用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要考小一,但又想去旅行
樓主: alfredw88
go

要考小一,但又想去旅行 [複製鏈接]

其實唔使講到咁大, 去旅行又唔使諗到着唔着緊小朋友嘅前途.
我睇法這只是博弈問題.
假設聖誕期間旅費毎人$6,000,
聖誕前出發毎人平$1,000, 一家三口就平$3,000.
如果撞期, 大不了取消, 損失 $5,000X3.
即係 $3,000 博 $15,000, 賠率1.2
上面有人話 95%唔撞. 即係賠率高於失敗率4倍.
結論只要夠平, 値得聖誕前去旅行

siden   totally agree  發表於 15-7-13 19:09

回覆:要考小一,但又想去旅行

謝謝各位的意見。帖文原意是想果幾日去玩而請教大家經驗,為何變了好像是我貪玩不負責任,誤了兒子前途?

是的,我是很喜歡去旅行玩,我一家大小也是。未生仔前,兩口子一年幾次遠遊。兩個仔出世後,開支大增,加上可出發時間都是peak seasons, 現在去的都是襯廉航減價買定遠期(遠至一年後出發也有)短線遊。

但這不是埋怨。為人父母的得著不能言諭。我只是想慳所以度下期吧?!兒子大得很快,想和他們玩多些,有錯嗎?等面試也不用天天等吧?

但的確,要平便要冒風險。試過買了機票才發現預計錯誤,結果分開出發,與大仔過了幾天「爸爸去那兒」式旅行,然後在彼邦機場接太太和細仔機。但那幾天與兒子獨處的經歷也很難忘和特別;接機時大仔和細仔(5歲和2歲)的重逢相擁也很有趣和感動。

12月這次是某地方在聖誕長假前有特别活動,想參加,所以才心思思。如果是心儀學校叫糊,例如DBS、 CKY、英華,必以面試行先。

如各位有資料或經驗分享,不勝感激。你的分享或許對其他人也有參考價值?我目前分析是,9-11月是高峰期,個别1-2月也有,12月暫時未見;這和學校考試和長假期有關?當然,這是經計算後的決定,風險及後果自負。

siden  你知自己做緊乜就ok, support  發表於 15-7-13 19:14
bopui0607    發表於 15-7-13 17:30

引用:謝謝各位的意見。帖文原意是想果幾日去玩而

原帖由 alfredw88 於 15-07-13 發表
謝謝各位的意見。帖文原意是想果幾日去玩而請教大家經驗,為何變了好像是我貪玩不負責任,誤了兒子前途?

...
明白你的~ CKY 去年3rd in在12月初。

...
男校我不知道la, 亦唔知你target 邊所好學校,我去年也是19-23去旅行,DGS 都放左榜,tsl 又third in 完曬,所以我係你,我會去lor. 男校如英華、DBS事實是未放榜,但我唔覺得會係呢d時間interview.

引用:兒子來年要考小一,但我們又心思思想聖誕前

原帖由 alfredw88 於 15-07-12 發表
兒子來年要考小一,但我們又心思思想聖誕前12月19-23日去旅行,因為已是學校假期但又非红假,平D。請教各位 ...
入到好學校係六年既事,竟然有父母問呢類問題?如果你覺得平少少錢緊要,弟日可以唔考試晤返學去旅行。咁大個人,仲做d咁好榜樣俾個小朋友。

引用:其實我都唔覺條問題有咩咁大不了,唔明點解

原帖由 muimui2 於 15-07-13 發表
其實我都唔覺條問題有咩咁大不了,唔明點解咁多人解讀為唔緊張小朋友前途。小一呢個遊戲分分鐘玩你成年,係 ...
就算留一年又有何問題?如果咁想玩,平安夜出發實唔會撞。輕鬆有好多種,去離島、澳門、三四日東南亞都可以。

個人経驗:我大囡巳升中二,由小一遊學/旅遊開始,若年年去一、兩處,好快到中學會重復旅遊國家,越去越鳥冷...歐洲、遠程之類。在此關鍵期,不如同小孩多點參覌本地各處 離島景點,museums, 古蹟,不但增加樂趣和見識,更為2nd / 3rd in 有更好的預備。

回覆 alfredw88 的帖子

我明白你! 只想問下別人意見, 作為參考而已, 我不覺得你不緊張兒女學業!

...
叫你寫論文呀?

其實面試係呢D時間又真係機會不大
不過...若係為左平機票...又要為小朋友請假...就似乎一般了
仲有...面試就未必會....約你面試就絕對機會存在~~~

回覆 dlee_ca 的帖子

唔駛甘harsh呀

引用:回覆+dlee_ca+的帖子 唔駛甘harsh呀

引用:Quote:原帖由+wing.2bb+於+15-07-14+發表回

原帖由 hollymama1124 於 15-07-14 發表
佢直情係冇禮貌喇!我之前都問過類似問題,佢又係講埋D單單打打又無建設性既說話:;pppp::;pppp:

...
哎喲

回覆 alfredw88 的帖子

支持樓主!問下意見完全冇問題。
價值觀不同的話,不作答也可以。那些什麼不着緊張孩子前途,冷嘲熱諷,實在不敢苟同!

無論是正反意見,我再次謝謝各位。至於無謂的說話,各位看了便算,也没須要花時間回應了。

再次謝謝各位早前的意見。結果,冇撞任何面試,旅程圓滿結束,全家很開心。

兒子來年要考小一,但我們又心思思想聖誕前12月19-23日去旅行,因為已是學校假期但又非红假,平D。請教各位 ...
有機會撞。不過機會少,例如KTS 1st/YW 3rd in咁

引用:+本帖最後由+alfredw88+於+15-12-30+08:37+

原帖由 alfredw88 於 15-12-30 發表

再次謝謝各位早前的意見。結果,冇撞任何面試,旅程圓滿 ...
一家人去旅行係無價回憶

面試都有滿意既成績嗎?

比個參考你, 我仔今年英華3rd in係21/12;朋友last round in陳守仁係17/12

又要威,又要戴頭盔

‹ 上一主題|下一主題