用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聽到校長咁講野,真係心都寒埋
樓主: sora2013
go

聽到校長咁講野,真係心都寒埋 [複製鏈接]

都會係,在家和在社會的落差太大,年輕人都好難接受。

回覆 sora2013 的帖子

其實我真係唔覺校長有問題
作為上司, 見你表現唔達標, 提點下你(雖然語氣可能差D), 算好啦, 總好過聲都唔聲就送你一程個D

作為家長, 有時真係唔可以太過小提大做, 過度保護小朋友, 如果唔係攪度小朋友零抗壓力 (好似依家叫低AQ), 到時仲大件事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

當你做過細,俾老闆閙到喊,到一路努力,有日做到管理層時,你就會明白當新人教極都做錯時,仲要同佢補鑊時,你會有幾激氣。好多時上司是罵新人但同時佢會向佢的上司保新人,只是做新人的自己唔知。其實社會是殘酷的,磨鍊是是必須的。

引用:回覆+sora2013+的帖子 其實我真係唔覺校長

原帖由 hkpapa852 於 14-07-28 發表

現今的家長太覺得自己的孩子岩哂,其他人錯哂。以前的「尊師重道」都沒有了。叫做老師點教呢?

hkpapa852 發表於 14-7-28 12:20

當年我參加囡囡學校簡介會時, 司儀老師表示, 學校著重教導小朋友抗逆能力, 他認為無論幾咁順利, 唔相信小朋友一生都唔會遇到挫折。當時, 我仲心諗, 你學校升中成績咁差, 小朋友緊係好多挫敗啦, 人哋神校就一帆風順了。依家就明白自己太膚淺了, 點解睇報紙成日有叻人頂唔住要燒炭跳樓, 抗逆力真係受益一生的學習。

Jane1983  你好搞笑  發表於 14-7-28 15:14

其實下屬表現不達標,要施壓實屬正常!低EQ或不善教導者通常靠責罵,高EQ者就慢慢教,舊式management就罵完夜晚happy hour時先教!但無論如何,最緊要教!

若然校長對老師只罵不教,實難說服別人他懂得如何教?!不過話說回來,社會真的有極多無料或懶的管理人員只罵不教,純粹個人發洩,年輕人必須有被罵的心理準備!罵完肯教番就當然好,確是袋錢入你袋。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:其實下屬表現不達標,要施壓實屬正常!低EQ

原帖由 happy_lavender 於 14-07-28 發表
其實下屬表現不達標,要施壓實屬正常!低EQ或不善教導者通常靠責罵,高EQ者就慢慢教,舊式management就罵完 ...
公道話。👏

返工做錯野比老細鬧好正常,此事是否要了解事件才心寒好d呢?

校長家長對老師苛刻,要求老師做足一百分,老師真的可能會做足一百分。但校長家長都尊重和善待老師,老師才會做二百分。

但大家轉頭又相信或期望老師可立刻收拾心情,好有愛心,沒有情緒地走進課堂,好好教授你的子女?
教育,循循善誘、上下共同感染及互相影響、生命影響生命、願花時間多講道理……如大家同商界手法比較,不要期望你們的子女在學術以外的教育……因他們在商場也只是一件……!

回覆 enidchiu 的帖子

絕對同意!

引用:其實下屬表現不達標,要施壓實屬正常!低EQ

原帖由 happy_lavender 於 14-07-28 發表
其實下屬表現不達標,要施壓實屬正常!低EQ或不善教導者通常靠責罵,高EQ者就慢慢教,舊式management就罵完 ...
說得實在太好了。

做錯了只責駡,令下屬不好受係舊一派既做法。唔係話佢錯但一定唔係最好既方法。management training course 教既係EQ, self/social awareness, self/public management. 唔使下下要人難受,解決問題有好多方法。責駡往往係有發洩既元素。

sora2013 發表於 14-7-27 00:13
我只係將心比己...

如果將來我個小朋友比人咁鬧法,我會難過...都係打份工JE...

大家出來工作都俾人罵過,是很正常的,如果樓主心痛,就自己罵多一點,調教好一點,希望將來罵少一點

其實不知前因後果, 校長定老師較大問題都好難說.  

自己是在管理位較久, 管人是好大學問, 初任時, 曾見斴team 的一位初級同事, 被佢高好多級的上司陷走, 真是百個不明. 人之間原來就算冇直接的利益的衝突, 都可能因百般理性或非理性的原因而不合.  不好彩的人在下屬位, 有時亦是百詞莫辯.     

happy_lavender  可能知道了不該知的事!   發表於 14-7-29 11:58
王家爸爸  Agree!  發表於 14-7-29 11:45

回覆:sora2013 的帖子

校長咁講唔係鬧人呀!佢係叫個老師自己走(辭職),講得好白了。

回覆:聽到校長咁講野,真係心都寒埋

工作上遇到肯教你的好上司係好彩。遇唔到呢?家下香港的新一代可能大多數都係補習補大,依賴性強,但要知道職場上同事/上司唔係奉旨教你,又或者你已經係高層呢?可以再揾邊個教?學懂怎樣去自我尋找不足,自我發問,自我求教,才可做到識者生存及向上游!

每個人都有情緒,我們應該去體諒人。但同時間,教師在我眼中係專業人士,同警察一樣,同醫護人員一樣,做野時好應該做到不被私人感情和情緒影響,如果心情未平服,好應該休息一下,冷靜一下,這才是專業人士應有的工作態度。

happy_lavender  老師/校長的專業正正就是教導,   發表於 14-7-29 11:52
王家爸爸    發表於 14-7-29 11:43

引用:Quote:原帖由+sora2013+於+14-07-27+發表我

原帖由 longlokma 於 14-07-27 發表
如果是工作態度有问题,被上司責備是應該的。
無錯!

回覆 little5 的帖子

就算是商界也不一定要用責罵,主要視乎管理哲學及下屬的性格。如果奉行僕人領導,通常都用不上責罵。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

happy_lavender  老師/校長的專業正正就是教導,   發表於 27 分鐘前

我沒有說校長的態度是恰當,你所說的我亦同意。但樓主只是聽了校長的一次說話,可能校長在此之前自己或有搵人教過老師呢?  我是說在祈望別人做好之前,是否自己都有改善空間呢?
‹ 上一主題|下一主題