用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁vs St Jo
樓主: MAsept
go

華仁vs St Jo [複製鏈接]

hkpapa852  操行差都入到SPC?  發表於 6 小時前

最終張成績表操行係點就唔知lu ~~~~

只知佢爸爸從小教佢...人地整親佢...就要dup番人...係學校薄有名氣 ~~~

hppa    發表於 16-10-13 13:50

mcl203 發表於 16-10-12 17:34
hkpapa852  操行差都入到SPC?  發表於 6 小時前

****************************************************** ...

学校未必想寫死嗰位同学既操行分,不過我見過成绩表上最激既操行評語係“害群之馬”。

ACE2126  咁有緣份見到既  發表於 16-10-19 10:13

Soundervolt 發表於 16-10-12 20:53
学校未必想寫死嗰位同学既操行分,不過我見過成绩表上最激既操行評語係“害群之馬”。
...
真係好激! 睇嚟個老師真係好唔妥個學生, 個小朋友真係咁頑劣?

ok3 發表於 16-10-13 10:31
真係好激! 睇嚟個老師真係好唔妥個學生, 個小朋友真係咁頑劣?

呢位“害群之馬”其實係我朋友,當佢攞張小學成績表俾我睇時,我都忍唔住笑問佢同老師有幾大仇口呀? 佢以前有幾曳我就唔清楚,但宜家佢為人循规蹈矩,係十分成功既商人。

hppa    發表於 16-10-13 14:07

Soundervolt 發表於 16-10-13 11:34
呢位“害群之馬”其實係我朋友,當佢攞張小學成績表俾我睇時,我都忍唔住笑問佢同老師有幾大仇口呀? 佢以 ...
原來講緊你小學年代! 唔知你幾大年紀, 我小學當年仲有體罰, 一唔啱就.....打. 寫你兩句就真係"濕濕碎"

大家學術唔差好遠
華仁仔比較面面俱圓
st joe仔比較自信耀眼
睇下家長覺得邊樣適合個仔啦

引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-12+17:34+ hkpa

原帖由 Soundervolt 於 16-10-12 發表
...
相信都會係操行留手,拿拿林送佢走,好過返學校狂求位收番,佢爸爸仲係同事面前數學校,成績差D果D同學肯收番,但無講個仔經常dup同學

ok3 發表於 16-10-13 11:49
原來講緊你小學年代! 唔知你幾大年紀, 我小學當年仲有體罰, 一唔啱就.....打. 寫你兩句就真係"濕濕 ...

打不留痕, 但寫花左係一個永久紀錄.

當然而家睇返亦係得啖笑.

又想知,咁華小將來搬去北角,升中網是否是北角區?

引用:又想知,咁華小將來搬去北角,升中網是否是北

原帖由 Felix223 於 16-10-13 發表
又想知,咁華小將來搬去北角,升中網是否是北角區?
當然,帶走幾個街位咁大把

ok3 發表於 16-10-13 11:49
原來講緊你小學年代! 唔知你幾大年紀, 我小學當年仲有體罰, 一唔啱就.....打. 寫你兩句就真係"濕濕 ...

都唔可以話”濕濕碎”呀。據佢話之後升中都遇到好大既問题,佢成績唔太差不過入咗一間Band5学校,喺嗰間学校有大量“害群之馬”,佢只係小兒科害群之馬。囉往張咁既成績表轉唔到其他學校。雖然佢讀書成績非常一般,但做生意一流,事業十分成功。所以真係英雄莫问出處。

hppa    發表於 16-10-14 12:26
optman88  個天要你發達,係唔洗讀書的 ^_^  發表於 16-10-13 22:50

optman88  個天要你發達,係唔洗讀書的 ^_^
————————————————————
發達當然跟讀書未必成正比,但成功又並不一定用金錢去衡量。
朋友除左有上天眷顧之外,佢既生意頭腦、眼光、毅力、拼搏精神等等都做就佢事業上既成功。我問過佢有乜錦囊俾自己個仔,佢話:[現今社會唔同以前,首要係讀好書!]

ACE2126  讀書讀唔出生意頭腦、眼光、毅力、拼搏.  發表於 16-10-19 10:18
hppa    發表於 16-10-14 12:27

ACE2126  咁有緣份見到既

其實我仲有"害群之馬"成績表既照片,不過考慮過私隱,所以唔方便喺EK post出嚟。

ACE2126  讀書讀唔出生意頭腦、眼光、毅力、拼搏.

朋友都有話現今係資訊及專業世代,Hard and Soft skills同樣重要,人生頭二十年係學習Hard skills既黃金時期,有冇生意頭腦、眼光.......呢尐係後話。

‹ 上一主題|下一主題