用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可否分享下搬左, 又抽唔到,又叩唔到, 之後點做 ...
樓主: ilovewife
go

可否分享下搬左, 又抽唔到,又叩唔到, 之後點做 [複製鏈接]

力谷個細路仔,P2 插班

上年搬,囝囝今年9月先抽,已經諗定如果考唔到直資,假設又唔好彩派得唔好唯有唔放棄至到插心儀p.2

有D人搬回原位

回覆:可否分享下搬左, 又抽唔到,又叩唔到, 之後點做

插P2 ,係原校小一考唔到全級頭十都咪唸,重要睇下你原校低乜學校,有fd 讀馬安山so call 好小學,想插去 sfa 小二,大家都知sfa 小二一定有人走,點知收電話比sfa hea 佢話無插班位。點解大家明啦,擺明嫌佢

咁話明係抽梗係未必實中,抽唔到都係咁,我下年都打算搬屋抽,不過我會先租,如果最後抽唔到就搬番走。

錢花咗但唔中都只能怨無運,但唔搬就一定無,看你認為邊樣重要啫。

講得好
自古成功在嘗試,唔抽唔知運氣好

我會搬, 盡能力試, 見另一個post,  有mama帶阿女四圍叩門,小脚板走天涯, 我睇到眼濕濕

引用:同事就係咁,+由葵涌搬到九龍城,不過又俾

原帖由 ilovewife 於 14-07-14 發表
同事就係咁, 由葵涌搬到九龍城,不過又俾佢抽到mcs !
佢話抽唔到無野架, 俾人笑戇居囉 ...
咁寸?佢抽到先咁寸咀遮馬後炮! 抽吾到仲會吾會話佢自己on居呢d風涼話!

引用:Quote:原帖由+1010B+於+14-07-15+發表如+真

原帖由 剛果公主 於 14-07-15 發表
算呀!實查到,冇得走,佢地會問看更,check幼稚園學車線,再突擊檢查,同稅局一樣,煩到你放棄為至!

...
如果呀媽住果頭、自己間吾中又帶囝囡住下呢?(有朋友係咁)

引用:回覆+mrkokubo+的帖子 咁佢有付出的,真系

原帖由 Jane1983 於 14-07-15 發表
回覆 mrkokubo 的帖子

咁佢有付出的,真系有全家搬去,吾算係假地址之流。個亞媽計劃成件事,得個吉,都壓 ...
咁其實想問下,個個都搬去名校網、計埋本身住在該網的人、僧多粥少盞攪到抽吾到既機會越來越高、咁簡單道理無人睇出嗎??!

路過,有個同事3年前度,從元朗搬去九龍塘,個女入到maryanoll. 之後個仔又抽中喇叭。無架,他一定覺得好易架,他既心得咪係一定要搬囉!但當中有幾人好像他中2次mark six....

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-07-15+發表回

原帖由 hummingbirdy 於 14-07-25 發表
咁其實想問下,個個都搬去名校網、計埋本身住在該網的人、僧多粥少盞攪到抽吾到既機會越來越高、咁簡單道理 ...
一定會啦,九龍城仲有咁多新樓,又比以前高,好難抽得中!

回覆 hummingbirdy 的帖子

如果計數,搬去抽一線學校,入到的機會點都好過放甲一,或者去考名直資私校。
大家都想過度過。

Keroleen 發表於 14-7-25 18:14
路過,有個同事3年前度,從元朗搬去九龍塘,個女入到maryanoll. 之後個仔又抽中喇叭。無架,他一定覺得好易 ...
超級羡慕

回覆:ilovewife 的帖子

係⋯但又有幾多人禁好運⋯

我朋友教琴,學生家長搬去41 一年點知抽中黃大仙,唉,並非個個好運。

中六合彩頭獎大有人在,不過往往不是自己,你話易唔易?中過的人咪話易囉。但我從不信運氣,所以不買六合彩,考小學靠自己和孩子的努力,實際得多,兼且掌握之內。

whitepurin 發表於 14-7-17 07:30
咁話明係抽梗係未必實中,抽唔到都係咁,我下年都打算搬屋抽,不過我會先租,如果最後抽唔到就搬番走。

錢 ...

想問問, 到小學要搬去第二區抽小學, 通常會係K3 咩月份要SUBMIT 地址同埋大抽獎張FORM?咁係咪有段時間個小朋友由新居回舊居附近返K3?或2頭住家?

有fd 轉登搬去35網抽,小一抽咗去葛,叩又叩唔返甲一乙一,小二考插班,掂咗

引用:有fd+轉登搬去35網抽,小一抽咗去葛,叩又

原帖由 sissysze 於 14-07-28 發表
有fd 轉登搬去35網抽,小一抽咗去葛,叩又叩唔返甲一乙一,小二考插班,掂咗

...
請問掂咗邊間?是原本第幾志願?

‹ 上一主題|下一主題