用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 睡王子
go

...   [複製鏈接]

引用:Quote:s然.iden+發表於+15-10-31+13:31+讀C

原帖由 Doray 於 15-10-31 發表
當然信,但我相信呢個case, 家長責任大啲!
Agree.

I guess 也是另一種錯配。

CKY雖然不是傳統學校,但不是一間沒有要求的學校。

Soundervolt 發表於 15-10-31 13:39
你朋友同我朋友都係錯配問題,我朋友個女好有鬥心,好想自己精益求精,所以佢一家大小都希望轉校。況且讀呢 ...

唔係我朋友,係我朋友係医生,佢医好多某兩間女校的學生,所以倾開話對两間學校有介心。同意配對遊戲好重要,小朋友當年好彩有幾個offer有得選,只係見啲官津小朋友好心痛。

回覆:救恩學校宣佈不再參與TSA,因機械化評核,對學生無裨益

所以份卷照原意,唔係應係為小三水平而設計的嗎?一齊攞到一百分,咪即係表示已能在該水平上完全能夠應用到囉。難到識得應用就有再加深的必要嗎?

回覆:救恩學校宣佈不再參與TSA,因機械化評核,對學生無裨益

一定要去分高下先叫有用?

回覆 ronniedad 的帖子

講得好!

引用:+本帖最後由+Doray+於+15-10-31+13:46+編輯

冇問題就唔會見醫生啦,所以你醫生朋友咪成日見到有問題嘅學生或家長囉。學校有成千,究竟見醫生喺唔係大多數呢?

引用:一定要去分高下先叫有用? +

原帖由 ronniedad 於 15-10-31 發表
一定要去分高下先叫有用?
如果唔分出高下,教育局又點知邊啲學校需要幫助呢?

佢地果d叫幫咩,係叫學校嗱而家就咁咁咁,你地知要點做啦....,唔係後果點.......,你懂的!

去到呢個全城熱話先話去再研究資詢話仲有時間(拖就拖啦),深知自己下一任都無份架啦,走罷啦唔得掂!係到苟延殘喘!

其實見到呢到d家長,都得意,人地救恩自己發通告告知家長不會參加TSA,係報紙佬張件發大(救恩有開記者對外宣佈嗎?),跟住就見有d家長仲插人地學校教得淺唔敢考(哇呢D乜野家長)。其實點解唔可攞升中派位試來做評估,係要插多個小三TSA.
(利申:同救恩無關係,亦不是救恩家長)

mandycmt7    發表於 15-11-2 10:44

回覆 Soundervolt 的帖子

其實真心覺得大家Comment 之前可否看清楚事實,One of reasons for TSA 異化就係當年教育局向小學施壓減派,我冇聽過有人提出過如果唔達標,教育局有任何實質支援,唔好將自己想像的事當成理所當然的事實!

我女學校由十年幾前開校,學校已經冷待TSA,甚至有學生交白卷,校長經教局施壓多年都不理會,繼續堅持愉快、探究、啓發式學習,完全冇花時間去操TSA,學生鍾意考成點都冇所謂。其實,當學校、家長仍然buy操練式教育,消取TSA與否,根本冇分別。

最慘你呢啲學校唔係官津……而你都識講教育局會施壓,有幾多校長頂得著?

Doray 發表於 15-10-31 14:21
最慘你呢啲學校唔係全津……而你都識講教育局會施壓,有幾多校長頂得著? ...
我女嗰間係直資,年年教育局都俾壓力學校要考好TSA,否則後果自負,好彩校長夠硬,冇理會教育局。

Rachelmummy2008  support  發表於 15-11-2 16:14

引用:Quote:Doray+發表於+15-10-31+14:21+最慘你

引用:Quote:原帖由+serinac+於+15-10-31+發表宜

原帖由 LPN 於 15-10-31 發表
救恩10月20日已出offer, 最後註冊日係10月30日下午5時,呢單新聞係註冊 deadline 後出架

...
注冊完都仲可以三心兩意架嘛!

引用:Quote:原帖由+wingszew+於+15-10-31+發表重

原帖由 Soundervolt 於 15-10-31 發表
TSA本身係想透過評核去define學校之間嘅學術水平,如果份圈太淺或太深,令全港學生都識哂或全部被考起,其 ...
這不就是問題所在,學校把挑戰題當普通課程,跟住就有人話要提升課堂程度。現在不是深與不深,是付不付合大部分學生的水平問題。如果佢出到中一水平,係唔係叫學校小三教中一?正如我說買2送1的加數,6盒多少錢,當中已有先乘除後+/-的概念,真的合付小一水平?而小孩就要不停操練這種題型?

Sondervolt 發表於 15-10-31 13:53
冇問題就唔會見醫生啦,所以你醫生朋友咪成日見到有問題嘅學生或家長囉。學校有成千,究竟見醫生喺唔係大多 ...

當然睇機會率啦,佢睇十個有8個係A 名校同十個有1個係B名校已经有分別啦,佢都睇好多客吓㗎,要book 個幾月㗎,呢啲嘢信則有不有信則冇。

引用:+本帖最後由+littlefaith+於+15-10-31+14:2

原帖由 littlefaith 於 15-10-31 發表

我女學校由十年幾前開校,學校已經冷待TSA,甚至有學生 ...

Deleted

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 其實真心覺得大

回覆 Soundervolt 的帖子

其實真心覺得大家Comment 之前可否看清楚事實,One of TSA 異化就係當年教育局向 ...
妳冇聽過唔代表冇人聽過,要妳聽過先至事實?如果唔需要分學校等級,就唔需要選學校,派乜讀乜啦!

‹ 上一主題|下一主題