用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分失手, 是否可在第二,三次追回 ...
樓主: Ikymama
go

第一次呈分失手, 是否可在第二,三次追回 [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 16-3-29 19:22
但好多家長見小朋友越晒級,以為操完就識好多,初小已計高小數以為好掂,才不知ㄧ考試就衰曬

...
更大既問題係 One size fit all 既方法,無可能 Work。

Ikymama 發表於 16-3-30 10:07
當初我知道數學不合格, 即時成個人down哂, 沒了希望, 幸好有你們分析, 我才醒覺, 呈分真的給我很大壓力, 加 ...
數學科涉及唔同既概念,所以補數學應該針對個別小朋友既強弱項,重點溫習。

引用:回覆+麵包+的帖子 我個女從來未去補過數,+

原帖由 妹妹頭 於 16-03-30 發表
回覆 麵包 的帖子

我個女從來未去補過數, 由小一到依家(小四), 都只係我買習作比佢做, 搵D貼近學校課程既 ...
如果好似你女女數理好嘅齋做補充練習都得,我係見樓主話因為小朋友唔合格而好擔心呈分先建議雙管齊下,有個專教數嘅導師解比小朋友聽會好好多。

3excellent 發表於 16-3-30 12:42
唔合格, 即係低過60, 邊有可能追上B1, B2 都唔得啦
無錯, 所以令我很担心

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-3-29+19:22+但

原帖由 王家爸爸 於 16-03-30 發表
更大既問題係 One size fit all 既方法,無可能 Work。
我自己好討厭機械式操練。
小兒幼稚園層玩過 enopi 以為有咩學,點知每堂完都係重覆計加/減數,每次功課要做成8-10頁,重覆又重覆計數晒時間,我仔返左4堂就冇番啦。呢類學習方式小朋友有興趣都變冇興趣,冇興趣分分鐘變討厭。

王家爸爸  完全同意   發表於 16-3-30 13:22

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

數學應該係要個腦轉, 唔同抄寫咁, 只要明白, 做數已成樂事, 我個女最強/喜歡, 都係數學

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 數學應該係要個腦

數學應該係要個腦轉, 唔同抄寫咁, 只要明白, 做數已成樂事, 我個女最強/喜歡, 都 ...
數學係講求概念思考,一理通百理明,所以只重覆操練,對考試可能有短暫作用,但長遠進步不大。

若想腦筋轉得快,可以玩多啲思考題或挑戰題,都會令小朋友學懂解難。

妹妹頭  同意  發表於 16-3-30 13:52

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 數學應該係要個腦

數學應該係要個腦轉, 唔同抄寫咁, 只要明白, 做數已成樂事, 我個女最強/喜歡, 都 ...
妳女女數理感強又有興趣,可以比佢學下解難分析。
我仔之前自己話要學,題目都幾有趣,不過而家冇學啦。

醒目開學勳章 王國長老

麵包 發表於 16-3-30 00:10
公文數冇乜文字題,同一般學校考試題型唔相似,所以對考試冇咩幫助的。數研比較貼近考試題型,但相對比較淺 ...
我囡都係數弱, 所以 P.4 開始單對單專補, 等導師講解返佢真係理解唔到既野, 公文呢類只係重複又重複既模式, 對考試真係無幫助.

坊間買到既練習係有用架, 我會留意到弱項係邊, 再同專補導師講, 由佢教好過我勞氣.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

yuyueng 發表於 16-3-30 08:49
當然可以,我仔第一次呈分(小五下學期)衰左科英文得60幾,暑假每日同佢補一個鐘,星期六日2個鐘,到第二 ...
呈一呈二都重要, 呈一差時靠呈二追分.

次第係用呈一同呈二既分數一齊計, 唔好剩係諗呈二先重要, 呈一無所謂.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 16-3-30 09:35
回覆 yuyueng 的帖子

唔係第二次緊要, 係第一次同第二次都好緊要, 因為會計平均值, 用黍做3月初的次第 ...
唔係第一次聽到話呈一唔重要

洋蔥頭媽咪  咁諗有啲奇怪,正常呈一較重要,衰左呈二仲有得追  發表於 16-3-30 18:29

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 16-3-30 13:19
我自己好討厭機械式操練。
小兒幼稚園層玩過 enopi 以為有咩學,點知每堂完都係重覆計加/減數,每次功課要 ...
我囡幼稚園時係特價書檔買過一本台灣出封面黃色既數學練習, 入面既模式同公文真係好似

1+1=
1+2=
1+3=
1+4= ............如此類推, 之後倒返轉黎做.

同個囡做左幾個已經頂唔順, 完全係玩洗腦式記憶, 最後本野送左畀人.

洋蔥頭媽咪    發表於 16-3-30 18:31

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 16-3-30 13:31

我囡數差有晒評估報告...............

小學時唔排除老師教得差啦, 要靠專補幫, 依家反而好左少少, 可能真係模式唔同左, 加上轉左英數, 唔識時會搵老師問同專補時叫導師解題, 整體上進步左.

再check 究竟第一次呈分試的計法, 我兒子的學校是第一及二次呈分共用兩考試及兩測(4次的分數@五下及六上); 第三次才100% (即一試定生死)!
小朋友第一次呈分全計無得拉混, 太殘忍.

妹妹頭 發表於 16-3-30 09:35
回覆 yuyueng 的帖子

唔係第二次緊要, 係第一次同第二次都好緊要, 因為會計平均值, 用黍做3月初的次第 ...

我個人認為第二次呈分比第一次重要,因為我主力考直資。當然這個只是我個人的觀感,別人不認同沒關係的。

再講,我仔接受左直資offer,第三次考得好吳好已經無關了。

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 16-3-30 15:59
我個人認為第二次呈分比第一次重要,因為我主力考直資。當然這個只是我個人的觀感,別人不認同沒關係的。再 ...
如主力考直資, 覺得第一次及第二次呈分都一樣咁重要。

大貓媽媽  唔只呀,直資要報埋四、五年級成績,戰線其實更長...  發表於 16-3-31 10:18
大貓媽媽    發表於 16-3-31 10:16

Dorcas4 發表於 16-3-30 15:30
再check 究竟第一次呈分試的計法, 我兒子的學校是第一及二次呈分共用兩考試及兩測(4次的分數@五下及六上);  ...
我反而覺得咁樣拖太長,我哋學校只有3考無測驗,所以嚟緊就係呈分試,一試定生死,有好有唔好

洋蔥頭媽咪  我地都係只計3考,太多測考要計分,怕怕  發表於 16-3-30 18:37
Yanamami  係幾惨~一开二变考六次……  發表於 16-3-30 18:11

Dorcas4 發表於 16-3-30 15:30
再check 究竟第一次呈分試的計法, 我兒子的學校是第一及二次呈分共用兩考試及兩測(4次的分數@五下及六上);  ...

我地学校係11月头考呈二,DBS DGS收生程序已开始,接住係SPCC HY GH, 成績表都未有呢~我知有唔少学校11月尾12月头先考呈二添,禁申請直資,应該係呈—重要d啦~以上呢堆直資連埋SPCS都係12月面試(GH1月头),未必睇得切係12月先考呈二既成績~

引用:Quote:妹妹頭+發表於+16-3-30+09:35+回覆+y

原帖由 yuyueng 於 16-03-30 發表
我個人認為第二次呈分比第一次重要,因為我主力考直資。當然這個只是我個人的觀感,別人不認同沒關係的。再 ...
目標係直資家長更加要睇重呈一,因部份直資收生面試時呈二成績根本未出

‹ 上一主題|下一主題