用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <討論> 讀龍校, 大家介唔介意佢考班20+? ...
樓主: retriever
go

<討論> 讀龍校, 大家介唔介意佢考班20+?   [複製鏈接]

引用:Quote:virgokaren+發表於+16-8-24+13:24+我

原帖由 retriever 於 16-08-24 發表
唔肯定津龍或直龍實際點操作...

但老實講句, 都一定有D 基本條件架啦...
係在"龍"環境唔駛鬥之下, 係咪可以慢活一下?

回答你最後果句,我揀龍就係想慢活一下。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 16-8-24 14:09

我眼見既係, 一間間啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:virgokaren+發表於+16-8-24+14:09+係

原帖由 hkpapa852 於 16-08-24 發表

我眼見既係, 一間間啦!
咁當然係睇你揀邊間啦!
揀 SPCC, St.Mary's, LS, st Joseph,DBS, DGS,etc 你敢唔跑嗎!
聽說 GT 都要跑。
輕鬆D咪 WKF, 培僑,音小,CKY lor
態度係睇家長,能力就要睇小朋友可否配合。
有能力的90%揀一線龍校啦。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 virgokaren 的帖子

LS 同 SJ 唔係龍, 所以一定鬥跑.
早幾年SJPS 近300 畢業生, 鬥得好慘烈, 而家係150 昇100. 算好好多..

不過, 據說因為班 5 先會話你知係B1, 所以大部份人唔會停手.

hkpapa852 發表於 16-8-24 13:36
咁, 個堆所謂直資一條龍學校多數都有直升要求去篩選 (雖然要求唔高), 應該都唔可以叫龍校, 咁..... 可能只 ...
其實一路都有個疑問, 喺呢兩間小學嘅學生, 係咪只要面皮夠厚, 就算repeat再repeat, 學校都真係耐我唔何, 最後都一定要俾我升上中學部?

hkpapa852  係  發表於 16-8-24 14:50

引用:回覆+karen55407+的帖子 但你仔果間唔算龍

原帖由 retriever 於 16-08-24 發表
回覆 karen55407 的帖子

但你仔果間唔算龍.. 唔駛跟人跑嗎?
我唔止得個仔

retriever  我都覺得答得好型!  發表於 16-8-24 15:19
雲牛  你答得好型   發表於 16-8-24 14:56

ok3 發表於 16-8-24 14:39
其實一路都有個疑問, 喺呢兩間小學嘅學生, 係咪只要面皮夠厚, 就算repeat再repeat, 學校都真係耐我唔何, 最 ...

hkpapa852  係  發表於 2 分鐘前

不過相信來自內外嘅壓力應該都唔細. 真係要大人同細路嘅EQ好高+面皮成丈厚至得

我想問問, 龍校的中學, 是否多數成績都不會太差 ?  

引用:我想問問,+龍校的中學,+是否多數成績都不會

原帖由 miujoey 於 16-08-24 發表
除左隻津龍,其他龍中都要俾學費,成績"太差"點叫家長交學費,我估

ok3 發表於 16-8-24 14:39
其實一路都有個疑問, 喺呢兩間小學嘅學生, 係咪只要面皮夠厚, 就算repeat再repeat, 學校都真係耐我唔何, 最 ...
咁嘅情況下過到中學, 中學的生活又會是什麼樣, 可以追得上嗎?
如果上到中學也不合適, 中學方面不知有沒有什麼機制去協助這些同學....

retriever 發表於 16-8-24 11:06
就來開學...
之前好多VS...
全班廿幾可以係全級30左右,應該還神啦

retriever  係當30人一班.  發表於 16-8-24 15:48

其實也不用太擔心,小學只要上課專心和明白老師講解,下課後完成功課,測考默書前温習ㄧ下,有空閱讀課外書,成績通常也有中上了。

miujoey 發表於 16-8-24 15:08
香港一條龍既直資中學, 達B1水平既, 除咗由傳統名校變直資個幾間, 其餘既一隻手數得晒咁滯
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-8-24 15:30
除左隻津龍,其他龍中都要俾學費,成績"太差"點叫家長交學費,我估

...
現實係大把家長話:

只要學校啱子女, 唔需要理學校成績是否好好

然後繼續交學費..... 但心底裡是否真得這樣想呢? 我不知道了

papa71  學校啱子女...又好多時只發生響直/私上...一到津校又有第二個講法  發表於 16-8-24 17:25

引用:Quote:mcl203+發表於+16-8-24+15:30+除左隻

原帖由 hkpapa852 於 16-08-24 發表
現實係大把家長話:

只要學校啱子女, 唔需要理學校成績是否好好
作為家長我認我口不對心, 口講成績名氣唔重要, 但我睇排名榜.

回覆 hkpapa852 的帖子

咁兩家 "聖家" 又算唔算呢?

Yanamami  No!  發表於 16-8-25 10:07

papa71  學校啱子女...又好多時只發生響直/私上...一到津校又有第二個講法  發表於 51 秒前

我覺得係學校要岩父母多D ~~~

mayyylai 發表於 16-8-24 17:25
回覆 hkpapa852 的帖子

咁兩家 "聖家" 又算唔算呢?
聖家仲算龍 ??.....

回覆:cmchang0927 的帖子

有回覆既版友,似乎普遍都接受到班20+

引用:+papa71++學校啱子女...又好多時只發生響直

原帖由 mcl203 於 16-08-24 發表
papa71  學校啱子女...又好多時只發生響直/私上...一到津校又有第二個講法  發表於 51 秒前
************ ...
岩呢樣野好難講。

無論考小定在讀。

最重要係意志堅定。

不斷搬龍門,要求不斷昇改,都係唔會開心。

‹ 上一主題|下一主題