用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 不願多提 事過情遷
樓主: Santana
go

不願多提 事過情遷   [複製鏈接]

回覆:skkeung 的帖子

要留意,我已說明小朋友的表達方式是錯的,我無話佢啱。

heytravel    發表於 15-1-31 14:46

Santana 發表於 15-1-30 11:21
回覆 Sindy 的帖子

多謝各位媽咪意見!
我都知你唔係隨便體罰的媽咪(前文有講), 但佢郁手時, 你都要忍呀, 之前有媽咪話小孩係大人既縮影, 無錯架.. 佢見佢打你時, 你都用打既方式回應, 佢就覺得應該係咁回應對你既不滿, 所以佢打完你無悔意... 應該教識佢咩為之正確既方式...

熙媽媽    發表於 15-3-3 19:33

正人先正己! 自己是否打過小朋友? 子女的表現就是父母的鏡子.

我囡囡兩歲就能背誦<<三字經>><<弟子規>>, 囡囡一犯錯我就罰她背<<弟子規>>三遍,後來我發現<<弟子規>>連我自己都做不到, 我怎可強迫她做, 我改為言教不如身教,自己先要做到給她看, 結果很有效.

引用:字裡行間睇得出你維護個女怕影响左佢,+所以

原帖由 琛媽 於 15-01-30 發表
字裡行間睇得出你維護個女怕影响左佢, 所以你就算唔開心都會比借口自己去原諒佢, 所以佢根本已經睇穿晒你同 ...
同意!愛并不是縱容!樓主要有父母應有的尊嚴!搵專業人士傾下啦!

熙媽媽    發表於 15-3-3 19:32

回覆 YDLFATHER 的帖子

青春叛逆是一個很大的課題,說道理誰不會說呢?

知易行難! 到您的孩子青春期時 您再來分享啦!

YDLFATHER  我女今年12歲  發表於 15-1-31 23:59
YDLFATHER    發表於 15-1-31 12:25

Sindy 發表於 15-1-31 00:45
我都知你唔係隨便體罰的媽咪(前文有講), 但佢郁手時, 你都要忍呀, 之前有媽咪話小孩係大人既縮影, 無錯架.. ...
其實佢郁手郁腳幾年前都試過 , 但每次我都忍不住笑,最後變成擁作一團玩笑。幾年後大家有爭拗時都不再笑得出,以前是玩玩吓,而家係黎真。
不過,都是不痛真打,但此行為真係唔好。

已後我都盡量克制, 等佢嬲完同佢講道理。

我女兒有一款性格 , 好鍾意拖您,睡前叫佢去擦牙 ,每晚都會拖您3,5,7次。最後她睡著埋添!  之後又要您好嬲咁叫醒佢起身擦牙!  

Very challenging of  your patience

YDLFATHER    發表於 15-1-31 12:29

Santana 發表於 15-1-31 09:00
其實佢郁手郁腳幾年前都試過 , 但每次我都忍不住笑,最後變成擁作一團玩笑。幾年後大家有爭拗時都不再笑得 ...
其實都幾真的, 知易行難, 好多人都成日講, 你又應該點, 又應咁.. 但未到呢個階段, 真係唔知其中既苦與樂.. 我第三個都十一歲.. 叫做有三次經驗可以分享下... 唯有係而家小小, 小小咁認真返對待佢呢個行為.. 急唔黎.. 我以前大女細個時(得三歲), 叫佢, 佢唔應我, 已經打到甩肺.. 到而家.. 佢地點挑釁, 我都可以保持冷靜, 唔係有咁多細路去練習, 我諗我仔無咁好待遇了.. 慢慢黎啦...言語之間, 其實你都應該開始學識放手.. 乜都有練習最好, 就連佢地要學獨立都要練習, 唔係到年齡喇, 你獨立啦, 就可以獨立架.. 所以如果係受控情況下, 盡量由得佢啦

YDLFATHER    發表於 15-1-31 12:29
Santana    發表於 15-1-31 10:12

回覆 Santana 的帖子

//青春叛逆是一個很大的課題,說道理誰不會說呢?

知而行難! 到您的孩子青春期時 您再來分享啦!//

我大概有資格在這裡分享吧。

從十年多前第一次在這裡分享開始,我不斷鼓吹不打不罵不哦,亦鼓吹預留大量時間給孩子自由玩樂。十年前我預測女兒到青春反叛期時,因為她已有高度自由而不需怎樣反叛。結果她完全沒有反叛,反而在中二到中四反叛期時,每晚都要求我坐在她的床邊椅上陪她高高興興地聊天培她入睡

去年女兒考完mock exam,不用上課,準備文憑試期時,我給她的指引是,每天能專心溫習兩三小時就足夠了,其他是自由玩樂時間。她在該段期間,單單花在電腦、智能手機的時間,每天就超過八小時。在不用上課的最關鍵時刻,她也只是這樣懶散,妳可想而知她在公開試還很遙遠,每天都要上課時,她的溫習量有多大。

妳不要以為我女兒成績差,她結果以一個不錯的成績入了大學。

我從來相信,打罵哦是低級管教方法,欣賞讚賞鼓勵才是王道方法;硬要孩子們於繁重課堂及功課外都要溫習幾小時是過分,多點時間給他們享受人生才會令他們有動力學習。

熙媽媽    發表於 15-3-3 19:34
ac02    發表於 15-2-2 17:41
Santana    好一個成功例子!   發表於 15-1-31 12:35
YDLFATHER    發表於 15-1-31 12:32

多謝分享!

我多年來也主張自由學習,8年來從未要求女兒上補習班,隨了考試時期,女兒一向不溫書 ,有幸成績仍能保持前茅,我們也就放手不管,但中學要求每學期必須完成的novel reading cycle, 每每只看首尾兩頁,所以點會進步?  當日給予的自由,造就今日放縱。我明您女兒的成功例子,希望我女有朝一日懂得恩賞家庭給予她的自由。

其實只要我見佢平日主動翻一翻書(課外指定讀本),我已喜上眉梢。不過女兒對於學校的功課必會自動自覺完成,我也就不要求什麼了。

YDLFATHER    發表於 15-1-31 12:33

補充一吓, 我跟女兒的相處模式有如朋輩,每晚互相分享當日學校趣聞,開心,唔開心都講,無所不談。我公司的複雜架構,人物關係圖,女兒也清楚了解,她也樂於知道我公司的大小趣聞,還笑說它日要做我上司  我當下竟以為佢想以上司威壓,原來她想以上司包攬下屬的方法,說會幫我推走工作量,讓我不用再受壓力。當下我有點怪責自己咁諗個女

只要順著她意願,大家感情還算親密。

heytravel    發表於 15-1-31 14:46
YDLFATHER    發表於 15-1-31 12:33

看來也不賴呀! 大多幾年應該知錯

樓主,妳們關係這麼好,女兒學業成績也不錯,情形一點也不壞。

我有一套很特別的「學說」,認為要讀好書,不需要太多的時間。這套學說,二十幾年前用在我弟弟身上,成功扭轉他成績表滿江紅的局面成為高材生。後來再用在女兒,效果更佳。所以我弟弟及女兒都是在嬉戲玩樂下考進大學。

孩子在中二,通常上進心還未建立,要他們為前途打拼非常困難。但一兩年後,到中四時,就會有數量不少的少年人懂得努力。

我覺得強制一個中二的孩子做任何事都是不當。重要的是,我們做家長的,要用道理去說服孩子。在妳這個個案中,由於親子關係好,大概女兒不會事事蠻不講理。我覺得應該是以理服人,而不是用強制去達成目的。

二十幾年前,我弟弟聽我的道理去應付會考,前幾年我女兒信服我的道理去準備文憑試。他們從來都不會覺得我強人所難,只因我所有建議,都經過深思熟慮,都問過自己實行起來困不困難,不難的才會變成建議,過得人過得自己。

還有的是,我所有的都是「建議」,而不是「命令」。「建議」之後,要經過弟弟或女兒的「質詢」,同意後才能變成日常要做的事項。在他們中學時期,我從不會硬生生給他們要遵循的「命令」。

Santana    發表於 15-2-1 22:11

Santana 發表於 15-1-31 08:53
回覆 YDLFATHER 的帖子

青春叛逆是一個很大的課題,說道理誰不會說呢?
是啊! 如果是智慧型青春期叛逆,更難上加難!加油呀

yovin 發表於 15-2-1 01:22
是啊! 如果是智慧型青春期叛逆,更難上加難!加油呀
係, 新聞都多呢類, 報導講到好似咁叻點解會行差踏錯, 實情係智慧型先有能力同勇氣搞大鑊
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

多謝鼓勵!努力中

ac02    發表於 15-2-2 17:47

eviepa 發表於 15-1-31 18:15
樓主,妳們關係這麼好,女兒學業成績也不錯,情形一點也不壞。

我有一套很特別的「學說」,認為要讀好書, ...
我看過很多eviepa分享, 大部份都很認同, 但有一點想知道答案求釋慮, 我認同愉快學習, 亦知道愉快不等於hea到不能學習, 但我想知令嬡在一直輕鬆愉快的學習過程, 堅持度和靭性如何? 長大後會不會比較容易放棄?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Santana 發表於 15-1-31 12:11
補充一吓, 我跟女兒的相處模式有如朋輩,每晚互相分享當日學校趣聞,開心,唔開心都講,無所不談。我公司的 ...
照睇你地嘅对話, 你囡囡都好有智慧, 亦懂得諗方法去保護你, 真感恩~橡根越緊越易斷, 你比d時間佢緩衝下

回覆 MASAYA 的帖子

人各有不同性格, 當人遇到問題時各人的處理及反應也未必一樣, 病人試藥都有唔同的反應啦~ 所以 eviepa 說的方法有2個成功例子, 但未必應用於所有人都100%成功. 不過, 我覺得理論是可以參考的~  

‹ 上一主題|下一主題