用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 好唔開心,學校中文老師無責任心,只好自求多福。 ...
樓主: papaof2
go

好唔開心,學校中文老師無責任心,只好自求多福。 [複製鏈接]

回覆:papaof2 的帖子

在我看來,香港人讀國際學校,一般有兩大考慮。第一是錢,因為香港人放棄入讀幾乎不用錢、或者便宜很多的官津學校,條數一定要計得清楚。第二是中文,人人要求不同,是否人人要吟詩作對?相信不是。那麼,三國紅樓?也未必。金庸、張愛玲如何?最好啦!黃碧雲?亦舒?衛斯理?點都頭識啦,係咪?報紙?很可能是「基本要求」吧!但不論如何,每個家庭總有要求,但咩水平都好,我就從來唔旨意國際學校幫到手。所以,當我和先生鎖定中文學習的大框架後,條數又計掂就去馬。我比較悲劇
觀,不相信國際學校的中文科老師會很好。若碰上是我走運。碰不上,是正常,因為不存在。

同意.  如adjust 一下心態是ok的.  就算 LS 的學生, 也未必睇得懂金庸, 我唔係講笑. 而家d學生, 唔知係因被學校壓得透不過氣來, 所以唔睇課外書, 定係學識學校要求, 一本通書睇到老就算.

我對孩子要求係: 1.  識睇報紙 2. 將來工作識打電郵溝通.

就當係一個functional language就夠, 唔洗做大文豪.  如佢有興趣, 深入d學就梗好, 但呢d要睇佢自己.

引用:Quote:964000+發表於+14-11-14+01:20+good+

原帖由 papaof2 於 14-11-14 發表
老公母語普通話所以由他敎,他每日跟小朋友一小時。而我自已就看他寫字和做中文練習,慢慢就找到合適方法幫 ...
其實入得國際我預自己跟中文。正如入了local school我都會搵native English teacher再補英文。起碼自己教到都中文佢又肯學都好啦。

引用:在我看來,香港人讀國際學校,一般有兩大考

原帖由 torunpoland 於 14-11-14 發表
在我看來,香港人讀國際學校,一般有兩大考慮。第一是錢,因為香港人放棄入讀幾乎不用錢、或者便宜很多的官 ...
其實我自己讀local school, 也從不愛看金庸,亦舒,張愛玲個D,所以吾識睇都冇乜所謂呀

回覆 964000 的帖子

我自己讀完小學四年班後移民海外, 反而愛極金庸、衞斯理、中華英雄和唐詩三百首 (係,我係女性),所以覺得讀IS都okay. 興趣行先,四歲的兒子現在熱愛西遊記,希望日後起碼看得懂連環圖版本 :)

jolalee 發表於 14-11-14 22:40
回覆 964000 的帖子

我自己讀完小學四年班後移民海外, 反而愛極金庸、衞斯理、中華英雄和唐詩三百首 (係, ...
小兒也是十分喜愛西遊記呢!我買有普通話併音版的兒童小説給他看, 有生字睇唔明時他會併出來估字。

我小朋友間IS,小一學校一齊讀西游記小兒版,成日返來講72般變化,一個筋斗雲十萬八千里……這是美好中國文化,難得他們喜歡。

Jane, 小二便開始學"擬人法" 和 "比喻" 的分別, 真係 challenging!

回覆 ikerberg 的帖子

吾擔心,一日一日學上去,有興趣,小朋友應該游刃有餘

Please pm if you need IS Chinese tutorial teacher.

Yes, good to see most of the kids progress quite well  

Jane1983 發表於 14-11-16 20:16
回覆 ikerberg 的帖子

吾擔心,一日一日學上去,有興趣,小朋友應該游刃有餘 。

Jane1983    發表於 14-11-19 18:18
‹ 上一主題|下一主題