用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學是否一定要用電腦?
樓主: hellomay
go

小學是否一定要用電腦? [複製鏈接]

回覆 Carsonshum 的帖子

又係喎. 第時可能真係無左電腦

電腦走得太快. 今日識powerpoint.  明天可能唔會再用....

回覆:小學是否一定要用電腦?

我小朋友間小學呢三年都冇網上功課,手冊功課全部用手寫,冇網上手冊,一年一兩份資訊課要家裏用電腦做。唔知啱唔啱樓主口味?

可以話比我知邊間嗎?
謝謝

回覆:小學是否一定要用電腦

報章分享: 美國矽谷的高科技企業話事人,非但沒催谷子女自小玩high-tech,更盡量限制少接觸,因為他們比任何人都懂箇中害處

老實說,學校即使有電腦科,每星期最多一堂起兩堂止,加埋網上功課,平均一天一定少過半小時,剛剛 match 到 Silicon Valley 高層所謂的 max screen time.
孩子沉迷電腦一定係在校外發生的,因為校內根本唔比打機!我未見過小朋友做"每日一篇"上癮,我在 office 打字也不會打上癮啦!

高科技高層賣科技給別人, 卻不希望自己兒女接觸, 其實極不道德, 本質等同毒犯不想兒女染毒癮, 自己卻賣給別人。

http://www.inquisitr.com/1468612/steve-jobs-didnt-let-his-kids-use-iphones-or-ipads-heres-why/

做功課要上網搜集資料時,我都係叫做教阿女用吓電腦,同時帶佢去攞d小冊子,一樣夠用!

‹ 上一主題|下一主題