用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返左一日面試班有感
樓主: shana_tsun
go

返左一日面試班有感 [複製鏈接]

回覆 shana_tsun 的帖子

其實你囡囡9月係咪會返n班?? or 今年考n??
如果已有n班offer, 返左學應該會坐得定d!!! 唔駛太擔心!!!

回覆:返左一日面試班有感

家下阿囡20個半月大,冇班返。等佢2歲,都會搵間可以俾佢自己上堂。我個囡都坐唔家,之前返緊一間係觀塘既pg,岩岩完左,要排到9月先有得再返。而我係太子同會上緊另一間,上左幾堂,因為我見佢鐘意音樂,就搵左間多的音樂既pf俾佢玩下,睇下佢點。2間個模式好唔同。太子呢間,冇咁多規律性既training。觀塘個間,我上左2個course,其實堂堂個模式都係一樣,只係手工做既野唔同之類,初時岩岩上第2個coursw時,叫做係升堂,但見上既好似都差唔多,唱既歌都係同一首咁。但上上下,黎緊第3個coursw都會跟佢上,因為覺得咁樣有的似返學,每堂都係同一個模式,佢慢慢習慣,知道個個時間就要搬檯chair,就等食餅仔,羅左餅仔又要等哂所有小朋友先可以開始食。佢有左個規律感,我覺得對佢係有幫助。
反觀,上太子個間,佢都玩得開心的,唱遊多,可以周圍行。可能觀塘個間已經train左佢,會肯坐下,有時叫佢,佢都會坐係到,只係未必專心聽老師講。

引用:回覆+shana_tsun+的帖子 其實你囡囡9月係

原帖由 BBQporkpork 於 14-07-21 發表

上年報n,而家未有消息。。將會報出年k1..

引用:回覆+shana_tsun+的帖子 其實你囡囡9月係

我都覺得返左學會好的,佢見周圍既同學係咁,會都會學,同埋佢會有個規律感。只不過有時都擔心佢, 唔肯坐,唔肯聽指令既話,點樣interview者。但只好盡量,亦唔會強迫阿囡。此終每個小朋友既性格都唔同,盡量搵一間岩佢既學習摸式既學校佢返。

回覆 BBQporkpork 的帖子

如果係考n, 你可以search下d學校點in再train佢!!!
鼓勵下你先,
我大囡in N o個時坐得好定ga....
不過有d學校係唔buy ga... (要group in o個d)
因為佢太乖冇返應!!!!
所以你諗下想搵咩type o既學校先!!!

w.ling 發表於 14-7-21 09:20
我都覺得返左學會好的,佢見周圍既同學係咁,會都會學,同埋佢會有個規律感。只不過有時都擔心佢, 唔肯坐, ...
其實係ga, 你train 到佢幾乖都唔一定有用!!!
我個大囡 in K 時間間都好合作ga, 但最想佢考到個間, 佢偏偏一句聲都唔出...

所以媽媽們, 放鬆d!!!

引用:Quote:原帖由+BBQporkpork+於+14-07-21+發

原帖由 shana_tsun 於 14-07-21 發表
上年報n,而家未有消息。。將會報出年k1..
我都冇n。但我會搵下幼兒中心呀之類,俾佢習慣下返學咋。
我個囡10月b,又要插班,對interview都冇幫助,再諗,有機會佢插班返學,個段時間又係interview,如果返學驚,勁喊,到時interiew佢會唔會反而仲差,會唔會一入去就驚,又以及媽媽要dell低佢一個人添。所以我諗諗下,冇n班返,都唔係話一定會差的。同埋插班既話,應該媽媽頭幾堂冇得陪上堂,人地9月開始都陪左啦。咁佢可能仲驚,等個2歲人仔,我唔想佢有機會冇安全感。雖然個個小朋友都唔同,但佢仲細,我唔想迫佢咋,佢又細膽個隻。

引用:Quote:w.ling+發表於+14-7-21+09:20+我都覺

我個大囡 in K 時間間都好合作ga, 但最想佢考到個間, 佢偏偏一 ...
佢家下學野學得最快,係佢唔覺唔覺你講左既野,佢學返黎,我教會color,佢一直都唔識,冇專登教個的,就學左都唔個。只係都盡力,教下佢color,形狀,起碼自己有出力做過,唔係咩都唔做,學唔學到,都要靠佢自己。

回覆:shana_tsun 的帖子

見你咁嘅情況好想分享下我女女嘅經驗,小女係11年12月細B,由於家住中西區,名校林立,當然好希望小女可以入到任何一間。係上年七月,當時小女先啱啱識講自己個名,所以決定報面試班!當時每上一堂,就越覺阿女唔掂,坐唔定又唔留心,玩面試玩具又唔似其他大B,不過上左兩個月後開始見到進步,但當然唔及班上其餘大B或中B!踏入十月,首間面試開始,陸續到一月,總共見左9間,到目前為止,首輪正取生有3間(普通幼稚園),其他6間都waiting,包括4間龍或半龍幼稚園! 等到5月,另外兩間普通幼稚園都收到call收女女!直至上星期四,第一心儀幼稚園竟然都收小女,簡直好似發夢咁!結論係如唔大貪,普通幼稚園應該唔大問題,但名校就要博一博!

回覆:返左一日面試班有感

我之前聽過一個講堂,我好認同佢講一樣野。就係搵一間學校係岩自己小朋友既學習模式。咁你去interview時,先好大機會考到。佢個仔只係in幾間,好似5間都冇,但就間間都收。當然,父母係咩人,都可能有影響個收生結果啦。

BBQporkpork 發表於 14-7-21 09:28
我個大囡 in K 時間間都好合作ga, 但最想佢考到個間, 佢偏偏一 ...
好有同感就算坐定定,但亦要佢開口答老師嘢,呢個都係好大問題!

引用:見你咁嘅情況好想分享下我女女嘅經驗,小女

原帖由 vickywong1014 於 14-07-21 發表
見你咁嘅情況好想分享下我女女嘅經驗,小女係11年12月細B,由於家住中西區,名校林立,當然好希望小女可以 ...
聽到你咁講定少少希望佢快快有改善啦

回覆 twllc 的帖子

Thanks for your sharing

U can go to govt clinic for check up, no need to queue for a long time
but maybe u observe ur gal for a couple of lessons see if any progress
don't worry

其實唔洗太早介定小朋友佢既學習能力有咩問題, 只係得21 MTH, 佢地既學習唔係坐定定咁去學習佢所認知既野, 佢地係用感觀去學習, 佢地而家只係未識得去表逹佢地識左既野, 到左某一個STAGE, 佢地就會突然間去表現到佢之前吸收左你無刻意教過佢既野.....

INTERVIEW其實EVEN 坐得幾定真係無用, 佢地心情唔好都係一句野都唔會答你, 你唔會迫到佢做任何既野, 不過上下PG 其實有用既, 慣左群体同埋有老C同佢地講下指領, 唔洗初次去接觸INTERVIEW 既老師去指示佢地做咩, 佢地會無咁驚.

引用:其實唔洗太早介定小朋友佢既學習能力有咩問

原帖由 Sachr.baby 於 14-07-22 發表
其實唔洗太早介定小朋友佢既學習能力有咩問題, 只係得21 MTH, 佢地既學習唔係坐定定咁去學習佢所認知既野,  ...
佢上pg果d完全唔怕生保,呢個我唔擔心,但係好難吸引到佢乖乖地聽人講野囉,even我同佢講野比指令佢都係睇心情做

shana_tsun 發表於 14-7-22 16:04
佢上pg果d完全唔怕生保,呢個我唔擔心,但係好難吸引到佢乖乖地聽人講野囉,even我同佢講野比指令佢都係睇 ...
唔係怕生保家, 係佢聽慣左老師有指領佢係真係會識.
當然你唔好只係比幾堂佢就覺得佢會做.....小朋友係潛言默化佢, 佢習慣左就自然會聽使.

相反我覺得小朋友係唔鐘意聽自己屋企人講野, 人地講野就會留心D 既.

‹ 上一主題|下一主題