用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個愚蠢問題:考到女小拔的小朋友有幾勁? ...
樓主: OP妮歌
go

一個愚蠢問題:考到女小拔的小朋友有幾勁? [複製鏈接]

回覆:happybbpig 的帖子

呢個想法亦都冇錯,但如果有機會唔通唔去讀一間無論軟硬件都好嘅學校?有能力都唔盡力去讀好書,爭取自己能力內最好成績?甚麼天時地利人和都係後話,活在當下就要盡力做好目前既本份及行好每一步,好好裝備自己,將來嘅事冇人可以預知,我相信機會未必人人都會有,但只會留俾有準備嘅人。

hppa    發表於 16-7-5 16:48
MrBeast  agree  發表於 16-7-5 06:43
Yanamami    發表於 16-7-5 06:11

引用:其實見到十優港姐d英文都係正常香港人level

原帖由 creamyXDD 於 16-07-04 發表
其實見到十優港姐d英文都係正常香港人level, 應該估到神級學校都只係家長之間既傳聞。我大學時80%同學都係 ...
//其實長大做事,15%靠學歷,85%要靠天時,社交能力,毅力,逆境能力,各樣各樣。//

呢啲論點和那些「不在乎起跑線,只在乎贏在終點線。」都是和「阿媽係女人」的邏輯一樣。出來社會工作後,所謂「社交能力、毅力、逆境能力、自信心、溝通與表達能力等等」的特質,都是跟自身的背景、經歷和從小培養有很大關係,並不是只有名校生或非名校生面對的問題,而是目前上一代普遍認為新生代在社交、毅力和面對逆境方面表現較差。

至於天時、地利、人和呀,呢啲因素,更不可預測;只要是打工,學歷便是基本入場卷,如果達不到申請工種的入職要求,無論你把口幾咁惦,能力幾咁強,恐怕連人事部的一關也過不了。

引用:Quote:原帖由+creamyXDD+於+16-07-04+發表

原帖由 serinac 於 16-07-05 發表
//其實長大做事,15%靠學歷,85%要靠天時,社交能力,毅力,逆境能力,各樣各樣。//

呢啲論點和那些「不在 ...
講得好好,絕對認同😆

引用:+本帖最後由+Dylanlee+於+16-7-5+07:35+編

原帖由 Dylanlee 於 16-07-05 發表

回覆 serinac 的帖子
有條件(一係有財或一係冇才)或有「智慧」嘅人可以咁講:「學歷既可重要,亦可唔重要。」但這句台詞是否適用於80%以上的學生和普通羅家庭呢?我個人認為,難!有冒險精神、有能力去創業的中學畢業生,相信是少數,能成功的更是少之又少。這並不是說新生代的能力比上一代差,而是目前創業環境和機會比二、三年少,同時門檻又比以前高(因為現在是知識型經濟)。

唔知你係咪認為「高分低能」是主流現象,還是少數?但我認為「高分低能」、「低分低能」和「低分高能」全是新畢業生的極少數,不是主流學生出來社會工作後的表現。

引用:Quote:原帖由+Dylanlee+於+16-07-05+發表本

原帖由 serinac 於 16-07-05 發表
有條件(一係有財或一係冇才)或有「智慧」嘅人可以咁講:「學歷既可重要,亦可唔重要。」但這句台詞是否適 ...
更正:「而是目前創業環境和機會比二、三十年少」

引用:Quote:原帖由+OP妮歌+於+16-07-04+發表咁英

原帖由 siden 於 16-07-04 發表
英文唔使好叻
請問一下,k3/p1 時dgs 女生多數睇緊乜野程度英文書?

回覆:一個愚蠢問題:考到女小拔的小朋友有幾勁?

學校點樣睇到個學生喜愛閱讀?靠portfolio定interview時有測試?

醒目開學勳章 貢獻勳章

pekovian 發表於 16-7-5 09:37
學校點樣睇到個學生喜愛閱讀?靠portfolio定interview時有測試?
聞說,面試等候區有大量圖書...
恐龍家

我是old girl, 但可惜兩個都係仔....
從朋友正在就讀的女兒見到的特點是:有自信,主動, cheerful.
例:
1. 在 mini bazaar 碰到舊同學和她正在就讀的女兒,我本身與那舊同學不熟,但小女孩主動正正經經大大方方跟我打招呼。小女孩不是美女,但有一種很討好的氣質。舊同學當然也是old girl, 相信小女孩閲讀能力有返咁上下。
2. 老公的朋友的女兒也就讀,一般家庭,媽媽不是old girl. 老公去他們家拜年(我沒有去),小女孩主動拖我老公入佢自己房間,介紹各種玩具和擺設,又主動幫我老公按摩,要知我老公跟他們其實十年都唔見一次,令我老公印象深刻。小女孩讀不是很谷的幼稚園。

hppa    發表於 16-7-5 16:50

引用:我是old+girl,+但可惜兩個都係仔.... 從朋

原帖由 florence.lau 於 16-07-05 發表
從朋友正在就讀的女兒見到的特點是:有自信,主動, cheerful.
例:
多謝分享。這些特質,都不是靠一般面試班就能訓練出來的。

caramelpudding 發表於 16-7-4 22:25
係咪真係有'樣'睇?(我爬文見有member咁講咋...)

有樣睇。
大方得體、斯文有禮、淡定自信、和大人説話時會看著大人眼睛、該活潑時活潑該安靜時安定/廣東話表達成熟流利。。

如果interview 時站冇站相坐冇坐相像條蟲一樣扭來跳去/應安靜時吵鬧應説話時收聲- 任憑你住九龍站天璽/阿媽係old girl/識睇harry potter/鋼琴violin3級以上/考埋Cambridge movers: 有個鬼用?

hppa    發表於 16-7-5 16:52
caramelpudding    發表於 16-7-5 10:53

keep-calm 發表於 16-7-5 08:30
請問一下,k3/p1 時dgs 女生多數睇緊乜野程度英文書?
見人入到K3頭只是看ORT level 6咁上下。K3 尾都未睇chapter books。
當然也有K3尾開始看簡單chapter books

引用:Quote:pekovian+發表於+16-7-5+09:37+學校

原帖由 小曳人 於 16-07-05 發表
聞說,面試等候區有大量圖書...
但就算好鐘意睇書,都未必無時無刻咁睇,又或者咁啱等interview時咁啱唔想睇,咁咪比唔到人知佢平時喜歡閲讀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

kwokbobo 發表於 16-7-5 11:24
但就算好鐘意睇書,都未必無時無刻咁睇,又或者咁啱等interview時咁啱唔想睇,咁咪比唔到人知佢平時喜歡閲 ...

面試就係一回咁嘅事,無人得閒理你平時係點!

我仔當年去男拔2nd in, 明明講好流程,但見我離開時就喊,佢從來都唔係個咁嘅小朋友,咁我可以點?!接受現實,同學校無緣囉!

hppa    發表於 16-7-5 16:53
恐龍家

引用:我是old+girl,+但可惜兩個都係仔.... 從朋

原帖由 florence.lau 於 16-07-05 發表
例:
尼d特質真係唔係可以特意栽培,有d小朋友本性係咁自信唔怕人,入岩學校都係一件好事

我女好動活潑,無學術cert,鐘意睇書聽故事,但唔係 harry potter, 都係睇中文繪本,科學天文類的書多。

hppa    發表於 16-7-5 16:54

回覆 glo000 的帖子

介意分享是否名幼上,以及面試有否考英文?

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-7-5+11:49+編輯+

原帖由 小曳人 於 16-07-05 發表
係,細路好難預計

‹ 上一主題|下一主題