用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: lalamike
go

deleted [複製鏈接]

引用:20分,活動好動男孩,14網自行應選嘉諾撒嗎

原帖由 lalamike 於 15-05-27 發表
20分,活動好動男孩,14網自行應選嘉諾撒嗎?同區學校中只有這間及滬江比較心儀,但嘉諾撒上中學又要再頭痛 ...
個人認為男仔長大成人後,最緊要有男子氣概,夠man. 如果成要俾班女生、女老師圍住,又冇男老師做模仿對象,第日性格好易較柔弱,小動作也有女生影子。最近我細仔成日學家姐的小動作,就俾我即刻糾正。

引用:Quote:原帖由+lalamike+於+15-05-27+發表20

原帖由 serinac 於 15-06-01 發表
個人認為男仔長大成人後,最緊要有男子氣概,夠man. 如果成要俾班女生、女老師圍住,又冇男老師做模仿對象 ...
不好意思,我搞錯咗,以為係真小..

引用:Quote:DJ924+發表於+15-5-31+00:56+借樓主

原帖由 hkpapa852 於 15-06-01 發表
20分自行入到嘉諾撒既機會其實好低, 不如諗番自己個網有咩選擇放乙一乙二好過啦!
...
自行派唔到仲可以大抽獎架喎

polliebb 發表於 15-6-1 15:35
自行派唔到仲可以大抽獎架喎
DJ924係16網, 大抽獎得甲一可選嘉諾撒, 咁你話有幾高既機會?
所以係咪應該諗定大抽獎既學校?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:polliebb+發表於+15-6-1+15:35+自行

DJ924係16網, 大抽獎得甲一可選嘉諾撒, 咁你話有幾高既機會?
...
唔明添,佢唔係講自行20分咩?唔中先大抽獎架嘛,點解唔係諗自行先?

回覆:男孩子應選嘉諾撒嗎?

20分雖然唔一定中,但都有機會,唔係唔中先諗大抽獎都未遲?真心賜教

回覆:hkpapa852 的帖子

原來劉華,蕭正楠果個比喻係出自EK高人??嘩,好佩服呢,真係簡單易明又入腦

引用:Quote:polliebb+發表於+15-6-1+15:35+自行

...
多謝hkpapa852嘅意見,我明白因為我唔係14網只可用20分揀甲一,亦明白如果我甲一唔揀埋16網心儀學校,萬一要叩門就難啲…唉,不過真係矛盾,感覺好似唯一最高分嘅方法都用唔到咁…

polliebb 發表於 15-6-1 19:05
唔明添,佢唔係講自行20分咩?唔中先大抽獎架嘛,點解唔係諗自行先?

...
明知自己無乜分(15分或20分舊生分), 搏任何一間熱門學校係自行階段中到既機會都係低得可憐既時候, 唔通仲花幾個月去研究揀邊間自行好? 到等出咗自己結果, 心死之後剩番個一個月多少少先諗下大抽獎點算?

我唔認為呢種係聰明既做法

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DJ924 發表於 15-6-2 00:04
多謝hkpapa852嘅意見,我明白因為我唔係14網只可用20分揀甲一,亦明白如果我甲一唔揀埋16網心儀學校,萬一 ...
大把最高分得15分, 甚至連宗教有20分既人, 自行都抽唔到啦.

今時今日, 15分/20分都一定入到既學校唔係無, 只係未必啱你心水啫!

你可以睇下呢度:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2904682

我明白你嘅意思,但個人覺得無抵觸,可以自行同大抽獎排位一齊諗,而且我覺得20分唔博,111叩門仲難博

除非揀間2,3線學校,但又甘唔甘心放棄20分嘉諾撒呢,始終唔係無機會

polliebb 發表於 15-6-2 09:38
除非揀間2,3線學校,但又甘唔甘心放棄20分嘉諾撒呢,始終唔係無機會
唔甘心要放棄, 即係決定咗啦! 咁咪揀佢囉, 然後馬上研究大抽獎排名

咁仲有咩關於自行既野需要問呢? 問15分搏滬江定20分搏嘉諾撒? 千算萬算機關算盡又如果, 因為你唔夠人高分, 機會都係唔會提高, 咁又何必花咁多時間左度右度自行揀邊間學校呢?

引用:Quote:polliebb+發表於+15-6-2+09:38+除非

原帖由 hkpapa852 於 15-06-02 發表
唔甘心要放棄, 即係決定咗啦! 咁咪揀佢囉, 然後馬上研究大抽獎排名

咁仲有咩關於自行既野需要問呢? 問15分 ...
我無諗呀,我係回應咋

我諗之前啲JM係煩20分揀canossa, 定揀番原區學校算啫

引用:Quote:polliebb+發表於+15-6-1+19:05+唔明

原帖由 hkpapa852 於 15-06-02 發表
明知自己無乜分(15分或20分舊生分), 搏任何一間熱門學校係自行階段中到既機會都係低得可憐既時候, 唔通仲花 ...
雖然我明白自行只佔一成學位,但我唔認同20分都叫做低分…而且我相信唔會有家長會真係等到自行落空先去惗大抽獎點揀,應該一早已揀埋啦。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-06-02+發表

原帖由 DJ924 於 15-06-02 發表
雖然我明白自行只佔一成學位,但我唔認同20分都叫做低分…而且我相信唔會有家長會真係等到自行落空先去惗大 ...
agree

‹ 上一主題|下一主題