用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 kts vs 真道
樓主: lovebb2
go

kts vs 真道 [複製鏈接]

回覆:siden 的帖子

樓主最後揀邊間?

回覆 popocho 的帖子

我是TSL家長,也替你高興放TSL選KT。 明智之選 ! 就算是KTS band 2生選擇一樣多,TSL band 2 生 去顏 la, 李國X,東涌YXXX。

回覆 grandmalolo 的帖子

Thanks for advice and hope my decision is correct without regret.

引用:回覆+grandmalolo+的帖子 Thanks+for+advi

原帖由 popocho 於 16-08-28 發表
回覆 grandmalolo 的帖子

Thanks for advice and hope my decision is correct without regret.
你最後㨂邊間?呢兩間都是我心儀之選

回覆 siden 的帖子

Agree with siden."6:50am上車after 5:15pm落車"Is one of the main reason I gave up Logos.

回覆 OP妮歌 的帖子

I took KTS.

siusiufun2010    發表於 16-9-2 10:10
hppa    發表於 16-8-30 00:04

回覆:popocho 的帖子

必選KTS!

引用:回覆+OP妮歌+的帖子 I+took+KTS.

原帖由 popocho 於 16-08-29 發表
回覆 OP妮歌 的帖子

I took KTS.
真道咁晏放學,住得遠真係唔好揀。如果參加校隊,一般要夜晚七點才放學,回到家都要八點!
課程又緊迫,五年要完成六年小學課程!

siubbsw 發表於 16-9-2 02:18
真道咁晏放學,住得遠真係唔好揀。如果參加校隊,一般要夜晚七點才放學,回到家都要八點!
課程又緊迫,五 ...

不過我兩個小朋友返真道返學返得好開心,又少功課,晚晚可以親子閱讀唔使勞氣。

至於五年小學,又唔覺得緊逼,主要因為唔使嘥時間操TSA,此外,真道將常識科分為科學、社會、媒體,課程更聚焦,學生學得更開心。

當然,如果真道唔係你首選,建議你選KTS,放返個位俾真心鍾意真道的家長,好多家長會感激你。

引用:Logos+IB成績好,但似乎係英精制下嘅產物,

原帖由 小之爸 於 16-09-02 發表
Logos IB成績好,但似乎係英精制下嘅產物,印象中每級只有約30學生考。
如果睇返大部份學生修讀嘅DSE成績, ...
校長在seminar 話考不考ib 是學生自選,不是學校選精英讀

回覆:littlefaith 的帖子

其他學校考完試後就返半日學,再等放暑假,真道照返全日照教書。其他學校開學頭一星期返半日學,真道只是第一日返半日,開學後約第三個星期就數學測驗。

其實課程真係比其他小學緊迫,不過還可以啦!

引用:Quote:原帖由+小之爸+於+16-09-02+發表Logo

原帖由 phoebewong123 於 16-09-02 發表
校長在seminar 話考不考ib 是學生自選,不是學校選精英讀
有家長話,學生是可以自己選讀唔讀IB,不過不是同學選讀學校便批,成績不夠好的同學,學校是會拒絕同學選讀的。

siubbsw 發表於 16-9-10 19:27
有家長話,學生是可以自己選讀唔讀IB,不過不是同學選讀學校便批,成績不夠好的同學,學校是會拒絕同學選讀 ...

曹校長講過,佢地直資跟EDB 約定係最少2/3 DSE,即1/3 IB。。

一直以來無超過60人入IB  STREAM,所以要揀都揀到

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-09-02+

原帖由 siubbsw 於 16-09-10 發表
有家長話,學生是可以自己選讀唔讀IB,不過不是同學選讀學校便批,成績不夠好的同學,學校是會拒絕同學選讀 ...
上次校長seminar 話,不是用成績去篩選讀ib 的人,但因為考ib 是需要好好的英文,所以會勸d同學要衡量下自己的能力是不是適合讀。有錯請指正

回覆:phoebewong123 的帖子

咁有趣,即係只要英文成績好,其它科目成績不好都可以讀IB?咁想讀IB的同學可輕鬆了,只要專攻英文一科便成。

phoebewong123 發表於 16-9-10 22:44
上次校長seminar 話,不是用成績去篩選讀ib 的人,但因為考ib 是需要好好的英文,所以會勸d同學要衡量下自 ...
The IB cohorts are a selected group in Logos as weak students dare not choose IB there, and there is no need for the school to stop that batch of students from IB course.

引用:+本帖最後由+siden+於+16-8-28+00:52+編輯+

原帖由 siden 於 16-08-28 發表
樓主如果讀真道,校車7:10上車。反而如果讀KTS,要6:45上車。因為真道校車線全港最強,未必個個站都要好早去搭車。而且真道係直資,除了學費外,還可以用人頭計每個學生$5萬,向政府攞錢,除此之外,還有教統局向各官校、津校及直資嘅撥款。所以學生比例可以比較小班之外,家長負擔也相對輕鬆。當然如果有LEA,讀直資更加財政鬆動。
反而私校財務上,完全依靠家長嘅學費,全部校隊、課外活動在「用者自付」嘅原則下,費用相對地昂貴,學費今年加至$48000。每班人數至少40人以上,NET人數也有谷限,KTS嘅NET人數全校有4個,比例上比其他私校已經較好。就算有LEA,小學最多資助只有$29000,即是家長要自付最少$19000,並未計其他課外活動費用、校車費及雜費等。
而真道較KTS較多科目用英文教學,因為真道老師學歷較高,視乎樓主覺得小朋友性格、特質,配合以後發展。
究竟想一條龍讀到中學?還是在六年級再面對升中呈分試?

Yanamami  每班無40for sure  發表於 16-9-11 09:08

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-28+發表本帖

原帖由 咪臣 於 16-09-11 發表
樓主如果讀真道,校車7:10上車。反而如果讀KTS,要6:45上車。因為真道校車線全港最強,未必個個站都要好早 ...
政府資助有5萬咁多?

any source?

咪臣 發表於 16-9-11 01:19
樓主如果讀真道,校車7:10上車。反而如果讀KTS,要6:45上車。因為真道校車線全港最強,未必個個站都要好早 ...

已經开学,楼主已選好了……
KTS学費真係貴,—大drawback。今年小-,年年加300,到小六畢業……

虽然係中小,不过見学生入讀SPCC DGS DBS人数不比英小的SFA DPS差,相信能力上应該还可以的。

升中工程其实由小四开始不过校方支援充足、透明度高,学生和家長亦因没退路而更有目標,-條心勇往直前~

‹ 上一主題|下一主題