用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直資/私小的課外活動問題
樓主: monkeydiary
go

考直資/私小的課外活動問題 [複製鏈接]

積奇百事 發表於 15-8-20 17:08
一定加好多分, 但大前提下, 要校長知你識得讀本 Harry Porter 先. 要知道依家競爭大, 叩門唔係個個見, 如果 ...
Lei 個問題易搞,係cover letter 度mention 便可。當然大前題是校長會不會遂份仔細看和first round 考d乜,lei 樣就要多上ek做功課,又或者好彩的話整件魚蹄都得

回覆 monkeydiary 的帖子

如果認真去準備, 過程盡了力, 成績唔會太差.
我只知英文就算發音唔準, 只要小朋友無背錯, 有表現到佢明首詩的意思, 都會過80分.

都係果句, 將紙唔係咁有用, 參加speech festival如令小朋友學到用咀巴表現到自己, 有自信, 明白有付出, 肯冒險先有收穫, 呢d會令小朋友在面試時直接加分.

參加比賽會有分紙, 會寫comment, 你落comment紙在portfolio, 學校都有野去自行判斷小朋友的能力.

咁執著細節有無用就無意義, 最重要係小朋友參加完會完善到自己,幫到小朋友成長更多. 你永遠計唔到咁多.
覺得小朋友參加係件好事, 父母又有信心在背後支持和識做debriefing, 就可試下. 如果呢d基本野都唔肯定自己做唔做到, 就諗其他活動吧.

mcl203 發表於 15-8-20 18:48
首要搞清楚....考邊D直資/私小先...現實係有頗大分別

如目標係 DBS/DGJS/SPCC/SPCS/GHS/RC/SC/APS/KTS/SFA ...
曾幾何時看過lmc brochure, lei 間應該重要

MrBeast 發表於 15-8-20 19:21
曾幾何時看過lmc brochure, lei 間應該重要

我見識唔多...當年KG 60位小朋友...相信全部有上起碼4-5個興趣班...100%入一線官/私/直

我又當年考到坑真幼 下午班...太太致電學校尋機會轉上午班...因下午班有礙上興趣班
被接電人士帶傲氣地回覆...從不考慮...無先例
我叫太太無須理會...直接去信校長提出要求...一星期後來電校長破例接納轉上午班
KG都咁重視興趣班多方向培育...小學 反為唔睇

又當年...只直接見過2次老師/校長...2位都望過portfolio

ps...我小朋友有上興趣班...無去考公開Cert...Cert有無用??...蝕底DD lol ~~~

mcl203 發表於 15-8-20 19:38
我見識唔多...當年KG 60位小朋友...相信全部有上起碼4-5個興趣班...100%入一線官/私/直

我又當年考到坑真 ...
你就好la, 當時我都有用過類似理由去信kg要求轉上午班,但校長唔show 我之ma。
Anyway, 言歸正傳,cert 唔係冇用,但要睇乜cert, 好似前spcc校長在簡介都講到明,佢係"好努力"子細睇每份portfo,除非有代表性,otherwise懇請家長只需list out 普通獎項和eca 便可.
都係嗰句,given limited time n effort, 比我就focus 係language 方面, 一張flyers cert 會比其他eca有用。

當然家長培養興趣、多元智能、blah blah blah 我冇異議,亦相信有些學校會賞識。

醒目開學勳章 王國長老

我都覺得學好語言係王道, 無論係咪for考cert都好, 一生受用

阿仔學phonic, 唱choir同trumpet, 無考任何cert/比賽,但有choir表演,練膽量,佢好鍾意睇圖書,英文卡通片,玩迷宮/matching/board games 等,無學畫畫,覺得學畫畫只會限制了阿仔的創意空間,除非將來大個佢要水彩油畫等。有同學仔參加好多比賽,時常獲奨,有一次學校朗誦得優異奨,小朋友問即係第一,二定三,家長話無一二三,即喊。家長是否應反思呢?

暫時in 左兩間,好好彩,已有一間offer, 剛2nd in 第二間

回覆:考直資/私小的課外活動問題

如果小朋友本身學術能力唔夠,或講說話太細聲甚至唔敢講野,有乜野 cert 乜野獎都無用

引用:阿仔學phonic,+唱choir同trumpet,+無考任何

原帖由 h9800318 於 15-08-21 發表
阿仔學phonic, 唱choir同trumpet, 無考任何cert/比賽,但有choir表演,練膽量,佢好鍾意睇圖書,英文卡通 ...
我女其實都已學緊cambridge, jolly phonics和跳舞,跳舞有表演,出街都唔算太怕羞,識同人打招呼,大人(陌生叔叔例外)問佢野會答人,雖然唔夠大聲,但我相信經過特訓應問題不大,我唔想佢參加太多課外活動,驚佢第時驚左學野

‹ 上一主題|下一主題