用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我該如何做個母親
樓主: 200904
go

我該如何做個母親   [複製鏈接]

回覆:Jane1983 的帖子

多謝你的安慰。其實我都覺得正常,只是自己無端端給孩子挫敗感,有些過意不去說到底,自己還是不夠放手,讓小朋友自己成長。

oho1  明白就最好了! Support !   發表於 15-10-22 11:47
Jane1983  繼續努力  發表於 15-3-2 18:03

回覆:我該如何做個母親

我小兒就是在日本見過ANA比卡超圖案的飛機,而要畫一幅飛機有此圖案的畫,畫室老師問佢有咁嘅飛機嗎?....最後,老師上網找,真的有啊!(因小兒見過)....我心裏回心微笑。....請加油!你今天的努力,只是現在未見成績而已.

各有前因莫羡人,只要自己接受到個結果,就無需要所當初的選擇而後悔。

oho1  sharp !  發表於 15-10-22 11:47

去郊遊、博物館玩唔係錯。但咁樣準備好去考直私就唔夠,仲要你報得4間,包兩間神校。機會總是留俾有準備的人。我幾時都唔會搏「出於污泥而不染」。小朋友得個五歲,家長一定要做得幾多得幾多,鋪D路佢考小一。

去郊遊,博物館,圖書館,有邊個家長唔想帶小朋友去呀。一分耕耘一分收獲,你耕乜田咪有乜收獲。我日日鬧緊小朋友比心機做練習時都好想去有時間去郊遊去博物館

hippoo    發表於 15-3-2 23:55
hippoo  同意.  發表於 15-3-2 23:55

引用:當孩子還在我肚子裏時,唯一的願望就是希望

原帖由 200904 於 15-03-02 發表
當孩子還在我肚子裏時,唯一的願望就是希望孩子健康快樂!當她們來到世間,望著她們稚嫩的臉蛋,清澈的雙眼 ...
妳呢5年小朋友能快樂成長已經成功了,仲想點?好多band 1 中學其實都是由官津學校進入,入官津不是人失敗,只係香港扭曲,入私小入直資就係成功路上,實際佢地只係"西"選左某類善於詞令學生某類家長,我朋友小朋友超勁,不過勁怕羞,所以幾
乎無私小收,不過佢父母一d唔介懷,佢心信自己小朋友如果keep 住,將來必定出類拔萃。

回覆:Rchanchan 的帖子

同你一樣⋯我前年已經為小女N班頭痛, 上年就為K1, 而家有K1 offer又頭痛緊小一⋯我私下都有喊過, 因為真係好大壓力! 我其實只係想佢地健康成長做個開心快樂人, 只要做個有用踏實既人我便心足! 但⋯現實又迫我去唸⋯係咪應該要為小女再報報報呢?

oho1  冇比較就冇痛苦!  人比人... !!!
我覺得"健康成長做個開心快樂人"已是一大成就了! support!   發表於 15-10-22 11:54

回覆:奥脫福 的帖子

我笑左⋯

引用:我小兒就是在日本見過ANA比卡超圖案的飛機

原帖由 Noelpychiu 於 15-03-02 發表
我小兒就是在日本見過ANA比卡超圖案的飛機,而要畫一幅飛機有此圖案的畫,畫室老師問佢有咁嘅飛機嗎?.... ...
我反而想問老師,無見過就唔畫得咩?

minirat    發表於 15-3-5 11:28

其實普通中文小學,是否好D?

引用:Quote:原帖由+200904+於+15-03-02+發表當孩

原帖由 MMVV 於 15-03-02 發表
妳呢5年小朋友能快樂成長已經成功了,仲想點?好多band 1 中學其實都是由官津學校進入,入官津不是人失敗, ...
我最擔心的,是校內朋輩影響,就算小朋友學業依舊卓越,學咗壞習慣就煩了... :;pppp:

oho1  yes ! this's a real concern !  發表於 15-10-22 11:55

引用:Quote:原帖由+MMVV+於+15-03-02+發表妳呢5

原帖由 erniewellie 於 15-03-02 發表
我最擔心的,是校內朋輩影響,就算小朋友學業依舊卓越,學咗壞習慣就煩了... :;pppp:

...
E+比我地年代仲多咗一樣嘢要考慮:強國父母(不想以偏概全,但是大家有眼見)

好奇—問,小學學壞是指?

孖女考神校其實你谷唔谷機會率一樣咁低,所以唔谷係賺左五年童真時間

機會係留畀有準備既人,但要睇你準備乜野,準備考小一當然考小一機會大d,準備讀小一就讀小一會適應d,準備考得好未必代表讀得好,初小食老本都可以讀得好 (成績上),到高小前冇搞清楚小學係點讀反而容易浪費初小三年,咁樣諗你覺得證書班係準備緊乜野?

宏心  又啱喎!考得好同讀得好係兩回事   發表於 15-3-8 14:21
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:多謝你們啊!出post時,整個的心情如窗外的

多謝你們啊!出post時,整個的心情如窗外的天色般,陰陰暗暗地。感謝你們的每個鼓勵和勸勉。

其實,我都後 ...
錯在您真的報得太少學校,四間都是極度難入的,不過津校都好多好學校,不要灰心,可能您小朋友想幫你慳錢

如果樓主是真心相信超快樂童年果套,真係報4間私校只在乎參觀參觀,咁有咩值得吾開心呢?

問心果句,係咪認為呢套超快樂童年招數可以獲4間學校垂稱,點知事不如願就不知所措?

吾好吾開心啦,面對下真正嘅自己其實想小朋友要乜,再決定下一步怎走啦!

oho1  sharp !  發表於 15-10-22 11:56
宏心  擊中要害!  發表於 15-3-8 14:23
minirat  有道理  發表於 15-3-5 11:35

回覆:noellechu 的帖子

其實超快樂童年並不等於什麼都不用學,對嗎?
只是,什麼才是適度呢?我只是個普通媽媽,不懂教育。什麼才是好的教育呢?
什麼才是適度的教育呢?
問題是,當你覺得這間學校適合你,但這間學校的校長不覺得。又或是,作為母親,沒有教育背景,又憑什麼知道什麼才適合自己的孩子。

引用:其實超快樂童年並不等於什麼都不用學,對嗎

其實超快樂童年並不等於什麼都不用學,對嗎?
只是,什麼才是適度呢?我只是個普通媽媽,不懂教育。什麼才 ...
你只有一個孩子?如是,過去已過去,唔好諗啦。如果有細佬妹,我諗你已知黎緊点做 (只少報多幾間……)

當我覺得這間學校好適合我的小朋友,我會看看這間學校的要求,搜集資料,裝備好自己的小朋友,希望校長也喜歡他!當然,好大機會做哂呢D都吾能夠得到校長垂青,因為我絕對相信,呢度有無千無萬個比我努力嘅家長都係咁做緊!但盡力咗都吾收就冇辦法啦!

引用:去郊遊,博物館,圖書館,有邊個家長唔想帶

原帖由 sissysze 於 15-03-02 發表
去郊遊,博物館,圖書館,有邊個家長唔想帶小朋友去呀。一分耕耘一分收獲,你耕乜田咪有乜收獲。我日日鬧緊 ...
Exactly。

就快精神分裂。

成日身體在温習,心就飛咗去郊外、單車場、圖書館。

‹ 上一主題|下一主題