用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家發唔發覺EK已變質!
樓主: BabyKD
go

大家發唔發覺EK已變質!   [複製鏈接]

回覆:大家發唔發覺EK已變質!

有啲人的語氣不止串,重好似好懶勁咁,教精你。

hkpapa852 發表於 14-12-1 14:27
首先, 我承認我係間中會比較粗暴回答人問題既一個, 好似kirstyau你話既個D人, 未考同你講"收咗你先諗啦!", ...

好可悲, 點解啲人會一面同大眾講唔好意思, 一面就為自己找藉口。。。 

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-12-1+14:30+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-01 發表
agree

baby_jkk 發表於 14-12-1 14:35
有啲人的語氣不止串,重好似好懶勁咁,教精你。

Agree ...

用詞仲好冠冕堂皇 tim.

BabyKD 發表於 14-12-1 14:36
好可悲, 點解啲人會一面同大眾講唔好意思, 一面就為自己找藉口。。。 

...
以為樓主係想大家討論問題, 似乎我有點一廂情願了.
樓主似乎只接受"批評"會係EK做一D佢覺得唔啱既人, 不接受它人的意見和解釋.
咁我不便再在此帖發言了.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:由大女考幼稚園到而家細仔考小一,我起碼在

原帖由 minikoala 於 14-12-01 發表
由大女考幼稚園到而家細仔考小一,我起碼在 ek 都經歷了好些年頭。感覺上以前係大家好多互相支持,有問必答 ...
agree, 其實我都因為從前人身上獲益良多,才會回答分享,不過越來越不想答腔了。

nkf  me too  發表於 14-12-1 14:46

hkpapa852 發表於 14-12-1 14:43
樓主似乎只接受"批評"會係EK做一D佢覺得唔啱既人, 不接 ...
要人地尊重自己,首先必要學懂尊重他人...

回覆 virgokaren 的帖子

1000% agree!

無禮貌無品, 識幾多升小知識都無用

引用:Quote:BabyKD+發表於+14-12-1+14:36+好可悲

原帖由 hkpapa852 於 14-12-01 發表
樓主似乎只接受"批評"會係EK做一D佢覺得唔啱既人, 不接 ...
支持你。

有時叫人「收咗先諗」,或「咁都要問」,未必真是惡意。只是語氣很直接地指出問問題的JM應該從邊個方向思想和行進。當然也不排除有些人是心存惡意。

不過以後留言大家注意語氣輕重也是好的。

記得上年有某JM留言問,自己有25分自行入華仁,問好唔好20分搏St Jo. 我苦口婆心,飯都急急食,百忙中打咗幾段長reply 去答佢,叫佢千祈唔好搏。可惜可能我語氣太直接,搞到佢好嬲走咗唔再留言。

事後我都有反省,點解我真心花咁多時間幫佢分析去勸佢,人地會唔領情。大概是態度問題。

太過直率直接,有時人地會覺得冇禮貌。每個網友承受別人指教指點批評的承受力也不一樣。

壞心腸的就不說了。有時就算好心腸,如語氣太差,或是散播錯誤資料,就可惜地變成好心做壞事呢。

小小山  agree  發表於 14-12-1 16:10

其實向人请教,比人窒下味当交学费囉。即使大家有不同意見或争論,咁又有乜大不了呢?如果楼主太介意,真是少上論壇比較好。

唔洗介意其他人點講,邊個自己攞黎比人吋,邊個無厘頭閙人, 大家都睇到.
United we stand, divided we fall.

longlokma 發表於 14-12-1 15:02
其實向人请教,比人窒下味当交学费囉。即使大家有不同意見或争論,咁又有乜大不了呢?如果楼主太介意,真是 ...

幸好, 以上3樣都不是發生在本人身上...
只不過係呢幾日所感受到的...

Forum會照上... 不發言就是了...

50 步 vs 100 步

sinsinlo    發表於 14-12-12 13:53

引用:唔可以隨便問問題+...+分享喜悅又比人話晒

原帖由 BabyKD 於 14-12-01 發表
唔可以隨便問問題 ...
比幾個人dominate 晒... 次次都有佢講無人講 ...
我覺呀,出post 前都要諗清楚,用字要好小心。報喜可能俾人話曬命,報憂都可能俾人話,問Xx vs xx又可能俾人話hold 住咁多間……

re-post

係... 以往大家會友善好多 ... JM前JM後。。。 
大家都係為小朋友著想,就算問題有幾白痴多餘, 唔想答可以唔答, 唔洗下下都咁串咀。

醒目開學勳章 王國長老

作為EK用家(呢一刻我用用家身份黎答), 我都在EK唔短日子
以前和諧D呀...都係嘅, 大家都無咁緊張, 好多志不在考XX, 只在參與, 得左又心儀當BONUS
而家學位難求, 大家都拼過你死我活, 無論大學, 中臬, 小學, 學前, even playgroup, 都要爭, 機構commercial左, 家長攻利左, 而家樣樣上網, 知識多左資訊發達左, 機構會maniuplate 數字, 或用某d手法去做靚個數, 有人buy, 有人唔buy, 就好易變成互相攻擊的武器 (例如谷TSA, 對定錯? 公開學生考到幾多間學校放棄幾多, 家長點睇? JUPAS OFFER數字避重就輕, 點比較?)

另一方面, 有人好想入某校, 有人考到至黎問埋D"隨便GOOGLE一下都有答案"的問題, 例如: 考到至問: 究竟係中文學校定英文學校, 你話見到應該俾咩反應?

至於有關XX VS YY問題, 我都唔知點答! 要比較就一定有高下, 傷感情呀

sinsinlo    發表於 14-12-12 14:04

醒目開學勳章 王國長老

呢個POST係版主身份出: 如果有懷疑分身/打手, 請舉報
另外, 請保持理性討論, 多謝合作

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-12-1+14:27+首

原帖由 BabyKD 於 14-12-01 發表

...
有同感

‹ 上一主題|下一主題