用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果是你, 會如何決擇
樓主: cheungkitty
go

如果是你, 會如何決擇 [複製鏈接]

sissysze 發表於 14-9-4 19:15
得3x 個上林護架咋
老實講,上到林護有可能讀到死死下。

引用:Quote:原帖由+austism+於+14-09-04+發表一

原帖由 sissysze 於 14-09-04 發表
得3x 個上林護架咋
都好好啦

落錯車 如明天發現只愛舊懷抱
 才學到 貪心的人總喜歡兜錯路
 無謂煩惱 寧願自保
 當沒有跟你遇到

引用:Quote:lovebb2+發表於+14-9-4+17:59+good+p

原帖由 jojade 於 14-09-04 發表
請問如自行入了(世襲位),跟著到大抽獎前還可放棄自行,返去大抽獎嗎?
自行中了又註冊左,應該無得再抽,除非沒有註冊過。前年我問過教育局。

回覆:如果是你, 會如何決擇

如果考私小唔成功,入到仁立或41嘅大熱都可能讀得辛苦,不如主攻抽41嘅次熱。

其實呢個難題,取決於父母嘅性格,如兩個都係進追或保守,就容易得多;否則都係報咗仁立先,喺未來嘅兩個半月一面考直私,了解小朋友能力,再一面傾清楚吧。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-09-04+發表得

原帖由 austism 於 14-09-04 發表
都好好啦
做唔到個三十幾個咪瀨嘢

sissysze 發表於 14-9-4 19:15
得3x 個上林護架咋
咋!?

sissysze 發表於 14-9-5 00:35
做唔到個三十幾個咪瀨嘢

仁立今年有56%入到一線中學, 入唔到林護都仲有人入到蕭明, 鄧顯, 甚至LS同QC

http://www.yanlaap.edu.hk/yl/result/index.htm

話時話, 九龍城區除咗神校以外, 仲有邊間有咁高升一線中學比例既小學?

不過樓主check清楚係仁立定仁紀, 相比起仁立, 仁紀升中比現差好遠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我都有25分入仁立,但我住得仲遠,我住元朗!!仁立網上有資料,所有基督教/天主教主要派別,孩子/爸爸/媽媽其中一人都有宗教分。

自行我一定用得唔好嘥,攞住20分喺本區好可能得個吉!我最擔心係,仁立唔適合我個仔,因校長講明多功課教得快。

我報嘅直資都係啲行愉快學習的,煩緊有幸收到offer 點揀!

rainbowcov  揀適合小朋友的學校才對。   發表於 14-9-5 14:24

多謝大家意見, 想問多句, 我老公以前是仁立上午校舊生, 這就是仁立有舊生的10分, 對嗎?

cheungkitty 發表於 14-9-5 12:50
多謝大家意見, 想問多句, 我老公以前是仁立上午校舊生, 這就是仁立有舊生的10分, 對嗎?
上午校是仁立, 下午校是仁紀, 準備好舊生証明了嗎? 如沒有証明, 一樣無舊生分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+austism+於+14-09-04+發表都

原帖由 sissysze 於 14-09-05 發表
做唔到個三十幾個咪瀨嘢
會勁谷,睇下自己小朋友會否承受壓力。

回覆 hkpapa852 的帖子

請問舊生証明, 是不是只需畢業証書?

cheungkitty 發表於 14-9-5 18:49
回覆 hkpapa852 的帖子

請問舊生証明, 是不是只需畢業証書?
間間學校都可能有不同要求,建議直接打去學校問,一定唔會錯

回覆:cheungkitty 的帖子

我同你面對同一問題,家住荔枝角,爸爸是九龍塘基華舊生,冇得搬同阿囡比較好動,驚母校不太適合她。

我是過來人, 住net 41,是馬頭涌官小畢業生,最終決定自行二十分入左, 小囡剛升小一,佢好enjoy.仁立係好學校,最緊要睇小朋友適唔適合.

回覆 cheungkitty 的帖子

有畢業証書,九成九ok啦。我經驗,不過是十年前,乜都冇,
去仁立說大約邊年畢業,學校便影番份成績表我。
叫我連表格交就得。
即日就有,好似要一百幾十咁,唔記得幾多。
我連邊年都唔肯定都ok, 你成份畢業證,你話呢。
不過是十年前,哈哈!

austism 發表於 14-9-5 14:28
會勁谷,睇下自己小朋友會否承受壓力。
唔多認同?貴小朋友是否仁立學生?我倆個仔讀得不知幾開心,見大部份他們的同學笑臉可人。
壓力,見人見智,家長自己給自己壓力就見好多!

sissysze 發表於 14-9-5 00:35
做唔到個三十幾個咪瀨嘢
其實一間小學派同一間B1英中有3X人已經好多機會率是好高, 派唔到即小朋友不是B1材料, 分開也吧,派不也不是選失 !
‹ 上一主題|下一主題