用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校 vs 朱正賢(91網)
樓主: BBJUNLO
go

九龍塘學校 vs 朱正賢(91網) [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-05-18+發表我

原帖由 frozen124 於 16-05-18 發表
想問問如果屯門區中學網與九龍城中學網比較會如何呢?因為本人也疑惑留在屯門區讀直資學校保良局圓玄小學好 ...
如果你可以接受遠車程, 如果你小朋友
受教快(見 ek d 媽咪講,kts 有教快、教深的),一定選 kts,而且 kts 中學綱比屯門好。

引用:Quote:原帖由+frozen124+於+16-05-18+發表

frozen124 發表於 16-5-18 12:59
想問問如果屯門區中學網與九龍城中學網比較會如何呢?因為本人也疑惑留在屯門區讀直資學校保良局圓玄小學好 ...

屯门……真係好遠~放学有課外活动,小四五六有補課,番到屋企好遲好攰?要考慮下~除非你係FTM兼全職司机会好dd.

屯門區中學網與九龍城中學網 -> 其實我比較過隔離版升中派位, hkpapa的2016 dse topic.... 如果要屯門中學與九龍城中學之間比較, band 1a的九龍城津中dse成績係好屯門band 1a (即係四大天王)好少少.... 但屯門的四大天王dse成績又其實唔太差, 甚至比何文田個幾間band 1學校出色! 兩個區都係band1位充足派band 1小朋友.......

入KTS其實係睇高一線, 有無機會入到名直資中學, 留係屯門小學, 升中都可以入到, 但一定要名列前矛, 或體藝出色, 每年都有幾個圓玄的考到直資中學。而KTS升中派位, 每年係20-30個入名直資中學, 成功率確實高d....

所以, 其實睇你升中諗住點行, 如果屯門四大天王你覺得已經好好, 咁留返係屯門唔好浪費金錢、時間 (保姆車年年都加價, 宜家已經係接近$2000/月), 圓玄的質素和教學唔錯, 語境又好又多課外活動, 只要保住band 1成績入四天天王無難度。

gigayan 發表於 16-5-19 13:22
屯門區中學網與九龍城中學網 -> 其實我比較過隔離版升中派位, hkpapa的2016 dse topic.... 如果要屯門中學 ...
兩個區都係band1位充足派band 1小朋友.......

你睇完真係有咁既感覺?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果錢銀緊張,或者每程車程長過一小時,會留在本區。否則,一定去九小。

唔够了解講到的學校,所以唔敢講。但地區一线津小好多真係好多功課,係無太大建設性的功課,消磨意志。九小相對合理好多,成绩又好,多d時间、机会全人發展。

引用:Quote:原帖由+frozen124+於+16-05-18+發表

原帖由 lhingw 於 16-05-19 發表
如果你可以接受遠車程, 如果你小朋友
受教快(見 ek d 媽咪講,kts 有教快、教深的),一定選 kts,而且 kt ...
我正是屯門人選九小
慣左……已經兩年屯門往返根德……
係小學再要早40分鐘出門口(因為早打鐘)

hkpapa852 發表於 16-5-19 14:59
兩個區都係band1位充足派band 1小朋友.......

你睇完真係有咁既感覺?
可能九龍城會多D BAND 1位, 因為會有D自行/直資收了離場.....
我既想法正確嗎? 其實我都諗緊幾年後留返九龍城, 還是返屯門...... 請指教!

gigayan 發表於 16-5-19 15:46
可能九龍城會多D BAND 1位, 因為會有D自行/直資收了離場.....
我既想法正確嗎? 其實我都諗緊幾年後留返九龍 ...
建議你去瞭解清楚呢個帖既內容吧!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3250658
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實唔明點解有條水泉澳邨係到就會擔心同學背景會較複雜? 我都係住沙田區, 大把幼稚園/小學/中學開响屋村度.....

引用:Quote:gigayan+發表於+16-5-19+15:46+可能

原帖由 hkpapa852 於 16-05-19 發表
建議你去瞭解清楚呢個帖既內容吧!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3250658
原來差咁遠

回覆 jesswu 的帖子

不过幼稚園係半日,小学全曰加課外活动,功課学习都比幼稚園重……

hppa    發表於 16-5-20 00:47

引用:回覆+jesswu+的帖子 不过幼稚園係半日,小

原帖由 Yanamami 於 16-05-19 發表

不过幼稚園係半日,小学全曰加課外活动,功課学习都比幼稚園重…… ...
多謝提點……
所以我辛苦d都自己送,計過出門到回校大約1小時15分……但我女係一上車9秒9倒頭大睡的人……試下先……

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-05-19+發表回

原帖由 jesswu 於 16-05-19 發表
多謝提點……
所以我辛苦d都自己送,計過出門到回校大約1小時15分……但我女係一上車9秒9倒頭大睡 ...
放心,小朋友適應力很強,尤其你小朋友可以在車上睡一睡。好奇,你坐巴士、西鐵返學?如果自己駕車接送,應該可以快一點。

引用:Quote:原帖由+jesswu+於+16-05-19+發表多謝

原帖由 lhingw 於 16-05-19 發表
放心,小朋友適應力很強,尤其你小朋友可以在車上睡一睡。好奇,你坐巴士、西鐵返學?如果自己駕車接送,應 ...
謝謝鼓勵……
試過,爸爸車大約可慳15分鐘……但爸爸要了車返工,養多部太大負擔。爸爸講過比車我用,但我又諗,出到市區又要搵位泊,如租日泊停車場都坐低七、八十蚊日……
其實由屯門出九龍塘一架巴士去到旺角東都係一個鐘……希望適應到

如果我番九小都會駕車, 不過而家番根德, 反而我搭九鐵會快D, 駕車一去到獅子山勁塞, 仲要搵位同校巴爭落車都好麻煩

引用:Quote:原帖由+lhingw+於+16-05-19+發表放心

謝謝鼓勵……
試過,爸爸車大約可慳15分鐘……但爸爸要了車返工,養多部太大負擔。爸爸講過比車我用,但我 ...
但要計下落雨天氣....

最快可能去到美孚,橋底轉觀塘小巴,學校出面油站落車。

引用:Quote:原帖由+lhingw+於+16-05-19+發表放心

謝謝鼓勵……
試過,爸爸車大約可慳15分鐘……但爸爸要了車返工,養多部太大負擔。爸爸講過比車我用,但我 ...
上年我有同你一樣的想法,不過最後改坐了媬姆車,原因:怕天氣太熱小朋友要來回行去車站、車站到學校,怕打風落雨,小朋友濕曬身返學。而且媬姆車點到點,省卻了所有這些問題。

引用:回覆+jesswu+的帖子 不过幼稚園係半日,小

原帖由 Yanamami 於 16-05-19 發表

不过幼稚園係半日,小学全曰加課外活动,功課学习都比幼稚園重…… ...
非常同意。

屯門番九小,日日如是,唔多妥。

幼稚園半日同小學全日加功課兩個世界。

就算初小頂得住。

高小不敢想象。

嚴重分分鐘影響成績及親子關係。

真係應該搬,至多搬去大圍沙田啲村屋,租貴極有個譜。近大屋苑的村屋仲應該有校車到。

回覆 siden 的帖子

咁馬鞍山出去KTS遠唔遠呢?

BFIF  早上可坐281X, 極快。  發表於 16-5-21 11:41
Yanamami  Ok,都有同学係馬鞍山或沙田  發表於 16-5-20 23:20
‹ 上一主題|下一主題