用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想請教吓, 如果有幸入到 CCKG, 係咪大部份直資/私小都會 ...
樓主: VMKS
go

想請教吓, 如果有幸入到 CCKG, 係咪大部份直資/私小都會收架? [複製鏈接]

引用:但話自從舊校長走咗佬之後,二拔收cckg+嘅

原帖由 sissysze 於 14-10-19 發表
但話自從舊校長走咗佬之後,二拔收cckg 嘅學生年年跌
走左佬?咩事?

anglelala 發表於 14-10-20 00:56
走左佬?咩事?

走咗佬?  只係離職o者,背後原因相信只有學校同前校長本身至會知。

今年小一,家長們估計過大約有啱啱唔夠一半既男仔入 DB,約 7 成女仔入 DG。學校沒有正式統計,所有數字都係家長們聽返黎既非正式數字。

我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

引用:Quote:anglelala+發表於+14-10-20+00:56+走

原帖由 Patpatmom 於 14-10-20 發表
走咗佬?  只係離職o者,背後原因相信只有學校同前校長本身至會知。

今年小一,家長們估計過大約有啱啱唔 ...
甘佢都離得幾得意,係學期中無啦啦唔做我先話走佬

sissysze 發表於 14-10-20 10:35
甘佢都離得幾得意,係學期中無啦啦唔做我先話走佬

哦?  你聽到佢係學期中走?

2012 年既面試應該係初次改制,由幾個老師去面試而非 Mrs. Fielding 獨自面試。同年五月新生登記仍然係由 Mrs. Fielding 親自處理,相信佢係去到學期完結後先離開。
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

回覆:想請教吓, 如果有幸入到 CCKG, 係咪大部份直資/私小都會收架

我都無今年application form, 最後會,請問有無人可以send俾我?many thx

引用:我只是擔心如果兩拔唔收,其他學校會覺得你

原帖由 cpc608 於 14-10-18 發表
我只是擔心如果兩拔唔收,其他學校會覺得你當它們是後備選擇。而且,CCKG的普通話培訓要靠父母自己啦~ ...
其實呢個都係我心裡入面嘅一個問號?

Mrs. Fielding應該係退休, 佢之後仲有接受傳媒訪問; 講佢當年面試同揀學生嘅標準.

zcw2011    發表於 14-10-28 14:55

引用:Quote:原帖由+SKB+於+14-10-13+發表朋友(普

原帖由 sissysze 於 14-10-19 發表
唔係呀化,cckg 去聖家 .....
x2

回覆:想請教吓, 如果有幸入到 CCKG, 係咪大部份直資/私小都會收架?

聖家係一間好好既學校,傳統得來又不會過時, 出來的女孩子都好乖㗎!

引用:+Mrs.+Fielding應該係退休,+佢之後仲有接受

原帖由 JK427 於 14-10-28 發表
Mrs. Fielding應該係退休, 佢之後仲有接受傳媒訪問; 講佢當年面試同揀學生嘅標準. ...
退休,唔多似,佢係佐敦開咗間專補eng 收$600 一堂喎

引用:聖家係一間好好既學校,傳統得來又不會過時

原帖由 ha.haa 於 14-10-30 發表
聖家係一間好好既學校,傳統得來又不會過時, 出來的女孩子都好乖㗎!

...
重多功課多到嘔tim

‹ 上一主題|下一主題