用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: pigmum2012
go

. [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+sbux+於+16-01-18+發表可以返

引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-17+發

原帖由 sbux 於 16-01-18 發表
可以返LH網站睇。2013-2014畢業生最後讀英華嘅有10個(四間分校計),呢班人亦即係你表中嘅2014 小一生,你 ...
我估個表未足155人

睇數據時最好考慮埋每間學校嘅人數,kv 同 sc 看似多人入名小,但佢哋每間幼稚園本身人數都唔少。lh 雖然有4間分校,但每間人數不多,加埋都未必及1間sc, 所以absolute amount 比另外兩間少係正常。

不過話說回頭,如果真係一心一意入傳統名小,我都認同kv會穩陣啲。學之園唔係最谷學術,佢著重聽講多啲,要入名小始終要靠多啲自己。

引用:睇數據時最好考慮埋每間學校嘅人數,kv+同+

原帖由 muimui2 於 16-01-18 發表
睇數據時最好考慮埋每間學校嘅人數,kv 同 sc 看似多人入名小,但佢哋每間幼稚園本身人數都唔少。lh 雖然有 ...
其實KV同LH出來的學生會是兩種不同的styles. KV應適合較傳統的小學,如YW, 但我認識的LH學生都比較喜歡讀TSL and CKY.

siden    發表於 16-1-18 13:57

Tintin926 發表於 16-1-17 01:56
學之園吧!
我覺得一世人最快樂就只有幼稚園和大學(神科除外),規矩既野上到小學氛圍和環境唔同,人又大 ...
KV = 勞改? 未至於吧!

Tintin926 發表於 16-1-17 01:56
學之園吧!
我覺得一世人最快樂就只有幼稚園和大學(神科除外),規矩既野上到小學氛圍和環境唔同,人又大 ...

"規矩既野... 人又大左自然會改善??"

唔係馬?!!

學余德X 話JAI,  信"人長大左自然變好, 咁唔駛有監獄..."

而家流行講PACKAGE,  成個PACKAGE 計, 我覺得LH 好....

想搏神校, 我覺得KV 個STYLE 岩神校口味D....

hkpapa852  我相信3歳定80多過人大咗會改.... 或者係人大咗會改, 不過越改越衰  發表於 16-1-18 15:11

siden 發表於 16-1-17 11:18
楼主仔呢個性格,同意應揀KV。

考直私或叩門,淨係presentable 同學術好就無往而不利基本上係一個美麗的誤 ...
AGREE!

其實兩間都裝備得小朋友好好,朋友是KV用家,她的小朋友比較靜,溫文有禮, 做事好有交帶,成熟亦愛閱讀。
當年我選LH因我兩個小朋友比較熱情外向,愛發問,愛表現自己。要找間不用太坐定定的學校會讀得開心些。
至於升小一,KV朋友和我的小朋友都入到心儀學校,但她學校沒有提供足夠資料幫她找小學,而我校卻有充足的提供。

引用:Quote:原帖由+sbux+於+16-01-18+發表可以返

引用:+本帖最後由+pigpigpoopoo+於+16-1-18+15:5

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-18 發表
如果單看數據你可以這樣分析,但我個人認為,考小學的事,並不是人人都心儀「神」校的,就像我認識一位LH朋友,他不喜歡傳統學校,所以沒有考st paul co-ed, DB, 英華,但港同收、CKY和TSL都有3rd in. 又例如我,本身是天主教徒,st paul co-ed, dgjs根本不是我杯茶。無可否認數據有其參考價值,但不是唯一的指標。所以我向來不喜歡看數據,我較喜歡聽聽用家意見,再給自己的小朋友找合適的學校。

醒目開學勳章 貢獻勳章

pigpigpoopoo 發表於 16-1-18 15:44
2014-15LH 小一派位,聖保羅男女同埋dgs幾個校舍加埋先至各有兩個入倒,咁咪同普通幼稚園差唔多機會率?

...
的確係有d campus係會做得好d,例如TY!我知今年TY都有人入到DG呀

恐龍家

引用:+本帖最後由+pigpigpoopoo+於+16-1-18+15:5

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-18 發表
我係回覆之前嗰幅圖嘅真確性,如果幅圖條唔係full picture,會令人誤會。而我完全無意討論LH入某類學校嘅值搏率。

都係嗰句,就算去到2㨂1入名校,自己都可能係殺羽而回嗰個。㨂學校,家長對學校有信心,讀得安樂就可以了。

回覆:sbux 的帖子

引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-18+發

小朋友現在p2, 最近跟朋友傾計,朋友"投訴"他小孩一年級已有閲讀理解及數學文字題,我立刻覺得我小孩很好彩,因以前在學之園已有閱讀理解及數學文字題,雖然不代表我小孩成績好好,但起碼他現在沒有抗拒。同樣地,現在他要寫日記或做show and tell, 也能輕鬆應付,這也是以前在學之園嘗試過的結果。但我也認同家長要真心欣賞學之園,如果常"凝住"學之園考小學不夠勁,就無謂了。

SC vs LH 又如何比較?

引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+16-01-18+發表

引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+16-01-18+發表

當然,間間幼稚園實會有家長唔係target神校,不過如果神校收,好多家長未必抗拒呢個誘惑,不過好多人話揀得 ...
我覺得有D歷史因素,LH只得十幾年歷史,有分校更只有幾屆畢業生,一定唔多學生嘅兄姊已入神校,父母更應該冇乜啦。對於關係有分加嘅學校,LH冇著數。

回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

大家可以留意下,有些kinder 是有考試,有排名次。有些則 分段評估only. 考試的作用很明確,好多要識串、識寫。我女讀 LH, 只有評估,學校用好多時間教 presentation 及知識和概念,方法好淸䀿和深入,內容豐富涵蓋。校本課程,中、英對照,全天候英普語境。以個人認為,如果 LH 設考試,測驗和k2 開始默書,佢入神校率一定節節攀升,可是學校不此為辦學基礎。選這學校家長多 buy 活動教學,英普語境的小學。而且大家都知,用普通話學中文,不是很容易,由全不懂 至可以開口應對,已經要半年時間。如果用廣東話教學,又可以谷多少少。

‹ 上一主題|下一主題