用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 還有出路嗎?
樓主: FiFi618
go

還有出路嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+FiFi618+於+15-10-07+發表我

原帖由 ylmanhk 於 15-10-08 發表
沙呂是一線名小傳統,傳統就是谷。何不考慮轉沙田2線?考得好可保持沙田banding 1,平日又輕鬆d。有時,家 ...
唔係喎,我好多朋友嘅小朋友讀不同嘅二線,真係好多功課默書測驗喎

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-10-08+發表沙

原帖由 S-Kwok 於 15-10-08 發表
唔係喎,我好多朋友嘅小朋友讀不同嘅二線,真係好多功課默書測驗喎
整體二線一定冇咁多功課,of course, do some research could help...

醒目開學勳章

經歷過殺校期, 我相信D 學校都會谷D 學生, 保障學校的升中成績, 從而保證收生足夠. 總之學生中最TOP的一班受谷, 派到好學校, 學校的成績表就自然亮麗, 下年不單收生足夠, 重有人叩門, 可再揀D 成績好D 的學生. 再加上學校之間的競爭, 做成惡性循環.

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-10-08+發表唔係

整體二線一定冇咁多功課,of course, do some research could help...
我識個家長大仔讀緊一線小學覺得辛苦,第二個係女專登揀間二線的,點知仲衰搏上位嘅校長一日加到成十樣功課,默書又多!
一年深過一年讀到佢喊咁濟!轉又唔係唔轉校又唔係!

引用:根本冇关係! 現时幼稚園多數只返半天,但

原帖由 longlokma 於 15-10-08 發表
根本冇关係!

現时幼稚園多數只返半天,但你見d幼稚園BB好得闲咩?佢地放學不又是趕下場學嘢!!
我女就係返半日幼稚園,只星期六學下跳舞畫畫,上到小學追得都辛苦,佢D幼稚同學學好多嘢,訓醒午睡去學中英普興趣班,考到間直資小學,而家輕鬆讀小學

醒目開學勳章

catcatma 發表於 15-10-8 10:14
我女就係返半日幼稚園,只星期六學下跳舞畫畫,上到小學追得都辛苦,佢D幼稚同學學好多嘢,訓醒午睡去學中 ...

你女而家幾年班?

我仔幼稚園時同你女一樣,無另外學中英數知識,幼稚園亦好輕鬆,

上小學初期要時間適應,但半年後已跟上.

回覆 Doray 的帖子

我係仔黎架,所以我只要求成績中上即可。

反而我着重佢多睇課外書,好彩而家暫時保持到,英文開始睇chapter books,中文要加油追下,而數學佢一般都有八十九十,所以唔操拉。

我同意小朋友既生活,好取決於家長心態。我就會比阿仔放學返到屋企,用大約40分鐘食下玩下,跟住先開始做功課。做完沖澡就玩,唔會日日温書。

但如果要求高D,咁就要減玩同休息時間,用黎温書拉。

Doray  仔的話我Buy 你呢套!😆  發表於 15-10-8 15:34

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-10-08+發表整

原帖由 FiFi618 於 15-10-08 發表
我識個家長大仔讀緊一線小學覺得辛苦,第二個係女專登揀間二線的,點知仲衰搏上位嘅校長一日加到成十樣功課 ...
「係呀, 我個仔在新田圍陳元喜讀六年級, 呢6年真係完全無壓力, 少功課(每天大約3樣), 少默書 (2星期1次), 間學校係想學生用多d時間睇功課外書, 而吾係做功課。佢地鼓勵小1-小3只用半小時做抄寫的功課, 而高年級就用一小時。」你有冇研究過?唔好成日埋怨!

Doray  是否精英班先  發表於 15-10-8 19:05
Doray  是否精英班先?  發表於 15-10-8 19:05

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-10-08+發表整

原帖由 FiFi618 於 15-10-08 發表
我識個家長大仔讀緊一線小學覺得辛苦,第二個係女專登揀間二線的,點知仲衰搏上位嘅校長一日加到成十樣功課 ...
其實而家好多二線搏上位嘅學校一d都唔輕鬆,日日8-9樣功課,每個星期例牌默書無走雞。😅9月開學到而家,識得有d幼稚園同學媽咪都已經接咗幾次老師電話,話你個仔個女中文又唔得,英文又唔得,你要諗下辦法點谷,d媽咪聽到都得個搖頭無奈。佢仲苦笑同我地講,如果早知都係好似一線咁谷,揀一線好過,當初就係知小朋友唔谷得,先揀二線唔使大人小朋友都咁辛苦,佢話而家小一,都揾咗個私補上門補中英數,佢話都唔知點捱好多人成日話你揀得個間學校就知佢點點點,會咁咁咁,但學校入面d嘢都成日轉成日變,學習&功課又年年多年年深,而家打聽到同明年又唔同,明明有d二線之前不嬲標榜自己輕鬆學習,到最後都....,當然,學習上人人唔同,但當走唔出呢個框框,就唯有盡力而為便算,如果唔係真係會大人細路攬住死都似

Yanamami 發表於 15-10-7 16:01
全日制唔—定痛苦,只係睇间学校workload有幾重~

我女都係全曰制(當然),但学校:
請問你女女是讀什麼學校??可否pm我, 我想參考下, 等我睇下我囡應選什麼學校,謝謝

chanwendy 發表於 15-10-7 16:55
我細仔小一, 每日功課 3-4 樣, 有時在學校都經已完成, 就算放學先開始做, 一個鐘都做得完, 仲有時間瞓個晏 ...
請問仔仔要幾點起身?? 22:00訓有點晏, 下午午睡幾耐?等我參考下, thx

FiFi618 發表於 15-10-7 20:20
你嗰間是津校嗎?
請問係咪多數的津校都是功課多 (8-9樣功課?), 測考多架??

longlokma 發表於 15-10-8 08:50
根本冇关係!

現时幼稚園多數只返半天,但你見d幼稚園BB好得闲咩?佢地放學不又是趕下場學嘢!!
咁一個個家長既,唔係個個都係咁既,依家全日仲要抽時間出來先係問題,半日做晒功課就算要學野都重有時間玩,有時多番3個鐘都好好用架,多番好多時間
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

如果小朋友4點返屋企,已經清晒d功課。家長谷佢補習、體藝3個鐘,係個人選擇,與人無尤,亦都無謂周圍呻。

但而家情況好明顯吾係個人選擇。

醒目開學勳章

kwokbobo 發表於 15-10-8 11:15
請問係咪多數的津校都是功課多 (8-9樣功課?), 測考多架??

我仔津校,2測2考,

平日默書分數不會計落考試測驗成績,

功課3年級時4-6樣,今年4年級多左,5-7樣,星期五8-9樣,仲要每星期發中英課外書各一本比學生睇.

catcatma 發表於 15-10-7 23:34
津校唔會冇默書囉!你間係咪直資?我女的幼稚園同學讀港同少功課冇默書,但很難考的,佢讀幼稚園K1時已參加不 ...
係唔係名津校先致默書多??還是一般津校都是默書多?

kwokbobo 發表於 15-10-8 11:13
請問仔仔要幾點起身?? 22:00訓有點晏, 下午午睡幾耐?等我參考下, thx
我仔0615-0630 起床, 返學返嚟都唔係日日會瞓, 佢覺得攰就瞓, 唔攰就玩或睇電視.  一般我要佢 2130 上床, 但好多時會典到2200 先真正瞓著.

引用:Quote:原帖由+FiFi618+於+15-10-08+發表我

原帖由 ckh311 於 15-10-08 發表
其實而家好多二線搏上位嘅學校一d都唔輕鬆,日日8-9樣功課,每個星期例牌默書無走雞。😅9月開學到而 ...
新田圍陳元喜,你知道嗎?抱怨很易,研究下啦!

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+15-10-08+發表其實

新田圍陳元喜,你知道嗎?抱怨很易,研究下啦!
我識呢間學校,我都唔係抱怨,只係將有其他家長講嘅心聲係分享下啫。再者,佢所讀個間小學係91網,我都知間間學校理念都唔同,佢個間多又唔代表你個間多,其實絕無比較成份,只係希望讀緊嘅俾心機,準備上小一嘅可多加留意每間學校。希望你唔好誤會

引用:Quote:catcatma+發表於+15-10-7+23:34+津校

‹ 上一主題|下一主題