用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好depressed, 呀女學校真係好多功課做
樓主: brima
go

好depressed, 呀女學校真係好多功課做   [複製鏈接]

引用:Quote:Doray+發表於+15-11-24+09:58+唔好意

原帖由 little_yolky 於 15-11-24 發表
係小朋友自己自動適應既結果嚟。因為發覺升咗班放學唔夠時間玩, 所以小息做功課, 返屋企可以做自己嘢。 ...
我孩子好想午飯后及小息時做功課,但係學校唔准,所以佢連轉堂時間都唔会嘥~

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-11-24+發

原帖由 longlokma 於 15-11-24 發表
我孩子好想午飯后及小息時做功課,但係學校唔准,所以佢連轉堂時間都唔会嘥~

...
小息用來休息當然好,但如果小朋友真的功課多,想係學校完成一些,唔想返屋企有排做,但係學校又唔比做,可能係另一種痛苦!迫佢返屋企OT!
讓小朋友自己選擇,佢哋覺得對佢來講輕鬆就可以了吧!
我個仔都揀係學校盡做功課,之前試過寫手冊話佢轉堂傾偈,而家佢轉堂做功課,一舉兩得!仲唔洗比老師記名

brima 發表於 15-11-24 07:17
今年小三真係好多功課,某日數3份,一份10多頁TSA, LM2頁加工作紙,中文又3樣,中文要用好多時間,尢其閲讀 ...
這功課量對小三來說真是好多, 如果日日要做三個鐘功課, 遲早會burnout, 兩母女身心疲倦, 小朋友亦會有厭戰的感覺.  

jaycee_mami 發表於 15-11-24 10:36
這功課量對小三來說真是好多, 如果日日要做三個鐘功課, 遲早會burnout, 兩母女身心疲倦, 小朋友亦會有厭戰 ...
係果10頁TSA累事, 其他功課小三來說都可以, 不算太多, 因為worksheet呀, 做數呀, 可以好快, 但要快手, 不能心散。

longlokma 發表於 15-11-24 10:16

...
我哋學校小一時老師就唔俾, 話要同同學交際一下。阿女就靜靜雞放本功課响櫃桶入面做

有個吾係好熟的朋友,佢就話揀無謂的功課幫個女做,好似抄野,佢女抄20-30%,佢做餘下,話兩母女共渡時艱...

sweetma    發表於 15-11-24 12:22

Jane1983 發表於 15-11-24 11:21
有個吾係好熟的朋友,佢就話揀無謂的功課幫個女做,好似抄野,佢女抄20-30%,佢做餘下,話兩母女共渡時艱.. ...

佢咁唔係共渡時艱, 只會害左自己個女

醒目開學勳章

有個吾係好熟的朋友,佢就話揀無謂的功課幫個女做,好似抄野,佢女抄20-30%,佢做餘下,話兩母女共渡時艱.. ...
我小朋友小四,某科(不是中文,英文)要抄詞,我覺浪費時間,

同部分家長提及,原來大部分家長覺係好事.

回覆 kayi0556 的帖子

吾熟吾敢比意見,佢話知道有其他家長都係咁,話個女真係做到喊。

引用:Quote:brima+發表於+15-11-24+07:17+今年小

brima 發表於 15-11-23 21:39
我囡學校出名深,多功課,但我冇諗過每日多到做3個鐘,weekend 仲多。每日放工就係趕返屋企吹佢做功課。呀 ...

我認識的同級每班功課量不一樣

little_yolky  我哋都係,要睇老師。  發表於 15-11-24 11:42

引用:唔好意思,我真心覺得連小息時間都要小朋友

IloveJJ 發表於 15-11-24 11:41
我個仔就係咁講:返學上堂已好攰,小息佢想休息下、食下野、睇下書

呢點我個女就唔同了(第一次發現你仔仔同我囡囡有唔同既地方), 佢話無導修堂果日要响小息做多D功課, 返到屋企先可以hea

佢係先苦後甜型, 食飯會將最鐘意食既放最後食。阿妹就唔理三七廿一, 先食晒好食既。

IloveJJ 發表於 15-11-24 11:39
佢地小二已做中文TSA閱讀理解
我朋友上個月share 過相俾我睇,小一已有TsA題型的閱讀理解,佢朋友只係一間普通小學讀,而只小朋友只係返咗兩月小學喳,你咪話唔離譜!

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-11-24+11:

Doray 發表於 15-11-24 12:26
我朋友上個月share 過相俾我睇,小一已有TsA題型的閱讀理解,佢朋友只係一間普通小學讀,而只小朋友只係返 ...
BTW, 咩嘢係TSA題型既閱讀理解? 閱讀理解唔係就係閱讀理解嗎?

little_yolky 發表於 15-11-24 12:36
BTW, 咩嘢係TSA題型既閱讀理解? 閱讀理解唔係就係閱讀理解嗎?
咪就係在文中找一個詞語填喺一句同成篇文冇関的句子,同文章先後次序的排ABC 嗰啲law, 嗰format 同我小三個女做的一模一樣

Doray 發表於 15-11-24 12:55
咪就係在文中找一個詞語填喺一句同成篇文冇関的句子,同文章先後次序的排ABC 嗰啲law, 嗰format 同我小三個 ...
吓? 原來係咁, 我女女學校閱讀理解一直係咁的, 可能做慣咗唔多覺, 唔怪得佢話TSA練習好易啦, 原來老師係照抄個模式的。

另一個方法是課堂有機會比你小朋友做一兩條, 我女通常好快咁做多幾條或者做左一半以上。當然老師一教返書, 小朋友一定要停筆。

我覺得可以接受, 留多D 時間比佢睇下圖書, 仲 有益

‹ 上一主題|下一主題