用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優生入讀傳統超谷小學是否不合適?
樓主: 餵食豬
go

資優生入讀傳統超谷小學是否不合適? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-9-26 10:26
FOR EXAMPLE, 有咩SUPPORT?
我仔當年被安排同個師兄每星期一次捉棋,師兄會去班房揾阿仔,然後帶佢去教育心理學家嗰間房
而阿仔當時嘅有少少課堂問題,都有教育心理學家直接同老師溝通協調,家長唔駛出面,有問題亦可直接揾教育心理學校幫忙,佢亦會响學校留意阿仔同同學嘅社交...

this was more than I expect!

去到津校,一句:教育心理學校照顧其他SEN已經好忙,唔會睇資優!

恐龍家

小曳人 發表於 16-9-26 12:31
我仔當年被安排同個師兄每星期一次捉棋,師兄會去班房揾阿仔,然後帶佢去教育心理學家嗰間房
而阿仔當時嘅 ...

捉棋, 你純粹搵個哥哥同佢FRIEND 下?

具體學校又可以做物, 資優班?!

引用:Quote:retriever+發表於+16-9-26+10:26+FOR

原帖由 小曳人 於 16-09-26 發表
而阿仔當時嘅 ...
SFA 肯投放資源在 資優教育已經很好,不是很多學願意。

小曳人  正是~  可遇不可求  發表於 16-9-26 14:09

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-9-26 12:54
捉棋, 你純粹搵個哥哥同佢FRIEND 下?

具體學校又可以做物, 資優班?!
阿仔係棋人,佢揾個高手同我仔過招呀!
資優班,要小三開始先有,SFA係全港首批有搞資優班嘅學校,經驗豐富,當中除咗有d係學術方便之外,仲有情意教育!
資優教育學院都好著力搞情意教育

恐龍家

小曳人 發表於 16-9-26 14:06
資優班,要小三開始先有,SFA係全港首批有搞資優班嘅學校,經驗豐富 ...

咁而家呢間資源咁強既津校,有無對資優有所支援?

btw,  八卦問下呢間津校全校有幾多個net?

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-9-27 07:45
咁而家呢間資源咁強既津校,有無對資優有所支援?

btw,  八卦問下呢間津校全校有幾多個net?

津校,就當然全校一位NET啦!
曾經响HKAGE嘅場合做義工,偷聽到某沙田區大熱津小校長同HKAGE staff嘅對話,校長話:就算EDB俾SEN嘅錢有剩都唔可以用响資優,其實真係資源嚴重不足!

學校講到明,幫助能力不足嘅學生,資優... 我暫時見到數學校隊唔駛俾錢,其他嘅,我真係見唔到!亦唔敢望...

恐龍家

小曳人 發表於 16-9-27 09:10
津校,就當然全校一位NET啦!
曾經响HKAGE嘅場合做義工,偷聽到某沙田區大熱津小校長同HKAGE staff嘅對話, ...

"津校,就當然全校一位NET啦!"

唔一定, 據講... 你地兄弟學校有兩位NET, 係校友籌款幫手請..

不少直資都"號稱"有資優支援, 既然帶左細佬入, 不如諗下去"死敵", 或某男女校.

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-9-27 09:18
"津校,就當然全校一位NET啦!"

因為係自費嘛!我地學校無自費請,所以得一個
唔係唔想讀男女津校,係唔收,得呢間收
恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-9-27+09:41+編輯

原帖由 小曳人 於 16-09-27 發表

由依家呢间轉走,值得考慮的只有st paul coed

SFA今年既資優講座, 老師有講全校今年度有2XX位學生係資優組
小一有1X人提供IQ Report入組
小二有1X人績優入組
本年度總共有15個課程可報讀,每個課程$200起(通常有8堂, 平)(只有2個Machines /Robotics係過千)

睇得出學校好照顧學生.

老師習慣教資優生,上課其實好忙,無咩人得閒搞無謂野.

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-9-27+09:17+編輯

原帖由 小曳人 於 16-09-27 發表
我仔果間津校2個NETs

小曳人  政府俾一個,多過一個要自費  發表於 16-9-30 11:32

mimi222shi 發表於 16-9-30 09:09
SFA今年既資優講座, 老師有講全校今年度有2XX位學生係資優組
小一有1X人提供IQ Report入組
小二有1X人績優 ...

據聞面試韙目有些是 test 資優小朋友,大概 sfa 每年有 20% 資優生。心理學家亦 follow 得好好小兒嗰 case。

如果在一般學校就讀, 唔好講有無資優課程(雖然我地覺得呢啲課程無咩幫助,但佢自己約朋友仔參加, 同埋最平$25/堂,真係超平...),相信老師的包容性會低好多.

我非常重視操行, 表現暫時滿意.
大部份老師都係非常嚴格和認真,也非常盡責, 接放學時也會樂意與家長傾談.

iamadc 發表於 15-12-22 18:33
How about same case but to 優才?
小兒现正讀優才, 到目前仍是满意,當時選優才理由
1-離家近
2-我們只有15分,上不了好的公立學校
3-小班制
4-功課少
5-直上中學不需煩惱後續升中的問題

因了解兒子的性格, 不喜歡被逼, 但對自己喜歡的事, 會很專注,所以當時報了三間直資,
就是不希望他被繁索的功課壓的喘不過氣,主要還是我們没太多的時間陪他做功課,
最後選了優才

而對學校满意的是
1-老師都很闗心學生,時常會舆家長联系
2-成績好有機會被選入課後資優班(可省點補習费)
3-成績不理想,會被要求参加課後加强班,當然就不能参加才華班
4-才華班,每人可選两项,每项一周一節課, 项目包羅萬象,這又可
    省下興趣班的费用
5-成績突出或老師認爲有資質的,可能由學校安排做測試,再綜合其他因素,
    或會建議跳级,而學校也可能會推荐去資優學苑
6-功課少,兒子會有多余的時間看其他的課外書

我没比較過優才的學生程度舆其他學校究竟相差多少,但看兒子讀得快樂輕鬆,成績差强人意,
也满足了

以上僅爲個人的感受供参考

小曳人 發表於 16-9-26 14:06
資優班,要小三開始先有,SFA係全港首批有搞資優班嘅學校,經驗豐富 ...

請問如果同時有SFA同GH offer,有情緒問題既資優生揀邊間好D?

gifted小朋友個個都唔同.
只係抽完美主義為例, positive perfectionism 嗰啲係一定要做好佢,可以返都唔食。
negative perfectionism 嗰啲係,一知道自己做唔好,就直頭放棄唔做。
如果佢係傳統學校,見自己成績唔好會一定要考好嘅,就當然可以學得好快。
但係,如果係一知道自己唔夠好,就會想逃避的,咁只會under achieve.

你留意吓佢聽日反應再作決定吧

回覆 cecilia.wilson 的帖子

好多自由就係係名校唔夠其他人好,慢慢變得唔起眼,跟住小朋友冇晒學習興趣。所以只優先有好多emotional development 要攪,如果唔係會變成underachieve

回覆 fixedstar99 的帖子

gifted情緒問題分好多種,好難一概而論.但係,其實兩間規矩都嚴(有錯請指正),另外壓力又大,如果再加埋情緒問題,到時家長都好辛苦

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 16-11-22 15:56

請問如果同時有SFA同GH offer,有情緒問題既資優生揀 ...
我相信SFA會比較好
你知女仔小氣,如果有情緒問題,又响女仔堆,可能會無朋友
恐龍家

cecilia.wilson 發表於 16-11-22 23:29
gifted小朋友個個都唔同.
只係抽完美主義為例, positive perfectionism 嗰啲係一定要做好佢,可以返都唔食 ...

冇錯,我個女對自己要求好高,有時個字學得唔靚 ,會重複擦好多次,擦到份工作紙都爛曬,跟住又大喊,要大人不停鼓勵安慰返佢。佢特別介意別人話佢唔叻,或者讚其他人而冇讚佢。但暫時睇唔出如果第日學校好多人叻過佢,佢係會放棄定係更加努力
‹ 上一主題|下一主題