用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真國際班am vs St Catherine 中英pm
樓主: onalumni
go

崇真國際班am vs St Catherine 中英pm [複製鏈接]

引用:Sounds+heavy+in+St+Cat +

原帖由 onalumni 於 14-12-03 發表
Sounds heavy in St Cat
唔會呀,我女讀得好開心。

引用:Sounds+heavy+in+St+Cat +

原帖由 onalumni 於 14-12-03 發表
Sounds heavy in St Cat
我相信唔少學校都差唔多,只係冇人講啫。識得朋友有啲學校,寫嘅中文字已經深過SC. 有啲仲要串英文字,呢樣起碼SC冇(以k2程度),而係用phonics教拼字。我哋個個都讀得好開心,返屋企仲有好多時間玩。講故事,剪報,老師唔係要求佢哋識背晒啲字,只要簡單講到就可以,旨在比機會佢哋出嚟講嘢練大膽,同應有嘅態度。

no need to consider, 100% St Cat

引用:Quote:原帖由+onalumni+於+14-12-03+發表So

原帖由 mannitol 於 14-12-03 發表
我相信唔少學校都差唔多,只係冇人講啫。識得朋友有啲學校,寫嘅中文字已經深過SC. 有啲仲要串英文字,呢樣 ...
咁點解啲小學鍾意收St cat?

引用:半龍校對於龍B好重要,雖然TT也不是小一必

原帖由 serenema 於 14-12-02 發表
半龍校對於龍B好重要,雖然TT也不是小一必收,但總比沒有好,加上英普班一定比中英好。
要不要再在外面上, ...
你個小朋友唔係讀立仁?

引用:我大女讀st+cat,+學術好,語言好,雙班主任

原帖由 yeunglps 於 14-12-02 發表
我大女讀st cat, 學術好,語言好,雙班主任,英語外籍老師每天和你談話,想唔流利都難,亦有普通話堂,只要 ...
英粵or英普

引用:TT+龍校,仲要am+播 +

原帖由 sakbbjaijai 於 14-12-02 發表
TT 龍校,仲要am 播
Yes, i will choose tt international

onalumni 發表於 14-12-6 09:34
SC始終係大校,多畢業生,所以令人覺得啲小學較鍾意收SC嘅學生,好似以英華為例,每年收KV嘅小朋友都唔少。

引用:Quote:原帖由+mannitol+於+14-12-03+發表我

原帖由 onalumni 於 14-12-06 發表
其實小學interview唔單止睇學術嘅嘢。interview時應有嘅禮貌,態度,有冇自信心等都好緊要。呢啲嘢,SC由k1開始已經train. 學校好要求學生自己交功課,手冊,唔交嘅老師唔會問你,放學你會發現啲嘢仲响書包。老師提咗學生要帶show and tell嘅嘢,自己唔講就冇得講,雖然有時家長知道要帶咩,但佢唔講都唔會幫佢預備,等佢自己負責任。久而久之你就會知小朋友缺乏啲咩。老師也好明白小朋友响考學校時欠缺啲咩,叫家長做好training.

回覆:崇真國際班am vs St Catherine 中英pm

St cat of course

引用:我大女讀st+cat,+學術好,語言好,雙班主任

原帖由 yeunglps 於 14-12-02 發表
我大女讀st cat, 學術好,語言好,雙班主任,英語外籍老師每天和你談話,想唔流利都難,亦有普通話堂,只要 ...
咁/

引用:Quote:原帖由+onalumni+於+14-12-02+發表你

原帖由 mannitol 於 14-12-03 發表
我識得家長,包括我,多數只上興趣班,補普通話,考英文嘅證書課程。K1是honeymoon, 每日一樣功課,週末兩 ...
咁小學多數去邊間?

引用:Quote:原帖由+mannitol+於+14-12-03+發表我

原帖由 onalumni 於 14-12-10 發表
咁小學多數去邊間?
3月聽完講座後先知。

回覆:崇真國際班am vs St Catherine 中英pm

St.cat.而且崇小不是收太多崇幼。既然升小無優勢,會選st.cat.

mannitol 發表於 14-12-10 17:20
3月聽完講座後先知。
根據以往嘅數字黎睇,SC公佈嘅係有offer嘅數字,而唔係實際入讀小學數目。

絕對會選st cat

崇真國際 Media Coverage

http://www.ttpskg.edu.hk/it-scho ... p;nocache1397185115

其實呢所謂神校龍校
我身邊都有朋友D仔女入去讀
SC, Y, KV, TT, LH都好
一樣係考全部直資都衰曬
所以其實是否睇理念配套之餘
要睇埋小朋友受唔受先得

回覆:dbchu 的帖子

curriculum 好, 教材好,老師普遍好,小朋友鍾意上學,唔谷得黎又上小學都跟到。預備小一課程設計好。唔多雜費。

回覆:PCMW 的帖子

其實好既學校唔代表面試叻,考學校一定收。

‹ 上一主題|下一主題