用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何面對失敗⋯⋯
樓主: 麥子仲肥
go

如何面對失敗⋯⋯   [複製鏈接]

frogbobo 發表於 15-10-23 10:08
回覆 麥子仲肥 的帖子

點解面試唔成功就代表失敗?
同意,好明顯係教育制度的問題嚴重扭曲教育生態,根本唔應該係咁!

直私小學用P1以上水平面試收生,家長如不甘落後,只好日夜狂操仔女至P1甚至P2水平,然後下年學校為了收更TOP新生,又加深學術難度,惡性循環互相追逐,犧牲的。。。是孩子的童年和歡樂時刻!!  

有人會話以能力分勝負無不妥,但當這種"能力"往往係有得訓練 (通過狂操學術班、面試班、扭曲母語等),這還是值得鼓勵的價值觀嗎?政府想促進幼教育產業?又會有自欺欺人的話,孩子好享受這些班喔,那請你拿出良心回到過去5歲那年,慢慢享受。

而官津小學問題,在於計分同抽獎方法勁唔公平 --
1) 點解必收生世襲生比例可以咁高? 仲容許蠶蝕大量最公道的抽獎位?兩兄弟分開學校只係無咁好,但呢d規定做就了有人好事成雙,有人就禍及細佬妹,第1個派得差佢地連5分都無埋,細佬妹係無辜架!
2) 早該取消的宗教分又點解會仲存在,鼓勵人計好時間受洗?
3) 抽獎方面,既得利益者會話"就近入學"大哂,因為佢有間屋在名校網,但今日2015年交通網絡發達,過隔離區可能只多10分鐘,未計住網邊呢D case,想鼓勵人報假住址定谷樓市租市?

官津小學問題令家長前無去路後有追兵,焗住要玩直私面試,年年報考人人破紀錄。其實政府應該儘快將直私小學全部劃入統一及自位派位,禁止面試,叩門除外,才可"解放"我們的子女。

回覆:如何面對失敗⋯⋯

我都係今年考小一嘅家長,只有身在局中或曾經經歷過的,先會明白果種無形壓力。好體諒樓主嘅心情,如果真係覺得好沮喪,上來EK發洩下,千祈唔好怪小朋友,佢地都盡咗力,或者係學校走寶呢,the best is yet to come,一齊加油

回覆:如何面對失敗⋯⋯

我一句話都不會向他埋怨,始終面對的是一個又競爭又畸形的教育環境

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

Total agreed as all are unfair.   Regional and old students are occupy already, how's fair education system.  The school indicated their missions are happy and creative, but in fact, all are pushing in other way to hit the target too.  

TYPO - religion

oho1 發表於 15-10-23 15:10
其實樓主的標題:'如何面對失敗', 根本就是問題的根源, 最失敗的處!
面試、教育、工作……甚至做人是比賽 ...
無錯,將來年老之後,仔女帶他們報名入住老人院時,也許會用相同的態度對他們.

hkpapa852  今日你要仔女入劍橋, 他日佢地送你入劍橋  發表於 15-10-23 16:54
oho1  interesting point !  發表於 15-10-23 16:35

引用:Quote:frogbobo+發表於+15-10-23+10:08+回

原帖由 Twongcw 於 15-10-23 發表
同意,好明顯係教育制度的問題嚴重扭曲教育生態,根本唔應該係咁!

直私小學用P1以上水平面試收生,家長如 ...
如果真係以能力分勝負,我覺得反而好d,咪全港統一一個課程,考同一份卷分高低,公開公平公正,冇問題

回覆 麥子仲肥 的帖子

You're all alone. Same here!

引用:間間都冇2nd+in,+一封又一封rejection+lett

原帖由 麥子仲肥 於 15-10-23 發表
間間都冇2nd in, 一封又一封rejection letter⋯⋯
自問小兒學術不錯,不過性格比較古怪⋯⋯
重有大抽獎,比我就去盡D, 誇區報間最Top,可能機會就向你身上出現!
播種...播種...播種...

oho1  好運話來就來!   發表於 15-10-23 17:59

總之, 唔公平.   平機會受理嗎 ?

人人15分抽。 
用能力就比一下。

引用:Quote:frogbobo+發表於+15-10-23+10:08+回

原帖由 Twongcw 於 15-10-23 發表

直私小學用P1以上水平面試收生,家長如 ...

回覆:麥子仲肥 的帖子

加油!上天已經安排最好嘅一切架喇!可能你會覺得好唔入耳!但我也是過來人,唔好灰心,因為The best is yet to come!

oho1  yes ! 謀事在人,成事在天!  發表於 15-10-23 18:00

引用:Quote:原帖由+麥子仲肥+於+15-10-23+發表間

原帖由 sam9329 於 15-10-23 發表
重有大抽獎,比我就去盡D, 誇區報間最Top,可能機會就向你身上出現!
播種...播種...播種...

...
教育,其實係咪應該鼓勵自強不息,種瓜得瓜?無錯大抽獎可以令人入名津,但社會係咪要小朋友認知乜叫一命二命三風水,同相信主得五分?

心理是明白, 生理是不能控際.
現在還在挑戰中, 之後便是易地而處.

oho1  good progress !  road to success ! support !  發表於 15-10-23 16:54

frogbobo 發表於 15-10-23 16:24
如果真係以能力分勝負,我覺得反而好d,咪全港統一一個課程,考同一份卷分高低,公開公平公正,冇問題

...
點解要稱之為勝負呀???如果全港考同一份卷,讀同一本書,跟本讀邊間都冇分別..直/私唔收又唔係冇書讀,鬧或發洩係小朋友身上,值得嗎???反思下啦....

oho1  agree !  發表於 15-10-23 16:53

hkpapa852 發表於 15-10-23 10:20
好難忍住唔話佢

點解要話佢? 係你話佢之前, 自己諗清楚呢個問題: 考唔到學校係孩子既問題?

話者又用番我之前見工既比喻:

嗱, 見工係你自己揀去唔去見, 衰咗賴自己絶對合理; 但考學校, 係你想個小朋友去考, 定係佢自己想去考先?

你想個小朋友做既嘢佢做唔到, 就係個小朋友既問題嗎?

阿仔想我不斷買玩具俾佢而我唔買, 係我問題嗎?

我都想我老豆係李家誠, 但佢唔係, 又做唔到李家誠咁有錢, 唔通我要怪我老豆?

oho1  sharp comment !  發表於 15-10-23 16:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HK-MAN 發表於 15-10-23 16:19
無錯,將來年老之後,仔女帶他們報名入住老人院時,也許會用相同的態度對他們. ...

Totally agree! 好的提醒! 今天我們怎樣對人對事對父母對小朋友...! 小朋友全看在眼中,亦有意冇意間記在心中!
他朝更可能會雙倍還於我們身上!  是好是壞, 還看我們的造化了!

明白樓主心情! 不過真係盡量要控制下自己情緒, 唔好發洩係小朋友身上. 畢竟佢地先係最可憐嗰個.....先得嗰4,5歲人仔.

oho1  sharp !!!  發表於 15-10-23 18:02

hkpapa852 發表於 15-10-23 16:50
話者又用番我之前見工既比喻:

嗱, 見工係你自己揀去唔去見, 衰咗賴自己絶對合理; 但考學校, 但你想毎小朋 ...
最悲哀就係竟然唔懂得去體諒一個只得5歲任由他們擺佈既仔女.跟住父母四維頻頻撲撲,早出晚歸去面試,結果要比人黑面甚至鬧,大家感唔感受到佢地幾可憐呀???

HK-MAN 發表於 15-10-23 16:44
點解要稱之為勝負呀???如果全港考同一份卷,讀同一本書,跟本讀邊間都冇分別..直/私唔收又唔係冇書讀,鬧或發 ...
?? 我冇鬧小朋友亦冇對佢發洩??

咁公開試咪又係全港考同一份卷? 香港實有書讀, 但我自己唔接受呢個, 點解有D人可以去一線學校, 有D人要去寳校?
如果係種瓜得瓜, 就算入寳校, 我都可以解釋俾小朋友聽, 因為有其他人比你付出更多, 而唔係同佢講你冇人咁好運。

今日技不如人, 冇問題, 再努力D, 付出多D, 如果你想不落人後。你亦可相信另有一片天地適合你, 但無論在那一處天地, 我只係想小朋友相信, what you pay, what you get, 更加唔係乜野一切已有人/神安排。

‹ 上一主題|下一主題