用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公開學生成績是否有問題?
樓主: happylol
go

公開學生成績是否有問題? [複製鏈接]

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-5+13:19+回覆+

原帖由 MASAYA 於 16-04-05 發表
音樂視藝?係,呢d天份同興趣既野,我覺得升中要計都畀中學自行個陣自己計,做乜要全港統一咁計 ...
同意。

我一直認為升中試最公平,現在的四不像,考試及課外活動壓力反而多咗,弱勢家庭更不利。

香港我未聽過是否有研究,但台灣做過類似研究,多元比拼入學對社經水平較低家庭的孩子更不公平。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

longlokma 發表於 16-4-5 13:28
音樂視藝纳入呈分我覺得合理wor, 全人發展嘛,但唔明点解體育唔纳入埋,,ANChan59前輩你知原因嗎??

...
當然全人發展係好,但唔係間間中學都真・全人發展,實際上間間學校都有自己特色,除左讀書成績,中學自行收生先睇邊個學生課外活動適合自己學校,同學生揀中學先睇自己玩開既課外活動去邊間有得發展,當然而家都會咁,但就因為咁我覺得呈分有音樂視藝係多餘,亦同意你講,音樂視藝計,體育唔計係點解,雖然我兩個都係女,而家升中呈分對佢地相對有利,但我都覺得現時呈分標準係奇怪
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-04-05+發表音樂

原帖由 ANChan59 於 16-04-05 發表
同意。
升中試是指學能測驗?記得我當年小学也时时做練習,但題目是邏輯推理形式,有趣得多。

bobbob  升中試唔同學能測驗  發表於 16-4-6 11:01

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-04-05+發表同

原帖由 longlokma 於 16-04-05 發表
升中試是指學能測驗?記得我當年小学也时时做練習,但題目是邏輯推理形式,有趣得多。

...
升中試比學能測驗更早!除決定考到邊間中學,還決定可以得到幾多年中學免學費

MASAYA  !!! 升中試同學能測驗係兩樣野?我而家先知   發表於 16-4-5 13:44

引用:Quote:longlokma+發表於+16-4-5+13:28+音樂

當然全人發展係好,但唔係間間中學都真・全人發展,實際上間間學校都有自己特色,除左讀書成績,中學自行收 ...
你都講得啱,我眼見唔少家長因為視藝呈分而替孩子報校外繪畫/掃描班/私人教授,但其實个小朋友根本冇興趣

MASAYA  直頭破壞興趣,甚至破壞親子關係   發表於 16-4-5 13:49

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-04-05+發表

原帖由 wan_sosin 於 16-04-05 發表
升中試比學能測驗更早!除決定考到邊間中學,還決定可以得到幾多年中學免學費

...
原來我仲算后生

MASAYA     發表於 16-4-5 13:47

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-04-05+發表排得

音樂視藝纳入呈分我覺得合理wor, 全人發展嘛,但唔明点解體育唔纳入埋,,ANChan59前輩你知原因嗎??

...
我估是男女兩條隊之後,懶平等的做法!

其實可以學紀律部隊一樣,男女有不同標準,身高,體重及體能要求。但咁做又突顯咗男女不能分隊的荒謬!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-04-05+發表

原來我仲算后生
咁你是否叫我聲前輩
我D家姐有考升中試,都好緊張下架!以前家窮,最緊要唔係讀邊間中學,係攞唔攞到免費學額

ANChan59 發表於 16-4-5 13:49
漠視發展差異都係歧視既一種,邊有方法係完全平等,矯枉過正就有
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-04-05+發表當然

你都講得啱,我眼見唔少家長因為視藝呈分而替孩子報校外繪畫/掃描班/私人教授,但其實个小朋友根本冇興趣

...
有些是全家或夥記的集體創作而成,因為大多數不是在校完成

little_yolky  考試果份一定要响學校完成的。  發表於 16-4-5 15:58

ANChan59 發表於 16-4-5 13:52
有些是全家或夥記的集體創作而成,因為大多數不是在校完成
音樂視藝呈分試唔可以係屋企做吧?
平時呢d功課父母幫手做,令子女缺乏親手完成既機會,係佢地自己問題啫,太在意每一次分數既結果

引用:Quote:longlokma+發表於+16-4-5+13:28+音樂

當然全人發展係好,但唔係間間中學都真・全人發展,實際上間間學校都有自己特色,除左讀書成績,中學自行收 ...
整個教育制度是由小到大向女生倾斜,當鬧班男仔唔生性,唔長進同時,我們又有沒有評估制度的傾斜問題,以後是社會失衡問題!

MASAYA  講到社會制度又要嘈交架喇,發現問題係冇用,因為唔容許你改變,更不用提改善   發表於 16-4-5 13:59

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-04-05+發表

咁你是否叫我聲前輩
我D家姐有考升中試,都好緊張下架!以前家窮,最緊要唔係讀邊間中學,係攞唔攞 ...
前軰

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-5+13:52+有些

音樂視藝呈分試唔可以係屋企做吧?
平時呢d功課父母幫手做,令子女缺乏親手完成既機會,係佢地自己問題啫, ...
Sorry 我指視藝的槍手。

little_yolky  小一開始考試份嘢已經要响學校完成了。  發表於 16-4-5 16:00
Yanamami  視艺呈分試必須在課堂內完成~交左都唔知个女考乜~  發表於 16-4-5 15:05

原帖由 ANChan59 於 16-04-05 發表
哦…………原来係咁!其實依家呈分計法对我家孩子有利,因為佢地都係運動唔叻既,但我覺得的確唔係幾公平, 始終有唔少男仔視藝/音樂弱d,但運動就好叻,如果呈分音樂分乘2,咁體育分唔乘2都乘1会公平d

Yanamami  吔~我女無学樂器,視艺都好鬼熷~  發表於 16-4-5 15:06

咁你是否叫我聲前輩
我D家姐有考升中試,都好緊張下架!以前家窮,最緊要唔係讀邊間中學,係攞唔攞 ...
前輩,咁你自己有冇考升中試呀?

longlokma 發表於 16-4-5 14:00
哦…………原来係咁!其實依家呈分計法对我家孩子有利,因為佢地都係運動唔叻既,但我覺得的確唔係幾公平,  ...
除左音樂視藝,仲有兩科語文,一科數理,常識係半科語文,同樣對女仔較有利,如果常識變科學,較多實驗既部份,好似會平衡d,不過講係咁講,我都知好難平衡

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-4-5+13:16+排得名

原帖由 Yanamami 於 16-04-05 發表
又或者禁講~跑得最快果个係果項就—定係最好最叻果个。但果次英文考試最高分果个,未必就係佢英文最好~同意 ...
運動都好難講第一嗰個是否最強,眼見過5,6歲經常攞獎,到7,8歲拼盡都係跟人尾!因素有很多!
另一方面,運動競爭有幾大,都係睇個人,尋日我仔比賽,聽到有家長可能唔完全相信大會嘅電子計時,自己幫個細路計時,發現有0.幾出入走去同大會爭論,大會用廣播重申講解計時方法!呢D情況常有發生!
但運動要睇返自己嘅進步,掌握自己嘅狀態重要過同人去比較。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-04-05+發表

前輩,咁你自己有冇考升中試呀?
前輩係講下笑啫!不過呢度唔多人講得笑!我自己無考升中試,我考學能測驗,我5,6年班只得一個記憶,就係用兩年時間不停做學能測驗試題!當年我讀間小學派位幾好,可能就係咁樣得嚟!

前輩係講下笑啫!不過呢度唔多人講得笑!我自己無考升中試,我考學能測驗,我5,6年班只得一個記憶,就係用 ...
唉,呢度d人唔多講笑,因為好多小學家長都好似條扯行哂嘅橡筋,太紧張喇……

wan_sosin  其實有壓力就更應該講下笑.  發表於 16-4-6 00:23
‹ 上一主題|下一主題