移個人上去, 對腳掂唔到地, 我教左佢抹左先, 鋪好先, 不過我相信佢自己去應該冇咁做. > <. 對手唔掂廁板都要掂牆扶住, 又驚向後跌, 沖廁又要行到好入先按到個掣.
學校又舊, 佢唔夠高洗手. 我問過老師, 佢話佢都知, 所以會叫佢地係班房洗, 總覺得好污糟

其實有冇小學坐廁/洗手盤好似商場咁有大小size?小六同小一,身形真係差太遠啦!

又或者如同幼稚園是迷你size,小學的其實也比正常的細咗D矮咗D?
‹ 上一主題|下一主題