用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bvlswsp
go

DEL   [複製鏈接]

王國會長

se6b03 發表於 14-9-10 21:00
咁奇怪!教局會打黎問?参加左自行但無參加大抽獎有好多原因,小朋友去外地升小學或移民等都可能,呢幾年多 ...
法例規定足六歲必須入學, 我估就算唔報大抽獎, 又足歲而又冇特別原因, 教局點都會強行派個垃圾學位比學生.
所以按樓主的想法, 大可搏下玩兩年, 就算第二年唔比玩, 最終都一定有書讀的.

我估唔得囉,你填自行表嗰陣有個學生編號,嗰個亦都係小一註冊證上嘅編號,嗰個編號等同於身份證號碼會跟你一世,第日申請任何學生資助亦都係用佢,如果你玩兩次,即是會有兩個學生編號,EDB無可能會唔知,一個人都唔會有兩個身份證號碼啫吓話?!

kerkermui  學生編號=出世紙號碼呀!   發表於 14-9-11 12:26

janette_chan 發表於 14-9-11 12:03
我估唔得囉,你填自行表嗰陣有個學生編號,嗰個亦都係小一註冊證上嘅編號,嗰個編號等同於身份證號碼會跟你一 ...
奇怪! 我無玩過自行和抽奬, 只考直私, 我係未無學生編號 ?

MrBeast  打電話就得ga la  發表於 14-9-11 14:03

醒目開學勳章

以我理解,EDB會有所有响香港出生嘅小朋友資料
為確保佢地足齡有書讀,EDB真係會打電話搵家長問 (因為我都收過電話)
而响EDB,學生/檔案編號,就係用出世紙號碼,絕對唔會一個人有兩個學生/檔案編號呢回事

kerkermui 發表於 14-9-11 12:32
以我理解,EDB會有所有响香港出生嘅小朋友資料
為確保佢地足齡有書讀,EDB真係會打電話搵家長問 (因為我都 ...

教局可能只會有在港出生學童既資料,但無雙非學童實際來港升學既數字,攪到要四處借位加班開位,情形一年比一年嚴峻。

引用:小女心儀的官小,+有20分可抽.多謝大家的回

原帖由 bvlswsp 於 14-09-11 發表
小女心儀的官小, 有20分可抽.

多謝大家的回覆, 已寫信到教育局提問, 等待他們的書面解釋  ...
回覆後, post上黎分享下!

bvlswsp 發表於 14-9-11 12:27
小女心儀的官小, 有20分可抽.

多謝大家的回覆, 已寫信到教育局提問, 等待他們的書面解釋  ...
如果俾你K2就自行抽到, 跳升小一, 讀唔讀得掂呀?

AgapePa 發表於 14-9-11 14:24
如果俾你K2就自行抽到, 跳升小一, 讀唔讀得掂呀?

但求入到心儀學校,讀唔掂就小一留級,反正過左海就神仙。

咁樣做是浪費左一年時間, 博多一次自行派位, 但計分嘅野, 今年你有幾分, 入唔入到心裡有數, 比你博多一次你咪要選其他冷門D學校先穩陣, 咁你又唔會, 因為你有統一可博, 但咁樣諗的話, 做乜要等多年先抽呢? 多一年自行對你有乜意義?

啱啱忍唔住打咗去教育局問, 答我個位職員同我之前既講法大致相似, 答覆如下:

參加咗自行派位,就代表參加過小一入學統籌辦法,即使你派唔到日後唔交統一派位申請表或申請退出,只當你放棄派位,但不會安排再參加第二次自行或統一派位

要証據嗎? 我無, 唔信你可以打去 2832 7700 問下啦, 重寄信去查詢? 到有回覆都過咗自行交表deadline啦! 當然, 你唔係諗住參加今年既自行就另計

Tigerpooh    發表於 14-9-12 12:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

aheihei 發表於 14-9-11 13:51
回覆後, post上黎分享下!

就算真係得,都唔好咁高調啦,自己知好,個個用呢個方法,到時改例堵塞左個漏洞就大家無得玩。

回覆 se6b03 的帖子

我記得真係有特殊情況下, 可以再抽多一次, 記得是要學校, 醫生等證明, 能力上有問題, 但最好都是打電話問清楚, 不過呢樣大家都唔希望發生

引用:Quote:aheihei+發表於+14-9-11+13:51+回覆

原帖由 se6b03 於 14-09-11 發表
就算真係得,都唔好咁高調啦,自己知好,個個用呢個方法,到時改例堵塞左個漏洞就大家無得玩。 ...
你似乎想試。

lovebb2 發表於 14-9-11 15:18
你似乎想試。

冇得試,我仔係5B,屬於適齡,只能夠玩一次,唔係咁多人有呢種機會。

通常要年尾細B但遲一年入學做超大B先有呢種機會。

我都識有個細女,上年自行衰咗,冇參加派位,今年成功攞到宗教分,用20分抽St. Stephen's Girls

hkpapa852 發表於 14-9-11 14:43
啱啱忍唔住打咗去教育局問, 答我個位職員同我之前既講法大致相似, 答覆如下:

參加咗自行派位,就代表參加 ...

hhaa 發表於 14-9-11 17:20
我都識有個細女,上年自行衰咗,冇參加派位,今年成功攞到宗教分,用20分抽St. Stephen's Girls ...

如果你所講既個案係真既,就真係可以還我清白,呢度d人好奇怪,人云亦云,凡係唔屬於主流意見,唔岩聽,就不斷作出攻擊。

bvlswsp 發表於 14-9-11 17:29
多謝你的幫助 , 讓我等等他們的written reply
有圖有真相, 有白紙黑字証明, 大家就無話可說..... 不過唔知等幾耐
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-11 17:54
有圖有真相, 有白紙黑字証明, 大家就無話可說..... 不過唔知等幾耐

唔洗等書面答覆都知,官方答案一定係話唔得,因為本身呢度係存在灰色地帶,本身係有個漏洞,所以先叫人唔好咁高調咁傻走去叫教局出書面確認,有時d官員隻眼開隻眼閉,下下要人正式書面確認,一出書面確認就要負責,咁當局唯有修例堵塞漏洞。

‹ 上一主題|下一主題