用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄自行收生
樓主: login_mc
go

放棄自行收生 [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

c la, 我都係得10分, 乜原來咁鬼煩架

sugarbun 發表於 14-9-25 13:37
回覆 little_yolky 的帖子

c la, 我都係得10分, 乜原來咁鬼煩架
你仲未交呀, 聽日最後喎, 唔係就要自己交去觀塘喇。

sugarbun  早知去食四寶飯, 一定當你VIP

其實隔離就有間四寶飯, 我唔好意思去, 因為學校啲老師好好人的, 我10分都一定中, 中咗唔去讀, 唔好意思。 呢間咁寸, 託佢哋幫我做信差個心安樂啲。

little_yolky 發表於 14-9-25 13:41
sugarbun  早知去食四寶飯, 一定當你VIP
中左唔去註冊就可以抽獎?

好在我唔係今年, 做定功課咋, 老二要食自己喇

sugarbun 發表於 14-9-25 14:02
中左唔去註冊就可以抽獎?

好在我唔係今年, 做定功課咋, 老二要食自己喇
你又係哥哥家姐讀緊直/私?
係呀, 中咗唔註冊係可以繼續玩大抽奬的。但一定要交自行表, 因為教署要有小朋友資料。唔交去學校(即唔玩自行), 可以直接交去觀塘教育局度, 但我住得遠, 所以費事去。

little_yolky 發表於 14-9-25 14:06
係呀, 中咗唔註冊係可以繼續玩大抽奬的。但一定要交自行表, 因為教署要有小朋友 ...
係呀, 阿大讀私校, 阿二食自己. 如果揀天主教學校都有15分既, 不過即係無分

EDB咁煩, 我學你求其去間算, 最多搵間唔洗交咁多野, 費事煩自己

Hi!各位我想問如果求其交了自行申請表,學校又收了,但我不想入這間,咁點算呀?謝謝

little_yolky 發表於 14-9-25 10:36

我想, 呢位職員完全無諗過有人好似我咁衰, 唔係真係有心想入, 只係想佢哋幫我遞表俾教育局, 因為始終係地區名校, 好似我咁既家長應該佢係第一次見。

其實表格係咪會遞上教育局呢?我懷疑學校要兼埋做 data prep 入電腦,
再 forward 俾教育局咋!

http://www.sfacs.edu.hk/cms_system/script/review/announce_content.php?RecordID=353

2.本校收取家長呈交用以證明之文件將由校方

保密存放,並交教育局學位分配組人員到校查核。

咁即係暗示表格的資料輸入及上載乃由學校自行負責?  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 14-9-25 14:36
其實表格係咪會遞上教育局呢?我懷疑學校要兼埋做 data prep 入電腦,
再 forward 俾教育局咋!
應該係自行得咗果批, 如果學校要負責, 咁學校就大鑊了, 有啲名校真係好多人報架。

引用:Quote:sugarbun+發表於+14-9-25+14:02+中左

原帖由 little_yolky 於 14-09-25 發表
係呀, 中咗唔註冊係可以繼續玩大抽奬的。但一定要交自行表, 因為教署要有小朋友 ...
我又係哥哥讀私校直資,細妹得10分

NamB 發表於 14-9-25 14:42
我又係哥哥讀私校直資,細妹得10分
大家加油。

little_yolky 發表於 14-9-25 14:41
應該係自行得咗果批, 如果學校要負責, 咁學校就大鑊了, 有啲名校真係好多人報架。 ...
應該唔係, 我"估"係每間學校要按所收既自行表格資料輸入去教育局電腦.
因為教育局小一入學統籌辦法中"自行分配學位階段"有一項說明:

如家長同時向多於一間官立或資助小學申請學位, 其子女的自行分配學位申請將會作廢

如果無人輸入教育局電腦, 點會知? 仲有如果係自行成功抽中再報讀後先交上教育局, 咁會有好多人用漁翁撒網方法, 得20分去報10幾間有機會的, 睇下邊間抽到再去註冊

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-25 15:18
應該唔係, 我"估"係每間學校要按所收既自行表格資料輸入去教育局電腦.
因為教育局小一入學統籌辦法中"自行 ...
係喎, 咁其實都無所謂, 我只係要資料去到教育局, 到時到候有張統一派位表, 所以係寄過去定電腦輸入對我都無影響。
‹ 上一主題|下一主題